Turkcell aboneye Vodafone karlılığa Avea gelire oynuyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Ağustos 2011 08:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İkinci çeyrekte cep'te rekabetin dozu arttı. Turkcell yaptığı atakla abone kaybınının önüne geçti, son çeyreklerin hızlı operatörü Vodafone ise eksi yazdı. Avea gelirde ciddi çıkışa imza attı

Şükrü Andaç

Son olarak Turkcell'in açıkladığı 2011 ikinci çeyrek sonuçlarının ardından cep operatörlerinin ilk yarıyıl karnesi çıktı. Bu rakamlara göre ikinci çeyrekte operatörlerin hedefleri doğrultusunda iddialı adımlar attığı görülüyor. Vodafone ve Avea'nın agresif çıkışlarının ardından bir süredir abone kaybı yaşayan pazarın lideri Turkcell, son çeyrekte abone sayısını artırmayı, bir diğer ifadeyle düşüş çizgisini yukarı doğru çevirmeyi başardı.

Pazarın ikincisi Vodafone abone kazanma adına yürüttüğü stratejisini kârlılığa çevirdi. Uzun süreden bu yana her çeyrekte abone tarafında artı yazan Vodafone Türkiye stratejisiyle paralel bir çizgi izledi kârlılıkta kendini yukarı taşıdı ama abonede eksi yazdı. Avea ikinci çeyrekteki rakamları doğrultusunda sadece kendisinin değil bağlı olduğu ana şirket olan Türk Telekom grubunun da 2011 büyüme hedeflerini yukarı doğru revize etmesini sağladı. 2010 yılının ikinci çeyreklik döneminde 634 milyon TL gelir elde eden Avea son çeyrekte yüzde 18 büyümeyle gelirini 759 milyon TL seviyesine çıkardı.

Lider abonesini artırdı

Cep pazarında ikinci çeyreğe bakıldığında abone sayılarında olağandışı bir hareketlilik göze çarpıyor. Buna göre tek çeyrekte bu alanda tarihi abone artış rakamlarına imza atıldı. Turkcell 1.1 milyon, Vodafone 815 bin, Avea 400 bin aboneyi saflarına kattı. Buna karşılık pazarda böylesine bir büyüme yok. Bu rakamlara Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun (BTK) uygulamaya aldığı yeni düzenlemenin sonuçları yol açıyor. Ön ödemeli hatlarda daha önce 7 ay olan abonelikten silinme süresi yeni uygulamayla 9 aya çıkarıldı. Bu durum da operatörlerin abone sayılarının kağıt üzerinde yüksek çıkmasını sağladı.

Net rakamlara bakıldığında Turkcell'in son çeyrekte abone sayısını 165 bin, Avea'nın 250 bin artırdığı görülüyor. Vodafone ise abone sayısında 133 bin eksi yazmış durumda.

CEP'TE İKİNCİ ÇEYREK KARNESİ

2010'un ikinci çeyrek sonuçlarına bakıldığında toplam abone sayısının 61.5 milyon seviyesinde olduğu görülüyor. Son rakamlara göre Türkiye'de abone sayısı 63.8 milyona çıktı.

Ön ödemeli hatlardaki silinme süresindeki değişimle ortaya çıkan şişkin rakamlar düşüldüğünde cep pazarında 62 milyona yakın abone bulunduğu ortaya çıkıyor. Kıyasıya rekabette birbirlerinden abone kapma yarışına giren, fiyatları aşağı çeken operatörlerin pazarda büyüme yönlü hareket etmemesi, buradaki oranın yüzde 1'lerin altında kalmasına yol açmış durumda.

Cep telefonu piyasasında abone bazlı pazar paylarına bakıldığında Turkcell'in son bir yılda yüzde 55'ler seviyesinden yüzde 53.4'lere gerilediği görülüyor. Bu rakam, regülasyon tarafındaki düzenelemeler ve rakiplerin agresif çıkışı sonrası çok daha fazla pazar payı kaybedeceği öngörülen şirketin yüzde 50'lerin altına kolaylıkla inmeyeceğinin önemli göstergesi.

Vodafone ve Avea ise izledikleri strateji doğrultusunda pazar paylarını yukarı çekiyor. Özellikle yatırımcıların baktığı servis gelirleri tarafındaki pazar paylarına bakıldığında ise 2011 yılının ikinci çeyreklik döneminde Turkcell'in yüzde 52.8, Vodafone'un yüzde 27.4, Avea'nın ise yüzde 19.8 oranında payı olduğu görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber