Yeni teşvik paketi yolda

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Ağustos 2011 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERCAN BAYSAL

Türkiye hem ekonomik kriz yaşanan ülkelerdeki firmaları yatırıma davet etmek için kolları sıvadı, hem de yerli yatırımcıya dönük teşvik paketi hazırlamaya başladı. Hazine bürokratlarının sır gibi sakladığı pakette, devam eden yatırımlarla yeni projeleri içine alan pakette enerji ve prim teşviklerinin yer alacağı öğrenildi. Aralarında Hyundai, Samsung Electronics, Korea Electric Power ve GS Engineering de bulunduğu G.Kore'nin sanayi devlerinin CEO'larıyla buluşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bu şirketleri Türkiye'ye yatırıma davet etti.Avrupa ve ABD'de ekonomik sıkıntılar devam ederken, Türkiye krizi fırsata çevirecek adımlar atmaya hazırlanıyor. Edinilen bilgilere göre yıl sonunda süresi dolacak olan mevcut teşviklerin yeniden düzenlenmesi gündemde. Yerli yatırımcıya yönelik teşviklerin yeniden ele alınması planlanırken, yabancı sermayeye yönelik yeni destekler üzerinde duruluyor. Hazine kaynaklarından edinilen bilgilere göre yıl sonuna kadar yeni bir teşvik paketi planlayan ekonomi yönetimi, küresel sıkıntıları da fırsata dönüştürmenin hesaplarını yapıyor. Yeni teşvik düzenlemesi kapsamında bölgesel desteklerin yanı sıra illerin sosyo gelişmişlik düzeyine de bakılacak. Mevcut teşviklerde illerin sosyo gelişmişlik düzeyi 2002 verileri olduğu için bölgesel düzenlemeye gidilmişti. İllerin sosyo gelişmişlik düzeyine ilişkin güncel verilerin önümüzdeki ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Beraberindeki heyet ile birlikte çıkarma yaptığı Güney Kore'de dünya devlerinin CEO'larıyla bir araya gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da bu ülkede yeni teşvik sisteminin ipuçlarını verdi. Türkiye'de yeni bir yatırım teşvik sistemi oluşturulduğunu aktaran Bakan Çağlayan, "Yabancı sermayeye ilişkin önemli çalışmalar yapıyoruz. Belli alanlarda belli sektörlerdeki projelere özel bir sistem üzerinde çalışıyoruz." dedi. Mevcut teşvik yasasından da bahseden Bakan Çağlayan, bölgesine göre bedelsiz arsa tahsisi yapıldığını ifade ederek, Kurumlar Vergisi'nin yüzde 20 yerine yüzde 2 olduğunu hatırlattı. "Türkiye geleceğin Detroit'i olacaktır." diyen Çağlayan, motor ve aktarma yatırımlarının özel destekleneceğini kaydetti. Demir-çelik yatırımlarının önemli olacağının altını çizen Çağlayan, uzay, havacılık ve ileri teknoloji yatırımlarında Türkiye'nin önemli imkanlar sağlayacağını ifade etti.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, dünya ekonomilerinde yaşanan gelişmelere değinerek Avrupa'da işlerin iyi olmadığını söyledi. Hiçbir ülkenin bu krize hazırlıklı olmadığına işaret eden Çağlayan, şişirilmiş olan balonların birbiri ardına patlamaya başladığını, sarsılmaz, asla erimez denilen buz dağlarının erimeye başladığını, birçok şirketin, birçok finans şirketinin, bankanın adının unutulduğunu, buharlaştığını, uçup gittiğini söyledi. Dünyada ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Ekonomi Bakanı, "Ancak Türkiye böyle bir küresel krizde ekonomisi kale gibi sağlam olarak duruyor. Hiçbir panik ve korkumuz yok, ekonomik değerlerimizin ne olduğunu biliyoruz." dedi. Bakan Çağlayan ekonomik verilere değinerek toplam borcun milli gelire oranının yüzde 40 olduğunu kaydetti. Yıl sonunda bu oranın yüzde 40'ın altına ineceğini ifade eden Çağlayan, bütçe disiplininden taviz verilmeyeceğini söyledi. Bütçe açıklarının milli gelire oranının yıl sonunda yüzde 2'ye ineceğini, büyümenin ise yüzde 7 civarında olacağını kaydetti.

Yatırım için davet edilen şirketler

Samsung Electronics

Hyundai Motor

Korea Electric Power

Samsung CT

GS Engineering

Posco Engineering

SK Engineering

Hyundai Rotem

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber