Yargıtay: Eşe verilen borç boşanmadan geri istenmez

Haber Giriş : 18 Nisan 2005 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

73 yaşındaki Z.B., 53 yıllık kocasına verdiği 6 milyarlık borç parayı geri istemek için mahkemeye başvurdu. Ancak, Yargıtay eşlerin birbirine olan borcunun boşanmadıkları sürece geri ödenmeyeceğine karar verdi.

Yargıtay, eşlerin mevcut mal rejimi sona ermeden, mal için bulundukları katkının geri ödenemeyeceğine hükmetti.

53 YILDIR EVLİLER

73 yaşındaki Z.B. eşi T.B. ile 1952 yılında evlendi. Bir süre Almanya'da yaşayan çift daha sonra Türkiye'ye yerleşti. Çift, 2000 yılında Balıkesir'de bir ev aldı. Z.B., ev için eşine 6 milyar lira para verdi.

Çift daha sonra ayrı yaşamaya başladı. T.B, boşanmak için dava açtı, ancak Z.B., boşanmak istemeyince, dava bir türlü sonuçlanmadı. Bunun üzerine, T.B., mal varlıklarını sattı.

PARASINI İSTEDİ

Z.B., Balıkesir'de ortak alınan, ancak T.B.'nin üzerine kayıtlı olan evin de satılacağı kaygısıyla mahkemeye başvurdu ve 6 milyar lirasının kendisine geri ödenmesini istedi. Balıkesir 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi, paranın ödenmesine karar verdi.

YARGITAY: BOŞANMADAN OLMAZ

Dosyanın temyiz edilmesi üzerine, dava Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, çiftin yasal olarak evliliğinin ve bu nedenle aralarında edinilmiş mallara katılma rejiminin de devam ettiğine dikkat çekti.

Yargıtay, Türk Medeni Yasası'nın "Eşlerden biri diğerine ait bir malın edinilmesine bir karşılık almaksızın katkıda bulunmuşsa, tasfiye sırasında bu malda ortaya çıkan değer artışı için katkısı oranında alacak hakkına sahip olur ve bu alacak o malın tasfiye sırasındaki değerine göre hesaplanır. Böyle bir malın daha önce elden çıkarılmış olması halinde hakim, diğer eşe ödenecek alacağı hakkaniyete uygun olarak belirler" hükmünü anımsattı. Yargıtay, yasanın bu maddesine göre, Z.B.'nin değer artış payını isteyemeyeceğine hükmetti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber