Pazarda fiyatlar yüzde 300'e kadar arttı/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 13 Ağustos 2011 21:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ramazan öncesinde "Zam yok" sözü veren pazar ve marketler ancak 10 gün dayanabildi. Pazarcı da marketçi de ramazanı fırsata çevirdi. Başta sebze-meyve olmak üzere birçok üründe fiyatlar yüzde 30 ila 300 arasında arttı

Her yıl ramazanda yaşanan 'zam' furyasında bu yıl da gelenek bozulmadı. Ramazan öncesinde "Zam yapmayacağız" sözü veren marketçi ve pazarcı 10 gün geçmeden fiyatları artırmaya başladı. Başta meyve- sebze olmak üzere birçok ürüne zam geldi. Fiyatların seyrini yerinde görmek için pazara indik, marketlerdeki fiyatları karşılaştırdık.

HALDE KURUŞLA MARKETTE LİRAYLA

Hem vatandaşa hem de market çalışanlarına göre fiyatlarda artış çoktan başladı. Öyle ki HAL'den 40 kuruşa çıkan salatalık pazarda 2, markette ise 2.75 liraya satılıyor. 'En iyi kalite' olarak nitelendirilen domates ise HAL'den 70 kuruşa çıkıp pazarda 1.20, markette ise 1.39 liraya çıkıyor. Salkım domateste ise fiyatlar 3.29'u görüyor. İndirim marketlerinde bile rakamlar yüksek. HAL'den 1 liraya çıkan biberin indirim marketlerde satış fiyatı 3.25 lira. Market çalışanlarına "Ramazandan önce zam olmayacak demişlerdi fiyatlar ne durumda" diye soruyoruz. Yanıt gayet net: "Yok öyle bir şey. Meyve sebzeye 15 gün öncesine göre en az yüzde 30 zam geldi."

VATANDAŞ ESNAFTAN ŞİKÂYETÇİ

Pazarda da fiyatlar değişken. Bir tezgâhta 1 lira olan domates başka bir tezgâhta 1.50 liraya kadar çıkıyor. Pazar esnafı ramazan nedeniyle fiyatlarda artış olduğunu doğruluyor. Onlar da müşterinin düşen alışveriş miktarlarını yükseltmek için kalitesi daha düşük ama fiyatı daha uygun ürünleri tezgâha koyduklarını belirtiyorlar. Ümraniye'de kurulan pazarda tezgah açan Kazım Kurtkan, "Bazı ürünlerin fiyatlarında yüzde 300 artış oldu. Vişne ve kiraz başı çekiyor. Vişne 1 lirayken 6 liraya kadar çıktı. Bamya ise 4 liradan 7 liraya çıktı" diyor. Her hafta pazardan ortalama aynı ürünleri satın aldığını söyleyen emekli Fadime Aksakal, şöyle konuşuyor: "Her hafta farklı bir fiyatla karşılaşıyorum. Cüzdanımdan çıkan para artıyor ama eve getirdiğim ürün miktarında devamlı düşme oluyor. Ne yazık ki her yıl aynı şeylerle karşılaştığımız için bu durumu yadırgamıyoruz."

Marketler birbirini kolluyor

Ramazanda pek çok ulusal ve uluslararası market de birbirinin fiyatlarını baz alıyor. Müşteri hem fiyat hem de kalite odaklı olunca firmalar da markalarını bu duruma göre konumlandırıyor. Organize perakendede fiyat kontrolünü sağlayan ise rekabet. Markette bizi, not alırken gören çalışan, "Hangi markettensiniz" diye soruyor. Öyle ki her gün marketler gizli müşterilerle rakip marketin fiyatını kontrol ettirip kendi fiyatlarını yeniden gözden geçiriyor.

Bu resmen vicdansızlık

TÜM Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarları Federasyonu Başkanı Burhan Er, "Bizden 1 liraya çıkan sivri biberin pazarda 3-4 liraya satılmasına inanamıyorum. Resmen vicdansızlık, bu duruma mutlaka müdahale gerekiyor" dedi. Eskiden belediye ve hal yasaları sayesinde halden çıkan ürüne sadece yüzde 30 fiyat artışı yapılabildiğinin altını çizen Er, "Serbest piyasa ekonomisi var diye herkes kafasına göre ürüne fiyat biçiyor. Ramazan dönemi diye insanlar da fiyatlara ses çıkarmayıp satın alıyor. Bu resmen fırsatçılık" diyor.

Fiyatları artırmadık

PERAKENDECİLER Federasyonu Başkanı Selamet Aygün ise zam yapılmadığı konusunda ısrarlı. Pek çok ürün kaleminde indirime dahi gittiklerini dile getiren Aygün, "Zam yapmayacağınıza dair açıklamanız tüm üyelerinizi bağlıyor mu" sorusuna ise "Hayır, bizimkisi sadece öneri" yanıtını veriyor. Zaten pek çok yerel markette de fiyat artışları gözle görülür nitelikte. Öyle ki çevresinde indirim ya da süpermarket olmayan pek çok market fiyatlarını yükseltmekte daha özgür davranmış gözüküyor.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber