İTÜ'yü kazan, işin hazır

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Ağustos 2011 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İTÜ Rektörü Şahin, 2 yıl içinde süren projelerin tamamlanmasıyla birinci sınıfa giden öğrencinin yarı-zamanlı işinin hazır olacağını belirterek ?Mezun olduğunda ise iş sözleşmesi imzalayacak? dedi.

İSTANBUL

Erdinç Akkoyunlu

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, ?makaleleriyle ünlü? bir üniversite sıfatından ?araştırma-geliştirme (Ar-Ge) merkezi? ünvanına geçiş yaptıklarını söyledi. 2 yıl sonra öğrencilerin birinci sınıftan itibaren yarı zamanlı çalışarak hem para kazanacağını, hem de mezun olurken iş sözleşmelerini imzalayacaklarını ifade eden Rektör Şahin, isteyen öğrencilerin Teknokent'te kendi şirketini kurarak, iş hayatına atılabileceğini belirtti.

Rektör seçimine 1 yıl kaldı. 3 yıllık dönemde neler yaptınız?

Göreve geldiğimizde, İTÜ, bir araştırma üniversitesiydi. Teknik Üniversite'nin makale üretmekle kalmamasını düşünerek, farklı arayışlara girdik. İTÜ araştırma üniversite olmasının yanı sıra, inovasyon ve girişimci üniversite de. Maddi kaynağını yaratan bir üniversite, Ar-Ge'ye önem veren, öğrenci ve hoca odaklı, eğitimde uluslararası hedefleri olan bir üniversite. Eğitimde kalite ve uluslararası akreditasyon olmaz ise olmaz dedik. Araştırma, inovasyon, girişimcilik, eğitimde uluslararası kalite aktedirasyonu almak.

Yerli helikopter 2012'de tamam

Eğitimle ilgili hangi çalışmaları yürüttünüz?

Yönetimimiz, ABD'yi referans aldı çünkü en gelişmiş üniversiteler orada. Bugün ABD üniversitelerindeki yıllardır uygulanan sistemi bu üniversiteye oturtmaya çalıştık. Teknik üniversiteden, ülkeye katma değer yaratması bekleniyor. Bunu yapmak için makale yayınlamak yetmiyor. Makalenin patente dönüşmesi lazım. O da yetmiyor artık. Onun bir ürüne dönüşmesi gerekiyor. Sanayi ve endüstri bu üründen yararlanmalı. Bunun için kendimize 2002 yılında başlayan ilk helikopter projesini yaptık. O zaman rektör danışmanıydım. Projenin tüm savunmalarını DPT'de ben yapmıştım. Helikopteri önümüzdeki yılın ortasında bitirmeyi planlıyoruz. Ama üretim için iki yıl sertifikasyon almak lazım. İki yıl sonra da devlet üretim için iyi izlenimler veriyor. Artık TAİ mi yoksa başka yer mi üretir bilemiyorum ama ülkemize ciddi katkılar sağlayacak bir proje oldu?

İnsansız helikopter de üretiyoruz

Teknokent'e de çok önem verdiğinizi biliyoruz?

Teknokentimizde Hava Uzay işleri ile ilgili bir Ar-Ge şirketi kuracağız. Bu işle uğraşan TAİ, ASELSAN gibi şirketleri belli bir oranda ortak yapıp bu işi yürüteceğiz. Profesyonel eleman çalıştırmamız lazım. Döner sermaye kanunu ile bunu yapamayız. Hava Uzay şirketinde insansız helikopter üretimi ile ilgili de çalışacağız. Bir savunma sanayi şirketine 5 insansız helikopter üretiyoruz. 2009'da Türkiye'nin tipo uydusunu yaptık. TÜRSAT Türkiye'nin ilk nano haberleşme uydusunun siparişini verdi. Şimdi onu yapıyoruz. Bu ürünler ortaya çıktıkça, basın da bize çok destek veriyor. Böyle başarılara toplumumuzun aç olduğunu görüyoruz. Bu da bizi gururlandırıyor. Türkiye bir şey yapamaz algısı vardı. Geçen sürede bunu ülke olarak kırdık. İTÜ'nün de buradaki katkısının çok büyük olduğunu düşünüyorum.

İsteyene iş isteyene kendi şirketi

Bunun dışında teknokentimizdeki kapalı alan 25 bin metrekare. İnşaatımızın toplam alanı 70 bin metrekare. Bunun yanında bir de Dijital Türkiye Üssü projemiz var. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği ile yürütüyoruz. Bu da 60 bin metrekare. Bir de 5 bin metrekarelik Türkiye'nin ilk Enerjitekno Kent'ini kuruyoruz. Türkiye'nin enerji şirketleri Ar-Ge çalışmalarını burada yapacaklar. 50 Ar-Ge personeli bulunan şirketler için çıkan yasadan büyük şirketler faydalanacak. O şirketleri buraya davet ettik. Üniversitenin olanaklarını sunuyorum. Öğretim üyelerinin bilgilerinden istifade edebilecekler, öğrenciler teoride gördüğünü pratik olarak yarım gün çalışarak uygulayacak, para kazanacak. Birinci sınıftan itibaren çalışabilecek öğrenciler, 4. yılın sonunda sözleşme imzalayabilecek, çalıştığı firmalarla.

Ar-Ge'de kaç kişi çalışacak?

Bu yatırımlarımız yarısı bir yıl içinde diğer yarısı 1.5 yıl içinde bitecek. Teknokentimizde 2 bin, Dijital Türkiye Üssü projesi 3 bin, enerji tekno kenti bin, 70 bin metrekare tekno kentte 4 bin Ar-Ge çalışanı bulunacak. Bin öğretim üyemiz ve öğrencilerimiz de çalışacaklar. Tüm yatırımlarımız bittiği zaman, Türkiye'deki Ar-Ge personel sayısı 100 bin olacak. AR-GE yapan her 10 kişiden 1'i İTÜ'de olacak. Teknoloji deyince teknik üniversite akla gelecek. Öğrenciler şu anda rakam veremem ama konularıyla ilgili şirketlerde çalışacaklar. Şirketlerle yeni projeler ortaya çıkacak. Bu projeler üniversitenin denetiminde oluşacak. Hem şirket hem de üniversite kazanacak. Ulusal ve uluslararası kaynaklardan daha çok pay alacağız. Dijital Türkiye Üssü fakültesinin yanında Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi kuruluyor. Onun da binasını Ar-Ge çalışanlarına yaptırıyoruz. Ar-Ge çalışanları ve öğrenciler aynı yerde olacak.

Her öğrenciye 50 bin lira destek

Bunların finans boyutu nedir?

Teknokentte başlayan projelerimizin bütçesi 95 milyon dolar. Bu parayı devlet katkısı olmadan biz teknokent üzerinden kredilerle yaptık. Daha sonra şirketlerden bu parayı alacağız. Geçen hafta 17 milyon Euro kredi çektim. Ben hesaplarımı yaptım, 3 yılda yatırımlarımı tamamen temizleyebiliyorum. Ama bunu 7-8 yıla yaydık. Gelen paranın yarısı borçları ödeyecek yarısı üniversiteye gelecek. Ar-Ge binalarımız bittiği zaman, yıllık kira gelirimiz 50 milyon dolar olacak.

Başarılı öğrenciye vaatleriniz...

Biz öğrenciye bursun yanında iş vaat ediyoruz. Burs bütçesi en fazla olan üniversiteyiz. 10.5 milyon lira burs ve proje bütçemiz var. Bunun içine Kredi Yurtlar Kurumu bursları dahil değil. Öğrencilerimize proje başına her yıl 50 bin TL destek veriyoruz. Her öğrenci projesine destek veriyoruz.

Biz İngilizce eğitime geçen yıl başladık. Öğrenci ne yaparsanız yapın ?İngilizce' diyor. Geçen yıl mimarlık fakültemiz İngilizce eğitim ile en yüksek puandan öğrenci aldı. İlk 50'den gelen öğrenciye 9 ay boyunca bin TL burs veriyoruz, teknokentte şirket açtırıyoruz, notebook veriyoruz, tek kişilik yurtta ücretsiz konaklama veriyoruz. İlk 100'e girene aylık 750 lirayla diğer imkanları veriyoruz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber