Erdoğan: Hopa'da atılan taşlar benim oturduğum yere de geldi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Haziran 2011 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan Diyarbakır dönüşü uçakta Hopa'daki taşlı saldırı anını anlattı: ?Benim bulunduğum yere de taş geldi. Cam çatladı, ben hemen yana çekildim.?

Sedat Laçiner

Diyarbakır dönüşü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve birkaç yazar seçimlerde gelinen noktayı değerlendirme fırsatını bulduk. Başbakan da bu seçimde gerilimin öncekilere göre fazla yükseldiğinin farkında. ?Bu seçimlerde ortam neden bu kadar gergin, partililer neden bu kadar hırçın? diye sorduğumuzda bunun nedeni olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisini ispat etme gayretini işaret ediyor. Başbakan'a göre Kılıçdaroğlu iki nedenden dolayı seçimlere olağandışı bir şekilde asılıyor. İlk neden kısa süre önce olağandışı yollarla genel başkan olmuş olan Kılıçdaroğlu'nun bu seçimlerde iyi bir sonuç alıp yerini pekiştirme gayreti. Erdoğan'a göre ikinci neden oldukça ilginç:

?Kılıçdaroğlu belli bir zihniyeti temsil ediyor. Aslında bu zihniyet CHP zihniyeti de değil. Kılıçdaroğlu CHP zihniyetinin de temsilcisi değil. Farklı. Tamamıyla inanca oynuyor?.

?Kemal ne diyor Hopa için?'

Anlaşılan Erdoğan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun mezhepçilik yaptığını düşünüyor ve bu anlamda CHP içinde ana bir damardan ziyade bir hizibi temsil ettiği kanaatinde. Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu duruşu Başbakan'ı üzmüş. ?Geçmişte çok oy aldığımız köylerin bazılarından bu nedenle geçen referandumda oy alamadık. Örneğin Hatay Samandağ. Fakat bizim için fark etmez. Biz oy için hizmet götürmüyoruz. Oy gelse de gelmese de buralara hizmet devam edecek? diyen Başbakan Erdoğan'a göre Kemal Kılıçdaroğlu'nun ?yeni politikası' oldukça endişe verici. Özellikle Hopa Olayları'ndan sonra CHP'nin nispeten sert tutumu Başbakan'ın endişelerini daha bir arttırmış. Şöyle diyor Başbakan: ?Kemal ne diyor? Rüzgâr eken fırtına biçer diyor Hopa sonrası. Bu ne demektir??.

?Bahçeli de enteresan birisi'

Başbakan MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin de gerilimi azaltmaya yardımcı olmadığı kanaatinde. ?O da enteresan birisi? diyor ve devam ediyor: ?O da öyle konuşuyor. Gözaltına alınan 18 kişiden birinin kılına bir şey olursa hesap sorarım diyor. Neyin hesabını soracaksın?? Başbakan bu olayla ilgili olarak halen ?iz sürüldüğünü? belirterek ?senaryonun sahibi kim, bilemiyoruz? diyor.

Başbakan MHP'ye dönük provokasyon çabalarını dikkatle izliyor. Belli ki o da MHP üzerinden ortalığın karıştırılmak istendiğini düşünüyor. MHP'nin birkaç gün sonra Diyarbakır'da gerçekleştireceği mitingin sağ salim yapılması sadece güvenlik güçlerinin değil, Hükümetin de önemsediği bir konu. Erdoğan MHP mitingi için şunları söylüyor: ?İlk defa buraya (Diyarbakır'a) gelecek. Duyduk ki Osmaniye'de geliş için hazırlıklar var. Oradan buraya gelecekler.? Belli ki Başbakan başka illerden Diyarbakır'a miting için gelecek MHP'lilere dönük provokasyon girişimlerinin olabileceğinden endişe ediyor.

Sandık daha güvenli olacak

Özellikle Güneydoğu'da en önemli seçim sorunu sandık güvenliği. Geçen seçimlerde terör örgütünün sandık başlarına adam göndererek, tehditle oyları manipüle ettiği biliniyor. Bu seçimde ise önlemler sıkılaştırılmış. Yasal düzenlemelerle güvenlik güçleri geçmişten farklı olarak sandıklara 15 metreye kadar yaklaşabilecekler. Başbakan Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre sandık görevlilerinin talep etmesi halinde güvenlik güçleri sandıkların başında da görev alabilecekler. Fakat Başbakan Erdoğan yine de en çok parti temsilcilerinin sandığa sahip çıkmasına güveniyor. Ayrıca bölgede halkın iradesinin serbest bırakılması halinde örgüt desteğindeki siyasi akımların halktan destek alamayacağını düşünüyor.

Başbakan Erdoğan'la sohbetimizde ilginç bir diğer konu ise PKK içindeki bölünmeydi. Erdoğan bir soru üzerine ?örgüt içinde bölünme çok net boyutlarda değil. Geleceğe dönük kim bu işi alır götürür endişesi var. Şu anda Karayılan ile devam kararı var. Bu yüzden diğer aday isimler ortaya çıkamıyor? dedi.

CHP + BDP + MHP ittifakı

Erdoğan'a göre CHP ile BDP arasındaki seçim ittifakı çok açık. Bu konuda en kuvvetli örneği ise Hakkâri. Erdoğan ?Hakkari'de 159 oy almış CHP 2.000 kişiyle nasıl miting yaptı? diye soruyor. Ona göre CHP'nin doğu illerindeki miting meydanlarını BDP'liler dolduruyor. Bu noktada BDP'li Gülten Kışanak'ın ses kaydına da değinen Başbakan bazı illerde BDP'nin MHP'ye dahi destek verme kararı aldığını ifade ediyor. Ayrıca Başbakan seçime birkaç gün kala bazı yerlerde bazı BDP'li adayların adaylıktan çekilmesini de bekliyor. Tüm bu manevralardaki temel hedef ise AK Parti'ye daha az milletvekili çıkarttırabilmek. Şöyle diyor Erdoğan:

?BDP'nin o yerde adayı yoksa CHP'yle, Orta Anadolu gibi bazı yerlerde ise gerekirse MHP'yle ittifak yapıyorlar. Bunlar gün yüzüne çıkmaya başladı. ÖDP de, diğer küçük partiler de burada yerlerini aldılar. Onlar da CHP'yle işbirliği halindeler.?

Ya taş değil de kurşun gelseydi

Başbakan'a göre Hopa'daki olaylar ?korku salarak oyları yönlendirme çabasından başka bir şey değil?. ?Bunlar geçmişte de korku salarak, Hopa'da korku atmosferinde belediyeyi aldılar? diyen Erdoğan Hopa'daki olaylara, özellikle de bir koruma görevlisinin aldığı taş darbesiyle ağır yaralanmasına çok üzülmüş:

?Benim bulunduğum yere de taş geldi. Cam çatladı, ben hemen yana çekildim. Fakat o esnada bir taş da Servet'in (koruma polisi) başına gelmiş. Bayan koruma otobüsün üzerinde Servet'i tutamamış. Yere düşünce tabii ağır yaralandı. Bizler bayan korumanın çığlığını duyduk.?

Erdoğan'ın sözlerinden anlaşılıyor ki Başbakan jandarmanın ve polisin o olaylardaki tavrından da hiç memnun değil. Olaylar esnasında polis bir yanda, jandarma onun karşısında kalkanlarıyla beklemişler. Göstericiler ise sanki güvenlik güçlerinin korumasında gibi istedikleri gibi taş atmaya devam etmişler. Tabii Başbakan değinmedi ama o kadar insanın daha orada toplanmadan tespit edilmesi ve önlemlerin alınması gerekirdi. Yani ciddi bir istihbarat zaafı da var. Başbakan ?polis bir yanda, jandarma bir yanda, normal şartlarda onları etkisiz hale getirebilirlerdi? dedi. Düşünün bir kez Başbakan'ın oturduğu camı dahi çatlatabilecek taş yerine bir kurşun o cama isabet etmiş olsaydı bugün tablo nasıl olurdu?

Torunum bir hafta sonra kutladı

Başbakan Erdoğan'ı en çok rahatsız eden konulardan biri de Fenerbahçe'nin şampiyonluğunun AK Parti aleyhine istismar edilmiş olması:

?CHP'li, MHP vs. bazı kişiler Trabzonspor'u Başbakan istemiyor diye gösteri yaptırttılar. Öyle saçmalık ki. Benim böyle bir gücüm olsa benim memleketim Rize, onları şampiyon yapardık herhalde. Sonra doğup büyüdüğüm yer Kasımpaşa, garibim ligden düştüler. Benim damadım Trabzonspor'lu. Torunum ancak bir hafta sonra gelip beni tebrik edebildi. (gülüyor)?

Diyarbakır'dan memnun

Son olarak kendisinin Diyarbakır mitingini soruyoruz. Yüzü gülüyor. Toplanan kalabalıktan da, coşkudan da memnun. Şöyle özetliyor memnuniyetini: ?Özellikle dönüş yolunda çok daha coşkuluydular. Alandaki kadınları görmeliydiniz. Nasıl bağırıyorlar. Ölmek var, dönmek yok diyorlar. Küçük çocuklarıyla gelmişler.?

Kısacası Diyarbakır Başbakan Erdoğan'ı bir hayli keyiflendirdi. Ancak seçimlere kadar süreceği anlaşılan provokasyon girişimleri de bir o kadar düşündürüyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber