Öğrenci Affına İlişkin Sorular

Öğrenci affı 18/03/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Başvuruların 18.03.2005-18.05.2005 tarihleri arasında) ilgili yükseköğretim kurumlarına (Fakülte/Yüksekokul/Enstitü/Devlet Konservatuarı) yapılması gerekmektedir. Daha önce "Aftan Yararlanmak İsteyenler 18.05.2005 Tarihine Kadar Başvuru Yapılmalı" başlıklı dosyada bu konuya ilişkin olarak ayrıntılı bir açıklama yapmıştık. Ancak hala çok sayıda soru, sitemiz genel mail adresine ulaşmaktadır. Bu çerçevede, adaylara yardımcı olması amacıyla İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünün yaptığı açıklamayı yayımlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Nisan 2005 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki açıklama İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünce yapılmıştır.

5316 sayılı Af Kanunu 18.03.2005 tarih 25759 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile ilgili uygulanacak ve uyulacak esaslar aşağıda açıklanmıştır.

1. 29.06.2000-18.03.2005 tarihleri arasında her ne sebeple olursa olsun ilişikleri kesilmiş (kendi isteği ile ilişiği kesilenler de dahil) öğrenciler ile 8.madde kapsamındaki öğrencilerimiz başvuru yapabilecektir.

Ayrıca, 28.06.2000'de yürürlüğe giren (en son çıkarılmış) 4584 sayılı Af Kanunu çerçevesinde sınavlara girmiş ve başarısız olmuşlar ile söz konusu yasa uyarınca başvurusunu yapmış ama sınav haklarını kullanmamış bulunanlar da başvuru yapabileceklerdir.

2. Başvurular, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde (18.03.2005-18.05.2005 tarihleri arasında) ilgili yükseköğretim kurumlarına (Fakülte/Yüksekokul/Enstitü/Devlet Konservatuarı) yapılacaktır.

3. Müracaat süreleri içerisinde askerlik zamanı gelmiş olanlar, bu kanun hükümlerine göre verilmiş hakları kullandıkları taktirde tecilli sayılacaktır.

4. Ancak halen askerlik görevini yapmakta olup, aftan faydalanmak isteyenler terhis tarihlerinden itibaren iki ay, gözlem altında veya tutuklu bulunan öğrenciler ise bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içinde şahsen başvuru yapabilecektir.

5. 5316 Sayılı Kanunda, her ne şekilde olursa olsun ilişikleri kesilmiş olan öğrencilerden söz etmesi ve hükümlü olan öğrencilerin adı geçen kanundan yararlanmalarını engelleyici özel bir hüküm içermemesi halinde, tahliye tarihini izleyen iki aylık süre içinde başvuracak olanlar bu kanunun tanıdığı haklardan yararlandırılacaklardır.

6. Öğrenci başvurusunu, yürürlükteki kılık kıyafet yasa ve mevzuatına uygun kıyafetle yapacaktır.

Başvurular, 2 adet vesikalık fotoğraf (kız öğrenciler baş açık , erkek öğrenciler baş açık ve sakalsız çekilmiş), TC kimlik numarası bulunan dilekçe ile yapılacak, ayrıca kurumu tarafından verilecek form doldurulacaktır.


Önlisans ve Lisans Eğitimi İçin

7. Öğrencilere ilişiklerinin kesilmesine neden olan bütün dersler için, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında bir yıl devam ve üç sınav hakkı tanınmıştır (yukarıdaki 4.ve 5.madde kapsamındaki başvurular hariç). Bu sınavlardan ilki 2005-2006 eğitim öğretim yılı güz ve bahar yarıyılları final sınavları ile birlikte yapılacaktır. Diğer iki sınav ise final sınav dönemlerinin bitiş tarihlerinden en çok 10 gün sonra ve yaklaşık 10 gün ara ile yapılacak şekilde planlanacaktır.

Ancak, uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere, ilişiklerinin kesilmesine neden olan bütün dersler için ve uygulama için, devam hakkı ilgili yönetmeliklerindeki devam şartına göre verilecek ve bu devam şartını tamamladıktan sonra sınav süreci başlayacaktır.

Daha önce başarısız oldukları dersleri programdan çıkarılmış öğrenciler, bu derslerin yerine kurumlarınca belirlenecek başka derslerden sorumlu olacaklardır.

5316 Sayılı Kanun gereği sınavlarda başarılı olan bu madde kapsamındaki öğrencilerin intibakları yapılacak ve öğrencilerin eğitim süreleri, önceki döneme ait eğitim süresi dikkate alınmaksızın yerleştirildiği sınıfa göre, yine azami eğitim süresini aşmayacak şekilde tespit edilecektir.

8. Sınıf geçme sistemi uygulanan eğitim kurumlarında, halen öğrencimiz olup en çok üç dersten başarısız olduğu için üst sınıfa geçemeyenlere, bir üst sınıfa devam etme ve alt sınıftaki dersleri için üç sınav hakkı verilecektir. Yasal başvuru süresi dikkate alınarak bu üç sınavdan ilki 2004-2005 bahar yarıyılı final sınavları ile birlikte yapılacaktır. Diğer iki sınav ise final sınav döneminin bitiş tarihinden en çok 10 gün sonra ve yaklaşık 10 gün ara ile yapılacak şekilde planlanacaktır.

Not ortalaması sebebiyle (AGNO) sınıf geçemeyen öğrencilere de, bir üst sınıfa devam etme ve seçecekleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı verilecektir. Yasal başvuru süresi dikkate alınarak, bu sınav 2004-2005 bahar yarıyılı final sınav döneminin bitiş tarihinden en çok 10 gün sonra yapılacak şekilde planlanacaktır. Bu öğrenciler, girdikleri sınavlara rağmen AGNO'larını yükseltemedikleri taktirde, bir üst sınıfa devam edemeyecektir.

Bu madde kapsamındaki (not ortalaması sebebiyle; AGNO) mezun olamayan öğrencilere de seçecekleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınacaktır.

Yine bu madde kapsamındaki öğrencilerin, öğretim süreleri herhangi bir kesintiye uğramamış olduğundan, öğretim sürelerinde değişiklik yapılmayacak ve geçmiş dönemlere ait ödenmeyen katkı payları var ise ödenecektir.

9. a) Azami öğrenim sürelerini doldurdukları için, kurumları ile ilişikleri kesilen öğrencilere; alamadıkları dersler için, bir defaya mahsus olmak üzere bir yıl devam etme ve üç sınav hakkı tanınacaktır. Bu sınavlardan ilki 2005-2006 eğitim öğretim yılı güz ve bahar yarıyılları final sınavları ile birlikte yapılacaktır. Diğer iki sınav ise final sınav dönemlerinin bitiş tarihlerinden en çok 10 gün sonra ve yaklaşık 10 gün ara ile yapılacak şekilde planlanacaktır.

b) Azami öğrenim sürelerini doldurmuş ve ders devamlarını tamamlamış öğrencilere; bir defaya mahsus olmak üzere üç sınav hakkı tanınacaktır. Bu sınavlardan ilki 2005-2006 eğitim öğretim yılı güz ve bahar yarıyılları final sınavları ile birlikte yapılacaktır. Diğer iki sınav ise final sınav dönemlerinin bitiş tarihlerinden en çok 10 gün sonra ve yaklaşık 10 gün ara ile yapılacak şekilde planlanacaktır.


Lisansüstü Eğitim İçin

10. Lisansüstü öğrenim görürken, ilişiği kesilen öğrencilere başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için iki sınav hakkı verilecektir. Yasal başvuru süresi dikkate alınarak, bu sınavların ilki 2004- 2005 bahar yarıyılı final sınavları ile birlikte yapılacaktır. İkinci sınav ise final sınav dönemlerinin bitiş tarihinden en çok 10 gün sonra yapılacak şekilde planlanacaktır.

Sınavlarda başarılı olanların gereken intibakları yapılacaktır.

Tez aşamasında ilişikleri kesilmiş olan yüksek lisans öğrencileri için bir yıl, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi verilecektir.

Doktora yeterlilik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara iki sınav hakkı verilecektir.

Sanatta yeterlilik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartı ile iki sınav hakkı verilecektir.


Genel Hükümler

11. Extern öğrencileri, bu kanunda belirtilen sınav haklarından yararlanacaklardır.

12. Çift Anadal ve Yandal öğrencileri, bu kanunda belirtilen sınav haklarından yararlanacaklardır.

13. Dikey Geçiş Sınavı sonucunda lisans öğrenimine hazırlık programına yerleştirilen, ancak başarısız olduğu için üniversite ile ilişiği kesilen öğrenciler bu kanunda belirtilen haklardan yararlanacaklardır.

14. Başvuruları geçerli olan öğrencilerin değerlendirilmesi yapıldıktan sonra, öğrencilerin durumları, öğrenci otomasyonunda ?5316 sayılı yasa ile eğitime alınan? olarak girilecek ve 10 karakterli öğrenci numaraları ile birlikte, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Öğrenci Sosyal Hizmetler Birim Saymanlığına bilgi verilecektir.

15. İlişiği kesilmiş olan öğrenci, devam ve sınav hakları döneminde ilgili eğitim-öğretim yılının katkı payını geçmişteki süresi dikkate alınmaksızın bulunduğu sınıf itibariyle yatırmak zorundadır. İlişiğinin kesilmesinden önceki yıllara ait ödenmemiş katkı payı var ise ödemez.

16. Başvuruları geçerli olan öğrencilere 2005-2006 eğitim-öğretim yılı itibariyle, geçici öğrenci kimlik kartı verilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber