Konut fiyatları yıl sonunda düşüşe geçer

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2011 13:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) ?İnşaat Sektörü Analizi'nde, bu yıl konut sektörünü sıkıntılı günlerin beklediği, sektördeki büyümenin ise 2010'un gerisinde kalacağı öngörüldü.

Bu yılın son 3 çeyreğinde konut sektöründe kayda değer bir arz patlaması yaşanacağı ve konut fiyatlarının düşeceği tahmin ediliyor. TMB'nin analizinde, 2011 yılının ilk çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen daire sayısının geçen yılın birinci çeyreğinde yüzde 32.9 oranında azalmış olduğu anımsatılarak, bu çerçevede 2011'in ilk çeyreğinde kaydedilen yüzde 7.6'lık artışın daha da önemli hale geldiği belirtildi. Bu tablonun geçen yıl inşaat ruhsatı almış olan dairelerin bu yıl tempolu bir biçimde kullanılabilir hale geldiğine, arzın giderek arttığını gösterdiğine işaret edildi.

İnşaat yapma isteği geriliyor

Geçen yıl 823 bin dairenin inşaat ruhsatı aldığı ve bu rakamın son 5 yıllık ortalamanın 1.5 katından daha fazla olduğu dikkate alındığında 2011'in son 3 çeyreğinde konut sektöründe kayda değer bir arz patlaması yaşanması ve beraberinde konut fiyatlarının düşmesi olasılığını artırdığı ifade edildi. Ekonominin ısınmasına karşı alınan önlemlerin önemli bir yansımasının da konut sektöründeki büyümenin hızını kesmesi, sektöre girdi sağlayan yan sektörlerde üretimin yavaşlaması bekleniyor. Analizde ayrıca, konut sektöründe yeni inşaat yapma isteğinin önemli ölçüde gerilediği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber