Meslek liseleri ile ilgili teklif gündeme alınsın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2005 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Samsun Milletvekili Mustafa Çakır, Türkiye'de KOBİ'lerin müthiş bir şekilde ara eleman sıkıntısı çektiğini belirterek, ailelerin çocuklarını meslek liselerine göndermesini istedi ve bu okullardan mezun olanların işsiz kalmayacağını belirtti.

Samsun'un Canik Beldesi'ndeki mahalle muhtarlarıyla Ondokuz Mayıs Lisesi Aile Çay Bahçesi'nde kahvaltı yapan ve muhtarların sorunlarını dinleyen Milletvekili Mustafa Çakır, üniversiteye girişlerde meslek liseleriyle düz liseler arasındaki puanlama sisteminden dolayı öğrencilerin de velilerinin de meslek okullarını tercih etmediğine işaret ederek, "İmam Hatip Liseleri (İHL) bahane edilerek Türkiye'ye büyük kötülük yapılıyor. Meslek liselerinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bu liseler yeniden yapılandırılmalıdır. Puanlama sisteminde adalet olmalıdır. Bunun için kanun teklifi verdim. Ne zaman görüşüleceğini bilmiyorum. Kanun teklifimin gündeme alınmasını istiyorum" dedi.

Hangi KOBİ temsilcisiyle görüşülürse görüşülsün, tornacı, marangoz gibi ara elemanlara ihtiyaçları olduğunu söyleyeceklerini kaydeden Milletvekili Çakır, "Almanya'da ortaöğrenimden itibaren çocuk kabiliyetine göre meslek okullarına yönlendiriliyor. Meslek lisesini bitiren çocuk işsiz kalmaz. Düz liseden mezun olan çocuklarımız eğer üniversiteye gidememişse hatta gitmiş olsa dahi özellikle bilgisayar konusunda çok iyi eğitim almamışsa iş bulması çok zor. Aileler ve çocuklarımız çok iyi düşünmeli ve üniversitedeki puanlama adaletsizliğine rağmen çocuklarını meslek okullarına göndermeli. Biz bu adaletsizliği elbette gidermek için çalışıyoruz" diye konuştu.

İmam Hatip Liseleri'ne de değinerek, bu liselerin sistemin liseleri olduğunu ve ihtiyaçtan doğduğunu ifade eden Çakır, şöyle devam etti:

"İmam Hatip Liseleri'ni bitiren çocuklara bazı bilim çevreleri ideolojik olarak yaklaşıp sanki aydan gelmiş vebalı gibi davranıyor. Bu ülkemiz insanları arasında sıkıntı oluşturuyor. Bu bir haksızlıktır, adaletsizliktir. Düz liseleri de, meslek liselerini de, İmam Hatip Liseleri'ni de bitirenler bizim çocuklarımızdır. Yüzde 99'u Müslüman olan halkımızın arasına nifak tohumları ekmek isteyenler toplumu germeye çalışmaktadır. Kim nasıl düşünürse düşünsün adalet adına üniversiteye girişlerde puanlama sistemindeki yanlışlıklar ortadan kaldırılmalıdır. Eşitlik sağlanmalıdır. Şimdi İmam Hatip Liseleri'ne karşı çıkıp bütün meslek lisesi öğrencilerinin hakkını gasp manasına gelen davranışta bulunan bilim dünyasının tahtası eksik midir noksan mıdır bunu bilmiyorum ama bununla ilgili yasayı hazırlayanlar da bilim dünyasından. Ben yaşanan adaletsizliği doğru kabul etmiyorum. İdeolojik yaklaşıyorlar. Burada ideoloji olmaması lazım. Veli veya çocuk İHL'yi, Anadolu Lisesi'ni, Ticaret Lisesi'ni veya diğer meslek liselerini isteyebilir. Sen adaletsiz puanlamayla yönlendirme yapamazsın. Her öğrenci kabiliyetine göre okul tercih ederken sen tercihler üzerinde tavır sergileyemezsin. Özellikle bu hatayı Türkiye'nin kalkınmasına yardımcı olması gereken ve bilim adına konuşan insanların yapmaması gerekmektedir. Biz kimiz? Hepimiz biriz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber