Bakan Yıldız: Gazda bağımlılık azalacak, kararlıyız

Haber Giriş : 05 Ağustos 2011 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TGRT HABER TV'de açıkladı: 100 birim enerjiden % 43'ü dışarıdan alınan doğalgazdan karşılanıyor. Yerli kaynaklarla bu oranı düşüreceğiz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjide inatla ve inançla yerli kaynak kullanımını arttıracaklarını belirterek, Türkiye'nin yerli su ve kömür kaynaklarının ancak üçte birini kullanabildiğine dikkat çekti. Yerli kaynakların doğalgaza olan bağımlılığı azaltacağına vurgu yapan Yıldız, iki nükleer santralin doğalgaz faturasını 4 milyar dolar azalttığının altını çizdi. TGRT HABER TV'de Ankara'nın Gündemi programının bu haftaki konuğu olan Enerji Bakanı Yıldız, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol ve İhlas Medya Ankara Grup Başkan Yardımcısı Murat Odabaş'ın enerji gündemiyle ilgili sorularını cevapladı.

KÖYLÜLER KANDIRILIYOR

Yıldız, Türkiye'nin 2023 yılına kadar harekete geçirmediği yerli kaynak kalmayacağını vurgulayarak, şöyle konuştu; ?Projelendirmenin de önüne geçerek inşaata başlamış olacağız. Suda 145-150 kilovat saat ekonomik kaynağımız var, bunun üçte birini kullanıyoruz, üçte biri lisans ve inşaat, üçte biri de projelendirme aşamasında. Yani su kaynaklarımızı iki katına çıkarabiliriz. Köylülerimiz ve halkımız ?HES istemeyiz' derken doğalgaz lobilerine destek verdiklerini anlamaları gerekir. Bazı gruplar bu protestoları manipüle ediyor, kaybeden ise Türkiye oluyor. Çevreye en az zararı verecek şekilde HES'leri devreye sokmak zorundayız. Yoksa dışarıdan doğalgaz almaya mecburuz.?

BAĞIMSIZLIĞIMIZ YÜZDE?43

Bakan Yıldız, gerek enerji kaynaklarını gerekse de kaynak ülkelerini çeşitlendirmek üzere yoğun çalıştıklarını belirterek, ?Türkiye'nin 35 milyar dolarlık enerji faturasını azaltmak üzere daha çok kömür, jeo-termal ve su kullanmamız gerekiyor. 100 birim enerjinin yüzde 52'sini 4 yıl önce doğalgazdan karşılıyorduk. Dün itibariyle yüzde 43'ü doğalgaz, yüzde 25'i su, yüzde 25'i de kömür ve linyit, yüzde 7'si ithal kömürden kaynaklanıyor. Bağımlılığımızı azaltacak çalışmalarımız sürmek zorunda? diye konuştu.

Nükleer enerji bağımlılığı azaltacak

Bakan Taner Yıldız, Akkuyu ve Sinop'ta kurulması planlanan 2 nükleer santralin 2023 yılı itibariyle devreye gireceğini ve bugün itibariyle enerji üretiminin yüzde 20'sini karşılayacağını söyledi. Yüzde 11 büyümeyi öngören, 500 milyar dolar ihracat hedefi olan Türkiye'nin nükleer enerjisiz yapamayacağının altını çizen Yıldız, 2 nükleer santralle doğalgaz bağımlılığının 4 milyar dolar azalacağını kaydetti. Rusya ile Akkuyu'daki yapılanmanın pürüzsüz sürdüğünü ifade eden Yıldız, ?Sinop'ta ise mart ayı itibariyle ilk adımı atacaktık ancak Japonya'daki tsunamiden zarar gören işletmeci Tepko firması ihaleden çekildi. Bu noktada Japonya birkaç alternatif sunabileceğini söyledi bunları değerlendireceğiz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber