Liseli gençlerden önemli buluş

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2005 19:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trabzon Yomra Lisesi son sınıf öğrencileri, akıllı ev teknolojisine katkı sağlayacak ''ısıtan buzdolabı-soğutan fırın'' modeli geliştirdi.

Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde TÜBİTAK'ın düzenlediği Orta Öğretim Öğrencilerinin Araştırma Projesi sergisinde buluşlarını sergileyen Eser Dülger ve İsa Çalış, internet üzerinden kontrol edilebilen, enerji tasarrufu sağlayan, hem ısıtıcı hem de soğutucu olarak kullanılabilen ev aletinin tanıtımını yaptı.

Trabzon Yomra Lisesi son sınıf öğrencileri Eser Dülger ve İsa Çalış, ''Akıllı ev teknolojilerinin gelişimi, insan yaşamını giderek rahatlatırken, biz de bu bilimsel mirasa bir katkıda bulunmak istedik'' diye konuştu.

Geliştirdikleri ev aletinin denemelerde 75 dereceye kadar ısısını yükselttiklerini, eksi 4 dereceye kadar da ısıyı düşürdüklerini anlatan Eser Dülger, "Aletin ısısı 150 dereceye kadar çıkartılabiliyor" dedi.

Proje ile önemli enerji tasarrufu sağladığını kaydeden İsa Çalış ise, "Geliştirdiğimiz alet, havadaki ısı enerjisini bir yerden başka bir yere aktararak çalışıyor. Biz bu aktarmayı ısıtmak veya soğutmak için kullanıyoruz. Herhangi bir bilgisayara bağlı olan alet, internet ortamında verilen bir talimatla istenilen dereceye ulaşarak, hem ısıtma hem de soğutma görevi yapabiliyor. İş kadınları evlerine gitmeden bu aleti internete girerek çalıştırıp, eve gelmeden yemekleri ısıtabilirler" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber