Yeni İdarelerin 2011 yılı bütçe işlemlerine ilişkin genel yazı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ağustos 2011 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Bütçe veMali Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı : B.07.0.BMK.0.06.12.390 25.08.2011* 11088

Konu: Yeni İdarelerin 2011 Yılı Bütçe İşlemleri

......................... BAKANLIĞINA

......................... MÜSTEŞARLIĞINA

......................... GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Bilindiği üzere, 6223 sayılı ?Kamu Hizmetlerinin Düzenli, Etkin ve Verimli Bir Şekilde Yürütülmesini Sağlamak Üzere Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teşkilat, Görev ve Yetkileri ile Kamu Görevlilerine İlişkin Konularda Yetki Kanunu? çerçevesinde yürürlüğe konulan muhtelif kanun hükmünde kararnameler ile mevcut idarelerden bazılarının birleştirilmesine, kaldırılmasına veya yeni idarelerin kurulmasına karar verilmiştir.

Geçiş döneminde sıkıntılar yaşanmaması için, söz konusu kanun hükmünde kararnameler ile yeni kurulan kamu idarelerinin 2011 mali yılı harcamalarını 6091 sayılı 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa istinaden Bakanlığımızca yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar kapatılan, birleştirilen, bağlılığı, ilgisi veya ilişiği değiştirilen idarelerin bütçelerinden yapabilmesine imkan tanınmıştır.

Kapsama dahil bu idarelerden Bakanlığımıza gelen talepler ve bu idarelerle yapılan görüşmeler neticesinde idarelerin bazı hususlarda tereddüt içinde oldukları anlaşılmış olup uygulamaya açıklık getirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

Bu çerçevede söz konusu idarelerin 2011 yılı bütçe uygulamaları ve işlemleri ile taşınır işlemleri ve kesin hesaplarına ilişkin olarak aşağıda yer alan hususlara uymaları gerekmektedir.

1- Yapılan düzenlemeler kapsamında sadece bağlı olduğu bakanlık/devlet bakanlığı değişen idareler, 2011 yılı sonuna kadar mevcut bütçelerini kullanmaya devam edeceklerdir. Bu durumda olan özel bütçeli idarelerin sadece hazine yardımları yeni bağlandığı bakanlığa aktarılacaktır.

2- Bazı birimleri mevcut veya yeni kurulan idarelere devredilen idareler mevcut bütçelerini yılsonuna kadar kullanacaklar, devredilen birimlere ait kalan ödenekler ise (belli birimlerde topluca bütçeleştirilmiş olan elektrik, su, yakacak, temizlik, taşıma gibi ödenekleri de dikkate alarak) yeni bakanlık ya da idarelerin bütçelerine geçiş takvimine uygun olarak aktarılacaktır.

Mevcut veya yeni kurulan idarelere devredilen birimlere ait taşınırlar hakkında Taşınır Mal Yönetmeliğinin kamu idareleri arasındaki taşınırların devrine ilişkin hükümleri uygulanacaktır.

Bu idarelerin ödenek aktarma ve taşınır devir işlemleri yapılıncaya kadar gerçekleştirdikleri mali işlemlerine ilişkin kesin hesapları mevcut idareler tarafından, ödenek aktarma işlemleri yapıldığı tarihten itibaren gerçekleştirdikleri işlemlerine ilişkin kesin hesapları ise devredilen idareler tarafından hazırlanacaktır.

3- Yeni kurulan idarelerin, geçiş takvimine bağlı olarak yeni kurumsal kod ile oluşturulacak bütçelerine, mevcut bütçelerde yer alan ödeneklerden aktarma yapılacaktır. Bu idarelerin harcamaları ise yeni bütçelerinden yapılacaktır.

4- Söz konusu aktarma işlemlerinin yapılabilmesi için öncelikle, ödemesi henüz gerçekleştirilememiş ödeme emri belgelerine ilişkin işlemlerin tamamlanması, harcanmayacak ödeneklerin ise tenkis edilmesi ve aktarma yapılacak tertipteki ödeneğin kullanılabilir durumda olması gerekmektedir. Yapılacak aktarma işlemlerinin tamamlanabilmesi için idarelerin mali hizmetler birimlerinin Bakanlığımız (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü) ile mutabakat sağlamak suretiyle gerekli çalışmalarını tamamlayarak aktarılacak tertip ve ödenekler listesini hazırlamaları ve buna ilişkin bütçe işlem talebini Bakanlığımıza iletmeleri gerekmektedir.

5- Yeni kurulan ve/veya idari yapılanması değiştirilen idarelerin 2011 yılı ilave ödenek ihtiyaçlarını belirleyerek taleplerini Bakanlığımıza iletmeleri gerekmektedir.

6- İdarelerin bu çerçevede yapacakları bütçe işlem talepleri ile düzenleyecekleri ödenek gönderme belgesi ve tenkis belgesi işlemlerini e-bütçe üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

7- Muhtelif kanun hükmünde kararnamelerle kurulan Bakanlıkların muhasebe hizmetlerini yürütecek merkez muhasebe birimlerinin, Muhasebat Genel Müdürlüğünce belirlenecek bir tarihte faaliyete geçirilmeleri Bakanlık Makamının 13.07.2011 tarihli Onayı ile uygun görülmüştür.

Bu nedenle, yeni kurulan Bakanlıklara hizmet vermek üzere kurulacak merkez muhasebe birimleri faaliyete geçinceye kadar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığının muhasebe birimi hizmetlerinin Başbakanlık Muhasebe Birimi tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.

8- Muhasebe birimlerinin faaliyete geçmesi ve bütçe tertiplerinden ödenek gönderme belgesi düzenlenebilecek harcama birim kodlarının belirlenerek KBS sisteminde tanımlanması hususunda idarelerin Bakanlığımızla (Muhasebat Genel Müdürlüğü) irtibata geçmeleri gerekmektedir.

Bilgilerini ve gereğini önemle arz/rica ederim.

Mehmet ŞİMŞEK

Maliye Bakanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber