13 şehit, komutan değiştirtti

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Ağustos 2011 09:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temmuzda 13 askerin şehit olduğu Silvan saldırısında 'ihmal' iddiaları gündeme gelen Diyarbakır Bölge Komutanı Tuğg. Ünal Karaosmanoğlu Adana Bölge Komutanlığı'na atandı. Yerine Tuğg. Seyfullah Saldık getirildi

Hakkı KURBAN

Geçen haftaya damgasını vuran tarihi YAŞ toplantısında Diyarbakır'la ilgili alınan karar dikkat çekti. 14 Temmuz'daki PKK saldırısı sonucu 13 şehidin verildiği Silvan olayının ardından, bölgeden sorumlu Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun görev yeri değişti. Karaosmanoğlu, Adana Jandarma Bölge Komutanlığı'na atandı. Karaosmanoğlu'ndan boşalan Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı'na ise Jandarma Genel Komutanlığı Personel Başkanı Tuğgeneral Seyfullah Saldık görevlendirildi.

PKK'nın Diyarbakır-Lice'de adam kaçırma olayından sonra başlatılan operasyona katılan bir birliğe Silvan'da terörist saldırısı gerçekleşmişti.

13 askerin şehit olduğu saldırı sonrası, Tuğg. Karaosmanoğlu çeşitli kesimlerin hedefi olmuştu. Emirlere uyulmadığı, ikazlara rağmen yorgun komandoların riskli bölgeye gönderildiği ve saldırının geç bildirildiği yönündeki iddiaların ardından Genelkurmay Başkanlığı soruşturma başlatmış, İçişleri Bakanlığı da müfettiş heyeti görevlendirmişti. Bu süreçten üç hafta sonra bu iddialardaki rolü tartışılan Tuğg. Karaosmanoğlu'nun görev yerinin değişmesi dikkat çekti.

GENELKURMAY SORUŞTURMA BAŞLATMIŞTI

Genelkurmay Başkanlığı da, soruşturma sonucu dört konuda tereddüt oluştuğunu açıklamıştı. 'Arazinin coğrafi yapısı ve bitki örtüsü bakımından askeri taktik prensiplerine uygun olup olmadığı', 'Bölgedeki tertiplenmenin, mevzilenmenin ve dağılmanın taktik prensiplere göre yapılıp yapılmadığı, yeterli yakın emniyet, gözetleme ve ikaz tedbirlerinin alınıp alınmadığı', 'Terörist ikazının alınmasından sonra, alınan ilave tedbirlerin yeterli olup olmadığı', 'Helikopterlerin zamanında hazır olup olmadığı, insansız hava araçlarının zamanında bölgeye ulaşıp ulaşmadığı' gibi konularda tereddütler oluştuğu kaydedilerek, konunun yargıya intikal ettirildiği belirtilmişti.

KORG. ÇOLAK KURMAY BAŞKANI OLDU

YAŞ'ta, Güneydoğu'daki askeri birliklere komuta eden ve ?kıta görevi dolan' Diyarbakır'daki 7. Kolordu Komutanı Korg. Salih Zeki Çolak'ın da karargahta görevlendirilmesi kararı çıktı. Korg. Çolak, Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Org. Bekir Kalyoncu'nun yerine, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevine getirildi. Daha önce Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği de yapan Korg. Çolak, Güneydoğu'daki başarılı çalışmalarıyla ve terörle mücadeledeki uygulamalarıyla adından söz ettirmişti. Korg. Çolak'ın, bugüne kadar 'Orgeneral' rütbesindeki komutanların görev aldığı Kurmay Başkanlığı'na getirilmesinde bu başarılarının etkili olduğu belirtiliyor. Korg. Çolak'ın yerine 7. Kolordu Komutanlığı görevine ise Ege Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Korg. Alaeddin Örsel getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber