23 Nisan'da ÖSS isyanı

Haber Giriş : 24 Nisan 2005 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan Türkiye Öğrenci Meclisi toplantısında, meslek lisesi mezunlarına yönelik katsayı adaletsizliğinin kaldırılması istendi. Öğrenciler, "ÖSS, YÖK, başka derdimiz yok" diyor.

Türkiye Öğrenci Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM Genel Kurul salonunda özel bir oturum yaptı. Önceki gün gerçekleştirilen oturumda Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrenci temsilcileri eğitimdeki sorunlar başta olmak üzere çocukların, gençlerin ve Türkiye'nin sorunlarını masaya yatırdı. Öğrenci temsilcilerinin en önemli şikayet konusu olarak ise üniversiteye girişte uygulanan sınav sistemi oldu. Öğrenci temsilcileri meslek lisesi mezunlarına yönelik katsayı adaletsizliğinin de kaldırılmasını istedi.

TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen Türkiye Öğrenci Meclisi özel oturumunda üniversiteye giriş sınavıyla ilgili dile getirilen görüşler şunlar oldu:

Katsayı adaletsizliği kaldırılmalı

Aysel Öztürk (Artvin Öğrenci Meclisi Başkanı):

"Bütün öğrencilerin en büyük kâbusu OKS ve ÖSS. Yıllarca verilen emeğin 2-3 saatlik sınavlarla değerlendirilmesi, öğrencilerin karşılaştığı en büyük haksızlık. Bu haksızlığın giderilmesi için kademeli sınava geçilmeli. Yine, meslek lisesi mezunlarının karşılaştığı katsayı adaletsizliği ortadan kaldırılması, bu okulların durumlarının acilen gözden geçirilmesi ve bu okullara sahip oldukları değerlerin iade edilmesi gerekmektedir."

Mehmet Daim Böcü (Karaman Öğrenci Meclisi Başkanı):

"Eğer Türkiye Cumhuriyeti gerçekten çoğunluğun temsil edildiği ve çoğunluğun istekleri doğrultusunda yönetilen bir ülke ise, katsayı problemi bir an evvel çözülmeli, halkın büyük bir kısmının onaylamadığı bu eşitsizlik ivedilikle çözüme kavuşturulmalıdır."

Akın Polat (Kars Öğrenci Meclisi Başkanı):

"Her il, her ilçe, eğitimde fırsat eşitliğinden, daha doğrusu, imkân eşitliğinden tam ve eşit bir şekilde yararlanırsa, inanıyorum ki, Doğu-Batı arasındaki eşitsizlikler gibi laflar da ortadan kalkacaktır ve eğitimde mutlu sona ulaşılacaktır."

Menderes Kaşık (Ordu Öğrenci Meclisi Başkanı):

"Okullarımızdaki müfredat, konuları ile ÖSS soruları tam bir paralellikte değil. ÖSS ve müfredatın birbirine uyumlu hale getirilmesini öneriyorum."

Adem Eray Kozan (Adana Öğrenci Meclisi Başkanı):

"ÖSS sınavının dershanelere gidilmeden başarılamayacak olması, eğitimin çarpıklığını göstermiyor mu? Dershaneler, tekelleşmeleri artırıp, sadece parası olanın okuma hakkı varmış gibi göstererek eğitimde fırsat eşitliğine aykırı davranışlar yaratmıyor mu? "

MUSTAFA KAYA (Kahramanmaraş Öğrenci Meclisi Başkanı):

"Bizler, lise son sınıf öğrencilerinin, nisan ayı başı itibariyle okullarını boşalttıklarını görüyoruz ve bu, sırf, ÖSS adına çalışma yapabilmek için. Artık bizleri, ÖSS konusu ve müfredat mengenesinden kurtarın diyorum. Son olarak, 'ÖSS, YÖK, başka derdimiz yok' diyorum."

DOKUNULMAZLIK İSTEDİLER

Milletvekillerin dokunulmazlıkları tartışmalara neden olurken öğrenci meclisi başkanları da dokunulmazlık istedi. Ankara Öğrenci Meclis Başkanı Onur Kireçtepe "Okul meclisi üyeleri olarak, biz de, okulumuzda dokunulmazlık istiyoruz. Bu dokunulmazlıkla ilgili de bir örnek vermek istiyorum arkadaşlar. Ondan sonra, sanırım ki, isteğimin nedeni de tam olarak anlaşılır gerekli yerler tarafından. Bu benim ilimdeki bir başkan arkadaşımın başına geldi. Bu arkadaşımız, bir olaydan dolayı, müdüriyetle bir tartışmaya giriyor, ardından, müdür bey kendi yetkisini kullanarak, bu öğrenciyle ilgili, disiplin yönetmeliğinin bir maddesinden ceza veriyor ve arkadaşımız, üç ay hak mahrumiyeti alıyor, başkanlıktan da üç ay yararlanamıyor, beş gün uzaklaştırma cezası alıyor. O yüzden, bizim, okullarımızda dokunulmazlığa ihtiyacımız olduğunu da tekrar belirtmek istiyorum" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber