Anayasa Mahkemesi 43 yaşında

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Nisan 2005 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin 43. kuruluş yıldönümü, çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

11 asıl, 4 yedek üyeden oluşan Anayasa Mahkemesi; yasaların, kanun hükmünde kararnamelerin, TBMM İçtüzüğü'nün Anayasa'ya uygunluğunu denetlemesinin yanısıra, ayrıca siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davalara da bakıyor.

Kutlama etkinlikleri, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Başkanvekili Haşim Kılıç, üyeler ve raportörlerin yarın sabah Anıtkabir'i ziyareti ile başlayacak. Daha sonra Anayasa Mahkemesi Konferans Salonu'nda düzenlenecek törende, başkan Mustafa Bumin konuşma yapacak.

Kutlama etkinlikleri çerçevesinde, 28-29 Nisan'da "Türk Anayasası'nın Avrupa Anayasası'na Uyum Sorunu" konulu sempozyum düzenlenecek. Anayasa Mahkemesi Konferans Salonu'nda düzenlenecek sempozyumun açılış konuşmasını da başkan Bumin yapacak.

Sempozyuma, Arnavutluk Anayasa Mahkemesi Başkanı, Cezayir Anayasa Konseyi Üyesi ile Fransa Montpellier Üniversitesi, Paris Üniversitesi ve İngiltere Kent Üniversitesi öğretim üyeleri de katılacak.

1961 Anayasası ile Türk yargı sistemindeki yerini 25 Nisan 1962'de alan Anayasa Mahkemesi, 11 asıl, 4 yedek üyeden oluşuyor. Yasaların, kanun hükmünde kararnamelerin, TBMM İçtüzüğü'nün Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen Anayasa Mahkemesi, ayrıca siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davalara da bakıyor. Yüksek Mahkeme, Yüce Divan sıfatıyla eski başbakan, devlet bakanı gibi bazı üst düzey görevlilerin yargılamasını da yapıyor. Siyasi partilerin mali denetimi de mahkemenin görevleri arasında bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi'ne doğrudan doğruya bir yasa, KHK ve TBMM İçtüzüğü'nün belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla iptal davasını; Cumhurbaşkanı, iktidar ve ana muhalefet partisi ile TBMM üye tam sayısının en az beşte biri tutarındaki milletvekilleri açabiliyor. Bir davaya bakmakta olan mahkeme de uyguladığı yasa hükmünün Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi bulursa, itiraz yoluyla iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürebiliyor. Yüksek Mahkeme, iptal kararlarını salt çoğunlukla veriyor. Anayasa değişikliklerinde iptal kararı verilebilmesi için üçte iki oy çokluğu gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber