Yemin etmeyen vekiller, Meclis'teki yasama ve denetim faaliyetlerine katılamayacaklar

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Haziran 2011 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- HANGİ ÇALIŞMALARA KATILAMAYACAKLAR

- Yemin etmeyen vekiller, Meclis'teki yasama ve denetim faaliyetlerine katılamayacaklar. Genel Kurul'daki oturumlarda bulunamayacakları gibi, hiçbir Meclis komisyonunda da yer alamayacaklar. Soru önergesi, kanun teklifi, araştırma önergesi veremeyecekler. Bu da Meclis'in işleyişinin sekteye uğrayacağı anlamına geliyor.

2- TBMM ÜYELERİNİN VEKİLLİKLERİ DÜŞER Mİ?

- Anayasanın 'Milletvekilliğinin düşmesi' başlıklı 84. maddesinde, özürsüz ve izinsiz olarak 1 ayda 5 birleşime katılmayan TBMM üyelerinin vekilliklerinin düşeceği belirtiliyor. Ancak maddede milletvekilliğini düşürme kararının TBMM üye tam sayısının (550) salt çoğunluğu ile (276) alınabileceği vurgulanıyor. BDP'nin 35, CHP'nin 135 milletvekili olduğu dikkate alındığında, bu kadar çok kişinin milletvekilliğinin dürüşülmesinin Meclis'in meşruiyeti açısından krize yol açabileceği belirtiliyor.

3- DAHA SONRA YEMİN EDİLEBİLİR Mİ?

- Seçilen kişinin, hastalık, yurtdışında bulunma, tutuklu olma gibi zorunlu ve geçerli bir nedeni sunması durumunda, ilk katılacakları oturumda yemin etmeleri sağlanıyor. Ancak kişi, zorunlu bir neden olmaksızın, yemin törenine katılmazsa milletvekilliği hak ve olanaklarından yararlanamıyor.

4 PARTİ GRUBU KURABİLİRLER Mİ?

- Meclis İçtüzüğü'nün 18'inci maddesinde, 'En az yirmi milletvekili bulunan siyasi partiler, TBMM'de grup kurma hakkına sahipti' deniyor. Siyasi parti grupları da, yasama organının bir parçası olarak görülüyor. Dolayısıyla partilerin seçilen milletvekili sayısı grup kurmaya imkan tanısa bile eğer yemin etmedilerse bu imkandan mahrum kalıyor. CHP ve bağımsızlar, en az 20 milletvekilleri yemin etmedikleri sürece grup kurmuş sayılmayacak.

5 MAAŞ ALACAKLAR MI?

- Milletvekilliği, mazbatanın alınmasıyla birlikte başlıyor. Yemin ise 'yasama faaliyetlerine başlangıç' için gerekiyor. Dolayısıyla, yemin etmeyen milletvekilleri mazbatalarını aldıklarından maaşlarını da alabilecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber