Bahar alerjilerine dikkat/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2011 18:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

An-Deva Topçular Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Yılmaz, baharın gelmesiyle birlikte artan alerjen miktarının burun akıntısı, hapşırma, öksürük, vücutta kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi şikayetlere daha sık neden olabildiğini belirtti.

Alerjenlerin vücuda temas ettiği bölgelere göre farklı şikayetlere neden olduğunu kaydeden An-Deva Topçular Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Yılmaz, herkesin savunma sistemi özellikleri farklı olduğu için alerjenlere gösterilen tepkilerin de farklı olduğunu belirtti. Yılmaz, burun, deri ve gözlerin alerjenlere en sık maruz kalan bölgeler olduğunu ifade ederek, "Bu bölgeler ya vücudun dışındadır ya da vücudun dışı ile sıkı irtibatları vardır. Sindirim sistemi alerjileri de sık görülür

ve genellikle besinlerden dolayı ortaya çıkar. Bu tür alerjilerin belirgin olarak görüldüğü bir mevsimi yoktur" dedi.

Alerjik rinit rahatsızlığında burunda kaşıntı, tıkanıklık, rahat nefes alamama ve burun akıntısı şikayetleri görülebildiğini anlatan Op. Dr. Yılmaz, "Alerjik göz reaksiyonlarında ise kaşıntı, kızarıklık, sulanma, göz kapaklarında şişlik ortaya çıkar. Polen alerjisi, ağaçların, fundalıkların, tahıl ve otların ve daha az sıklıkla da çiçeklerin polenlerinden kaynaklanır. Polenler üst solunum yolları ve solunum sisteminde; yanma, kaşıntı, kuru öksürük ve nefes darlığı şikayetlerine neden olur. Polen

mevsimlerinde; ağaçların çoğunlukla Mart ayından Mayıs'a, çayırların Nisan'dan Haziran'a, otların ise Haziran sonundan Eylül'e kadar havaya polen saldığı bilinmektedir. Birçok bitkinin çiçeklenme döneminde açık havada oldukça yüksek miktarda polen oluşur. Polen miktarı kırsal bölgelerde gün içinde en yüksek seviyedeyken, şehirde akşamüzeri en yüksek düzeye ulaşır. Dağlık ve deniz kenarı bölgelerde ise; polen miktarı daha az olup, yağmur ve bulutlu havalarda daha da azalır" diye konuştu.

Alerjenlerden uzak durmak için geceleri yatak odasının pencerelerini kapatmak, evin dışında giyilen kıyafetleri yatak odasına sokmamak gerektiğini de sözlerine ekleyen Yılmaz, saçları yıkayarak polenden arındırmanın akşamları rahat edilmesini sağlayacağını hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber