Bakan Cevdet Yılmaz: Hükümet paketinden istihdam çıkacak

Haber Giriş : 24 Ağustos 2011 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HAZAL ATEŞ

Hükümet, hem de yerli yatırımcının elini rahatlatmak için yeni teşvik paketini ekim ayında açıklayacak. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, mevcut teşviklerin sektörelbölgesel bazda güncelleneceğini belirterek, "Cari açığı uzun vadede aşağı çekecek şekilde yeniden düzenleniyor. Bölgesel ve sektörel boyutu da gözden geçiriliyor. Mevcut yatırımcı da paketten yararlanacak" dedi. Enerji ve prim desteklerinin artırılması öngörülüyor. Ekonomi yönetimi cari açıkla mücadele için detaylı bir program hazırlıyor. Bunun en önemli ayağını yatırım ve istihdam programları oluşturacak. Bakan Cevdet Yılmaz, bu konudaki çalışmaların olgunlaşmış bir şekilde ekim başında Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na gündemine geleceğini söyledi. Yılmaz, dünyada artan işsizlik oranına karşı Türkiye'nin istihdam konusunda önemli bir performans sağladığını belirtti.

Sabah


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, istihdam konusunda detaylı bir program yaptıklarını söyledi. Yılmaz, paket halindeki programın Ekim başında gündeme geleceğini müjdeledi

CAHİT SARAÇOĞLU

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, işgücüne katılım oranları çok yükselmesine rağmen Türkiye'nin işsizliği düşürmeyi başardığını söyledi. Başarının altında büyüme ile aktif işgücü program uygulamalarının yattığını söyleyen Yılmaz, istihdam konusunda detaylı bir program yaptıklarını da belirtti. Yılmaz, muhtemelen bir paket şeklinde toparlanacak olan programın Ekim başında Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) gündemine olgunlaşmış şekilde geleceğini kaydetti.

AYRINTILI BİR ÇALIŞMA

Yılmaz, AB'nin bilişim alanındaki uygulama projelerinin desteklendiği Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı (ICT PSP) 2011 Yılı Çağrısı sonuçlarının duyurulması amacıyla düzenlenen törene katıldı. Yılmaz, "EKK Toplantısı'nda işsizlikle mücadeleyi masaya yatırdınız. Ne tür çalışmalar var?" sorusunu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çok ayrıntılı bir istihdam çalışması sunduğunu ve alt konularda çalışmalar yapılması kararı verildiğini belirtti.

BÜYÜME VE İŞGÜCÜ

Geçtiğimiz süreçte işgücüne katılım oranları çok yükseldiği halde Türkiye'nin işsizliği düşürmeyi başardığını belirten Yılmaz, Türkiye'nin bunları nasıl sağladığı analiz edildiğinde iki temel faktörün görüldüğünü söyledi. Bunlardan birinin 'büyüme' olduğunu, büyümeyle istihdamın da arttığını ancak, büyümenin yanısıra ciddi anlamda aktif işgücü programları, işgücünün niteliğini artırıcı programlar uygulandığını, kadın, genç, engelli istihdamına ciddi teşvikler getirildiğini, işveren üzerinde istihdam yüklerini azaltıcı indirimler yapıldığını ve istihdamda ciddi başarı sağlandığını anlattı. Yılmaz, bunu devam ettirmek istediklerini de belirtti.

TEŞVİK ELE ALINACAK

Yılmaz, bölgesel ve sektörel bazdaki teşviklerde temel sistemin oturmuş olduğunu özellikle cari açığı, orta ve uzun vadeli daha aşağı çekecek politikalar da dikkate alınacak şekilde teşvik sisteminin gözden geçirileceğini söyledi. Yılmaz, yapılacak değişikliklerin mevcut yatırımcıları olumsuz etkilemeyeceğini, yürürlük tarihi yasalaşma veya karar alma tarihinden çok önceden başlatılacağını kaydetti. Bu kapsamda şu anda yatırım yapan bir yatırımcının yeni sistemde bir kayıp yaşamayacağını, aksine lehine bir gelişme varsa yeni sistemden o şekilde de yararlanma imkanı bulacağını söyledi.

İş imkânının yüzde 87'si özel sektörden

Türkiye'nin genç ve artan bir nüfusa sahip olduğuna, Avrupa ülkelerinin ise durağan bir nüfusa sahip olduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, istihdam oluşturulduğunda bunun Avrupa'da doğrudan işsizliği azaltma yönünde tesir ettiğini kaydetti. Yılmaz, bundan sonra da başarılı şekilde gitmek için detaylı bir program yaptıklarını belirterek, "Önümüzdeki aylarda bir paket halinde gündeme gelecek" dedi. Yılmaz, bunun sadece kamunun değil özel sektör dahil topluca ekonominin oluşturacağı istihdam olduğunu da kaydederken, "İstihdamımızın sadece yüzde 13'ü kamuya ait. Yüzde 87'si özel kesimden kaynaklanıyor" dedi.

İşsizlik mayısta azaldı

Türkiye'de 2011 yılı Mayıs döneminde işsizlik oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,6 puan azalarak, yüzde 9,4'e gerilemişti. 2010 yılı Mayıs ayında 2 milyon 846 bin kişi olan işsiz sayısı, bu yıl aynı dönemde 2 milyon 550 bin kişiye düştü. İstihdam da 23 milyon 55 binden, 24 milyon 445 bin kişiye çıkmıştı.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber