Yargı çalışanlarından Bakan'a mektup

Haber Giriş : 24 Nisan 2005 19:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası (BÇS) Genel Başkanı Ayhan ÇİVİ ve Genel Sekreter Remzi KIZILKAYA'nın imzasıyla Adalet Bakanı Cemil ÇİÇEK'e bir mektup gönderildi.

Kişilerin hak arama özgürlüğünden yeterince yararlanabilmesi için gerekli olan adalet mekanizmasının sağlıklı işlemesi için yargı personelinin çalışma koşulları, ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi istendi.

Mektupta, dava harçlarında yapılan 2003'te yüzde 59, 2004'te yüzde 28.5 ve 2005'te yüzde 11.2 oranındaki artışlar nedeniyle son üç yılda hak aramanın bedelinin kümülatif olarak yüzde 127.19 artmasına karşılık personel maaşlarının son üç yılda kümülatif olarak yüzde 45.53 artış gösterdiği, evli ve iki çocuklu 15 yıllık hizmeti olan bir zabıt katibinin tüm ödemeler dahil aldığı 628 YTL maaş ile açlıkla mücadele ettiği belirtildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi personeline ek ödeme yapmak suretiyle ücret adaleti sağlamaya çalıştığı, ek ödeme yapılması için hazırlanan kanun tasarısının yıllardır bekletilerek yargı çalışanlarının adaletsizliğe maruz kaldığı bildirildi.

Yargı çalışanlarına yıpranma payı da istenen mektupta ; ?Yargının iş yükünün fazlalığı fiziki çalışma koşullarını da olumsuz etkilemektedir. Dosyaların yoğunluğu nedeniyle görev yapılan bürolar arşiv haline dönüşmüştür. Bu şartlar çalışanların iş sağlığını ve iş güvenliğini son derece olumsuz etkilemektedir. Kamu görevlileri bedensel olarak da işgücü harcamaktadır. Bu nedenle gerek psikolojik gerekse fiziksel sağlık sorunları yoğun olarak yaşanmaktadır. Bu duruma karşılık halen TBMM gündeminde bulunan Sosyal Güvenlik Reformuna ilişkin yasal düzenlemeler çerçevesinde bazı kamu görevlilerine yıpranma payı olarak verilen fiili hizmet zammının yargı çalışanlarına da verilmesini talep etmekteyiz.? denildi.

Ayrıca, yargı çalışanlarına ödenen fazla mesailerin maaşlara dahil edilerek uygulamadaki adaletsizliğin giderilmesi, Ankara Bölge İdare Mahkemelerindeki personelin 10 yıldan beri yararlandığı serbest ulaşım kartlarının 2005 yılında da verilmesi istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber