Adli yargı kararnamesi, talebe göre yapıldı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Haziran 2011 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzde 92 oranında hakim ve savcıların talepleri doğrultusunda atama yapan HSYK'yı ?kıyım operasyonu' ile eleştiren çevreler, idari yargı atamalarına ise sessiz.

HSYK'NIN 1816 adli ve 254 idari yargı hakim ve savcı atamalarında kendisine gelen talepleri baz aldığı ortaya çıktı. HSYK'nın istatistiklerinde özellikle adli yargıda yapılan atamaların yüzde 92'sinin hakim ve savcıların talepleri doğrultusunda yapıldığı belirtildi.

?Kıyım' yakıştırması anlamsız

YARSAV başta olmak üzere bazı sivil toplum örgütlerinin 2011 Yaz Kararnamesi ile yapılan atamalara yönelik, ?kıyım operasyonu?, ?yargıyı ele geçirme? ithamlarına HSYK istatistiklerle yanıt verdi. Buna göre, HSYK, 1816 adli yargı hakim ve savcının yer değiştirmesinde yüzde 92 oranında talepleri baz alarak gerçekleştirdi. Yüzde 69'a denk gelen 1368 hakim ve savcı istedikleri yerlere atandı. Yüzde 8'e denk gelen 158 kişi ise dilekçelerinde atanmak istedikleri yerlere yakın yerlere atandı. Yine yüzde 13'lük bir orana denk gelen 256 kişi ise ihtiyaç olan yerlere atandılar. Geriye kalan yüzde 10'luk kesim ise HSYK tarafından doğrudan atandı. Sadece 194 kişi, Kurul'a atanma talebinde bulunmadan yer değişikliğine uğradı. Bunlardan öne çıkanlar ise Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay Savcısı Zekeriya Sevimli, Sincan Hakimi Remzi Özdemir gibi isimler oldu. LÜTFİ KAPLAN ANKARA

Talepte HSYK'nın gerisinde kalan atamalar

HSYK'NIN yüzde 10'luk adli yargıdaki atamalar için ?kıyım? ifadesi kullanılırken, idari yargıda kendi talepleri olmadan atamaları yapılanların oranı ise yüzde 22 oldu. Ancak idari yargı ile ilgili hiçbir tepki gelmedi. İdari yargıda yüzde 56'ya denk gelen 144 hakimin atamaları kendi talepleri ve istedikleri yere yapıldı. Yüzde 22'ye denk gelen 55 kişi ise hiçbir talepleri olmadan yer değiştirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber