Yeni öğretmenlere öfke yönetimi dersi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2011 08:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MEB, 26 Ağustos'ta atanacak 11 bin 544 eğitim neferine 60 saatlik mesleğe giriş eğitimi verecek. 6-16 Eylül arasındaki eğitimde öğretmenler öfke yönetimi, ikna etme, ilk yardım, iletişim becerileri, sorun çözme, mesleki değerler ve etik konularında bilgilendirilecek

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni atanan öğretmenleri oryantasyon eğitiminden geçirdikten sonra göreve başlatacak. Bu kapsamda 26 Ağustos Cuma günü atanacak 11 bin 544 yeni öğretmenle pilot uygulama yapılacak. MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü, eğitim ordusuna yeni katılacak öğretmenlerin hem mesleğe ve çalışma şartlarına hem de görev yapacakları yöreye uyumlarını kolaylaştırmak amacıyla 'İlk Defa Öğretmen Olarak Atananlar İçin Uyum Eğitim Planı' projesi hazırladı.

TECRÜBESİZLER ZORLUKLA KARŞILAŞABİLİRLER

Projeye ilişkin hazırlanan raporda, oryantasyon eğitiminin amacı anlatılırken, mlesleğe ilk defa atanan aday öğretmenlerin mesleğinin ilk gününden itibaren tecrübesizlikten dolayı zorluklarla karşılaşabilecekleri, tereddüt ve tedirginlik yaşayabilecekleri bilinen bir gerçektir. Eğitim ve öğretime doğrudan yansıyan bu olumsuzlukların öğretmen üzerindeki etkilerinin azaltılması ve öğretmenlerin mesleğe yeni bir heyecan ve ümitle başlamalarına destek verilmesi gerekli görülmektedir' ifadeleri kullanıldı.

30 SAAT YÜZYÜZE EĞİTİM

26 Ağustos Cuma günü atanacak 11 bin 544 öğretmen 6-16 Eylül arasında toplam 60 saat sürecek eğitime tabi tutulacak. Bu sürenin 30 saati uzaktan eğitim yöntemiyle (video konferans bağlantısıyla) 30 saati de yüz yüze gerçekleştirilecek. Öğretmenler, öğretmenlik mesleği, Öğretmene yönelik mesleki rehberlik, öğretmenin eğitim liderliği, öğretmen yeterlikleri, performans yönetim sistemi, öğretim programları ve öğretim uygulamaları, etkili iletişim, eğitimde çevrenin yeri ve önemi, mevzuat bilgisi, mesleki değerler ve etik, ilkyardım konularında eğitim alacak. Öğretmenler ayrıca iletişim becerileri kapsamında, öfke yönetimi, ikna etme ve sorun çözme konularında bilgilendirilecek. Öğretmenler, il milli eğitim müdürü veya görevlendireceği yetkililer eşliğinde çevreyi tanıma gezileri yapacak. Öğretmenlerin görev ve sorumluluklarına ilişkin bilgi verilirken de örnek okullara gidilerek, incelemede bulunulacak. Yine eğitimler sırasında internetin etkin ve güvenli kullanımı ile teknoloji kullanımında etik ve sosyal değerler de anlatılacak.

Başarı anketle ölçülecek

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey oryantasyon eğitiminin, öğretmenlere elektronik ortamda anket uygulanarak verimli olup olmadığının saptanacağını kaydetti. Öğretmenlere oryantasyon eğitimi uygulamasının bundan sonraki atamalarda da devam ettirilmesinin planlandığını anlatan Balıbey, atamaların haziran ayında yapılmasının, eğitimlerin temmuz ayında başlayıp 2-2,5 ay sürmesinin hedeflendiğini belirtti. Öğretmenlerin performansının ölçülmesinin de önemli olduğunu söyleyen Balıbey, 'Bir öğretmen göreve başladıktan sonra 20-30 yıl aynı şekilde devam etmesi diye bir şey yok. Öğretmenin bilgisinin, tecrübesinin, tazeleyip tazelemediğinin ölçülmesi lazım. Bu sınavla veya başka bir yolla olabilir. Bu bir ceza yöntemi olarak değil ödül yöntemiyle uygulanabilir' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber