Özkök, subay maaşlarının arttırılmasını istedi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2005 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün, dün biraraya geldiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan, subay maaşlarının arttırılmasını istediği ortaya çıktı. Özkök'ün, bu konuda Başbakan Erdoğan'dan bir çalışma yapılmasını talep ettiği öğrenildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün dün Başbakanlık Merkez Bina'da görüştüğü Başbakan Erdoğan ile iç ve dış güvenlik konularının yanı sıra, Genelkurmay'daki maaşların yetersizliğinden de söz ettiği bildirildi. İç ve dış güvenlik konularına ilişkin Başbakan Erdoğan'a ayrıntılı bilgi veren Orgeneral Özkök'ün, subay maaşlarının yetersizliğinden yakındığı ifade edildi.

Subayların aldıkları maaşlarla geçinemediğine dikkat çeken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, hükümetin bu konuda bir çalışma yapmasını talep etti.

Orgeneral Özkök, yaptığı bilgilendirmeyle ilgili Başbakan Erdoğan'a bir de rapor sundu. Erdoğan'ın, Özkök'e talebini inceleyeceğini ve bu doğrultuda bir çalışma yapılabileceğini kaydettiği öğrenildi.

Genelkurmay Başkanlığı, personelinin maaş durumunun düzeltilmesi istemiyle daha önce Başbakanlıka 2 kere yazı göndermişti. 14 Ocak 2004'te gönderilen yazıda, TSK personelinin maaşlarında iyileştirme yapılması talep edilmiş, ancak Başbakanlıktan bir cevap gelmemişti. Bunun üzerine, Orgeneral Başbuğ imzasıyla, 22 Haziran 2004'te yeni bir yazı Başbakanlığa iletilmişti.

TSK personelinin maaş tablolarının, Maaş Artışı Yasa Tasarısı'na ve maaş teklif tablosuna yer verilmiş, personel için ortalama yüzde 18 oranında zam talep edilmişti. Yazıda, TSK'nın personelinin yüzde 96'sını oluşturan binbaşı dahil altındaki tüm rütbelerdekilerin yoksulluk sınırının altında gelir elde ettikleri vurgulanmıştı. Kamuda son dönemde yapılan iyileştirmeler sonucunda TSK ile diğer kamu personeli arasındaki maaş dengelerinin giderek bozulduğu belirtilen Orgeneral Başbuğ imzalı yazıda, "Mali durumun iyileştirilmesi TSK personelinde büyük beklenti haline gelmiştir. Mesai mefhumu gözetmeden ülkenin bekası için en ücra köşelerde mahrumiyet içinde çalışan ve ekonomik çöküntü içinde olan personele, maaşlarında iyileştirme yapılamamasının gerekçesi izah edilememektedir" denilmişti. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ayrıca, 25 Ocak 2005 tarihindeki basın brifinginde de askerlerin yüzde 96'sının yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirterek, hükümetin çalışma yapmasını istemişti. Başbuğ özellikle genç subayların kredi kartı borcu nedeniyle batma noktasına geldiğini ifade etmişti. Hükümet, Ocak 2005'te yapılan zamlarda TSK personeline de diğer kamu çalışanları gibi ortalama yüzde 5 maaş zammı vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber