SBS tercih rehberi -10

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Temmuz 2011 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğru kararla uygun lise cepte

SBS'de öyle geniş bir taban puan yelpazesi var ki, 400'lü puanlarla İstanbul'da bir yere girilemezken, farklı kentlerde 200'lü puanlarla Anadolu lisesi öğrencisi olmak mümkün...

SBS maratonunda karar anına sayılı günler kala adaylar ve velilerini 'tercih' heyecanı sardı. SBS puanına göre tek tercih listesiyle 4 kez yerleştirme yapmak mümkün. Peki az puanla tercih yapmak doğru mu? Geçen yılın puanlarına göre İstanbul'daki Anadolu liseleri arasında 400'ün altına inen çok az sayıda okul var. Bunlardan birisi de Heybeliada Anadolu Lisesi. Bu yıl yine 400'ün altında kalan okullar olur mu? 350 - 400 arası puanı olanlar da tercih yapmalılar mı? Daha da önemlisi, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerde 350'nin altında puanı olan öğrenciler, Anadolu liselerine giremezlerse nasıl bir yol haritası izleyecekler?

ŞANSINIZI DENEYİN

İşte Uğur Dershanesi uzmanlarından doğru tercih listesinde izlemeniz gereken yol hakkında ışık tutacak bilgiler:

- Hayalci olmamak koşuluyla her öğrencinin bir tercih listesi hazırlamasında yarar var. Bunun ne adaya ne başkasına bir zararı olmaz.

- En azından sürpriz puan düşmeleri gerçekleşirse, 'neden bu okulları yazmadım, neden tercih listesi hazırlamadım' gibi bir pişmanlıklar yaşanmaz. Mutlaka tercih listesi hazırlayıp en azından yedek şansınızı sonuna kadar sürdürmekte fayda var.

- Mevcut sistemde hiçbir yeri kazanamayan öğrenciler için iki yol var. Ya meslek liseleri ya da klasik liseler.

- Tercihini evlerinin en yakınındaki klasik liseler yönünde kullananlar mezun olurken okulları çok büyük bir ihtimalle Anadolu lisesi olacak ancak onların diploması Anadolu lisesi olmayacak. Kural o okula hangi statüden girmişseniz o statüden mezun olursunuz. Ancak yine de okuduğunuz okulun Anadolu Lisesi olması size birtakım yenilikler getirebilir.

- Meslek liselerine gidenler de hiç pişmanlık duymasınlar. Eğer severek okur ve öğrenim gördükleri mesleği benimserlerse, çok kolay iş bulup, diğer arkadaşlarına fark atabilirler.

- Ancak meslek lisesine gitmeden durup düşünmek lazım. 'Benim bu alana ilgim var mı?' sorusunu kişinin kendisine sorması gerek. Aksi halde size uygun olmayan bir meslek lisesinde okumak fayda değil zarar getirir.

Raylı sistemli esnek sınıfta öğreniyorlar

BAHÇEŞEHİR Kolejleri'nden son teknolojiyle eğitim... 'Öğrencilerin bilgi çağına ayak uydurabilmesini amaçlıyoruz' diyen okulun yöneticileri teknolojik eğitimi anlattı:

- Bilgisayar dersleri internet bağlı multimedya PC'lerden oluşan Hyperclass ve Smartclass adı verilen bilgisayar laboratuvarlarında yapılıyor. Laboratuvarlarda bulunan projeksiyonlarla projeler uygulamalı gerçekleştiriliyor.

- Kişiye özgü öğretim sınıflarında kontrollü grup çalışmaları yapılırken aynı zamanda öğrenciler, bireysel çalışma da yapabiliyor.

- Etkinlikler, hareket serbestliği, pratik kullanımı olan ray sistemi üzerine çeşitli ölçülerdeki tahtaların, haritaların bulunduğu esnek sınıf ortamlarında gerçekleştiriliyor.

- Sınıfların en önemli özelliği öğretmenin sınıftaki öğrencilerin eksik oldukları veya desteklenmesi gereken alanlarına göre gruplandırıp özel görevler, çalışmalar verebilmesi.

- Öğretmen her grubun ihtiyacına yönelik çalışma alanı ayarlayabiliyor, tahtasını ve bilgisayarı o gruba göre yönlendirebiliyor.

- İstanbul Bahçeşehir'deki lise kampusunda yer alan genetik laboratuvarında DNA teknolojisi ve moleküler biyoteknolojideki yeni gelişmeler izlenebiliyor ve öğrenciler sitogenetik laboratuvar ortamında deneyerek ve görerek öğrenebiliyor. Diğer laboratuarlar şöyle:

Mekatronik/robotik, elektrik/elektronik, fizik, kimya, biyoloji, matematik, uzaktan eğitim, bilgisayar ağı, üstün bilgisayar, yazılım, donanım, net ve araştırma laboratuvarı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber