'Erdoğan, Cumhurbaşkanı olabilir'

Haber Giriş : 18 Nisan 2005 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, geçen sene imam-hatipli Başbakan'ı içine sindiremediğini söylemesiyle dikkat çekti. Özok, şimdi farklı bir tavır sergiliyor. Nedeni mi?

Erdoğan Cumhurbaşkanı da olabilir
? Geçen yıl 14 Mayıs'ta "Başbakan'ın imam hatip mezunu olmasını içime sindiremiyorum" dediniz, ortalık karıştı. İmanı hatip mezunlarından 30-40 dava açıldı. Çoğu reddedildi. Beş tanesi devam ediyor.

? Ya Başbakan? Onunla bir yerde tokalaştınız mı, yoksa bilindik öfkesinden siz de nasibinizi aldınız mı?
Başbakan'ın o konudaki hoşgörüsünü doğrusu saygıyla karşılıyorum. Törenlerde karşılaştık, tokalaştık. Yılbaşında, önemli günlerde hem TBB'nin, hem bana avukat Özdemir Özok olarak uygar davranışlar sergiliyor. Ben de yanıtını veriyorum.

? Siz sonradan Başbakan'a "Ben öyle demek istemedim" tarzı bir şeyler mi söylediniz, yoksa bu anlayışı kendiliğinden mi gösterdi?
Hiçbir şey söylemedim. Ama zaten bizimki kurumsal bir eleştiriydi. Sanıyorum Başbakan da şahsına yönelik bir şey söylemediğimi anlamış olmalı. Ben de bir aristokrat çocuğu filan değilim, ilkokulu Maraş'ın Pazarcık İlçesi'nde bitirdim. Sorbonne'da, Harvard'da okumuş bir insan değilim. Biz de Anadolu çocuğuyuz, bu toplumun içinden geldik.

? Peki size bu cümleyi söyleten refleks neydi?
Efendim buradaki refleks şu: Kesinlikle imam hatip liselerinin kuruluş amaçlarının dışına çıkarılmaması. İmanı hatip liseli insanlara saygı duyuyoruz ama o arkadaşlarımız aldıkları eğitim doğrultusunda fonksiyonu olan iş dallarına gitsin, o bilimi daha yüksek yerlere götürsün.

Yasalarda 'olmaz' diye bir şey yok
? Aranızı bozmayayım ama "Gidip de başbakan olmasın" mı diyorsunuz?
Hayır ben onu da söylemiyorum. Tabii yasalarda olmaz diye bir şey yok, nitekim olmuş da. Demokratik tercih ve seçilme hakkı farklı bir olgudur.

? Hatta şimdi Cumhurbaşkanı olma ihtimali de var. İmam hatip "bayrağı'nın Türkiye'de dikileceği en son yer o 864 rakımlı tepe midir?
Evet görünen o, oraya gidiyor. Az önce söylediğim gibi demokratik seçme ve seçilme hakkı bu yolu açıyor. Ülkemizde üçüncü adam olan, şu anda Başbakan olan bir kişinin cumhurbaşkanı olması kadar da doğal bir sonuç olamaz. Ama bu benim daha önce vurguladığım bireysel değerlendirmemi, görüşümü değiştirmez.

? Ya yazılı olmayan yasalar? Henüz orada bir mutabakat sağlanmamış olması, toplumda bir hassasiyet bulunması bir engel değil mi?
O etik bir konudur. Ve insanın kendi iradesine kalmış bir şeydir. Yasal hakkıysa onu kullanmasına kimse engel olamaz. Türkiye'de de yazılı olmayan yasalara uyan siyaset anlayışımız henüz gelişmedi. Öyle siyaset geleneğimiz yok. Yani yazılı metinlerin dışında genel mutabakatı arayan, genel mutabakatın sonucunda oluşacak iradeye uygun davranış ve inceliği gösteren bir örnek görmedik. İnşallah Türkiyemiz öyle bir demokratik ortama gelir.

TCK'dan bir ümidi var
TBB Başkanı Özok, avukatları yeni TCK'ya hazırlayan konferans ve kurum içi eğitim programlarını izlemek üzere özellikle son bir buçuk aydır Türkiye'nin hemen her yerini dolaşıyor.

Çünkü şu söze çok inanıyor:

"Çok güzel yasalar, kötü uygulayıcılar tarafından son derece kötü sonuçlar verir. Ama çok iyi uygulayıcıların elinde uygun olmayan yasalar dahi çok güzel sonuçlar verebilir."

3N+1K
Kim: Özdemir Özok 60 yaşında. Kahramanmaraş doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 34 yıldır avukat. 78'den bu yana çeşitli kademelerinde görev aldığı Türkiye Barolar Birliği'nin (TTB) 2001'den beri başkanı. 36 yıllık TBB'nin 6'ncı başkanı olan Özok, Türkiye'nin 75 baro ve onlara bağlı yaklaşık 52 bin avukatını temsil ediyor. Geçen yıl söylediği "İmam hatip lisesi mezunu bir Başbakan'ı hiçbir şekilde içime sindiremiyorum" sözüyle kamuoyunda bir tartışmayı başlatmıştı. Özok, eski bir müzik öğretmeni olan Neşe Hanım'la evli ve iki kız babası.

Neden: Yasama organı "AB için daha çok yasa çıkarmalıyız", toplumun çeşitli otoriteleri de "Yasama organı AB için daha çok yasa çıkarmalı" otomatiğine bağlanmış giderken TCK'nın ertelenmesi bir şeyi gösterdi: Acele işe şeytan karışıyor. Üstelik AB de yapılan hiçbir şeyi beğenmiyor. Türkiye Öcalan'ı yeniden yargılama kararının eşiğinde. Bu gerekli mi? Peki yargılansa kıyamet mi kopar? Anayasa'daki 90'ıncı madde şart mıdır? Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'a sorduk, o da önemli uyarılarda bulundu.

Ne zaman: Yeni TCK'nın ertelenmesinden 10 gün sonra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'yle Ankara arasında Öcalan'ın yeniden yargılanması fısıltılarının yaşandığı günlerde, yeni TCK'nın yürürlüğe girmesine 50 gün kala; 11 Nisan, Pazartesi günü 20.30-22.30 saatleri arasında.

Nerede: Özok'un yeni taşındığı Oran'daki evinde.

haber7


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber