Vali: Hakkari'de belediye çalışmıyor, sorsan mazareti çok

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Ağustos 2011 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İsmi çatışma haberleriyle anılan Hakkari'nin valisi Muammer Türker kenti hizmete boğuyor. İnsanların eski devlete kızdığını belirten Türker, ?Oysa devletin değiştiğini anlasalar çok şey değişir? diyor.

HAKKARİ

Hatice Yaşar

PKK ile mücedelenin en çetin geçtiği kentlerin başında Hakkari geliyor. Cumhuriyetin başından bu yana ?sürgün yeri' olarak tanımlanan Hakkari'nin bu yazgısının değiştirilebilmesi için AK Parti hükümeti çok yoğun bur çaba gösteriyor. 85 yıl devletin ceberrüt yüzüyle karşı karşıya kalan Hakkarili artık devletin hizmet yanını da görmeye başladı. Hakkarililerin çok sevdiği Vali Muammer Türker, kentin kaderini değiştirmek için önemli işlere imza atıyor. ?Devlet, geçmişin ihmal edilmişliğini gidermeye çalışıyor? diyen Türker, ?Hizmet devlete kin duyan bir nesil olduğunu kaydederek, ?Kızdıkları devlet aslında o faili meçhulleri yapan, Şemdinli'de Umut Kitabevi'ne bomba koyan, insanlara işkence eden, köy boşalttıran devlet. Kanaat önderlerinin, parti yöneticilerini anlamadığı devletin değişmekte olduğu. Şu anda devletin yaptığı o yanlışları sahiplenen değil bilakis mağduru olanlar işbaşında? diye konuşuyor.

Batıdaki yapsa görevden alınırdı

2.5 yıldır buradasınız. Hakkari eskiye oranla daha mı iyi?

?Elbette ki daha iyi. Terörle mücadele salt güvenlik ekseniyle bakıldığından geçmişte hatalar olmuş. Ancak kişi başına devletin en fazla para aktardığı il Hakkari. Burada vergi, elektrik, su parası toplanamıyor. Belediye, ?Devletten gelen para sadece personelime yetiyor? diyor. Emlak, bu parasını toplayamazsanız kusura bakmayın bu sizin kabahatiniz. Bense bu işi kendime dert edindim. Örneğin şehir içi yolları yaptırıyoruz. Sayın bakanla olan yakınlığımız nedeniyle bize 6 trilyonluk kaynak sağlandı. Yüksekova'nın içme suyu, kanalizasyon ve arıtma tesisi projelerini Çevre Bakanlığı üstlendi. Maalesef buna, ?Devlet zaten yapmak zorunda? diye bakılıyor. Bu, taşın altına elimizi sokmaktır. Ben bunu yapmazsam kimse bana hesap da sormaz. Görevim değil çünkü. Hakkari'de çöpler toplanmıyordu, hala da toplanmıyor. Kültür bakanımız geldiğinde bu durumu gördü ve ?Kaynak vereceğim siz çözün? dedi. Belediyeye dört araç aldık ancak buna rağmen çöpler toplanmıyor. Sorsanız herkesin mazereti var.?

Devletin de yanlışları oldu

Kürt sorununu nasıl çözeceğiz? Bir yol haritası var mı?

?Yolunu, okulunu hastanesini yaptınız diye bu işler hemen düzelmiyor. Devlete kin duyan bir nesil var. Onları da kazanmamız lazım. Ne kadar düzeltirseniz düzeltin geçmişe dönük imajlar çok kolay değişmiyor. Taş atılan polis aslında 10 yıl önceki polis. Kızdıkları devlet aslında o faili meçhulleri yapan, Şemdinli de Umut Kitabevi'ne bomba koyan insanlara işkence eden, köy boşalttıran devlet. Kanaat önderlerinin, parti yöneticilerini anlamadığı devletin değişmekte olduğu. Şu anda devletin yaptığı o yanlışları sahiplenen değil bilakis mağduru olanlar işbaşında. İktidarda olanlar ezilenleri temsil edenler. Kürt sorunu konusunda adım atmak istiyor. O ezilen halkın, akan gözyaşının hatırına destek verilmesi gerekiyor.?

Geçmişin ihmalini silmeye çalışıyoruz

?Devlet, geçmişin ihmal edilmişliğini gidermeye çalışıyor. Gidermeye çalışırken bazı şeylere göz yumuyor. Batıdaki bir belediye başkanı hem siyasi faaliyet hem de hizmet ekseninde yaptıklarını yapsa hemen açığa alınır, cezalandırılır. Burada hizmet gerekçesiyle bir belediye başkanına ceza verseniz siyasi olarak addedilecek. Son 10 yıldır devlet inanılmaz bir pozitif ayrımcılık uyguluyor buraya. Ancak geçmişin eksikliklerini telafi etmek kolay değil. Hakkari'de yollar duble oluyor. Şu anda sıkıntısını çekiyoruz ama birkaç yıl sonra ulaşım çok iyi olacak. 2013'te Yüksekova ya havalimanı açılacak. Hudut kapıları açıldığında potansiyel olacak. Üniversite kuruluyor. Buranın kabuğu değişecek. Yüksekova ve Hakkari'de pek çok yerde olmayan nitelikte iki hastane var. Şemdinli ve Çukurca' da da ihaleler yapıldı. Hizmet anlamında her şey üst düzeyde yapılıyor.?

Beraber yaşamanın yollarını bulmalıyız

?Terörle mücadele dediğiniz şey silahla mücadele değildir. Ekonomi, rehabilitasyon boyutunu düşünmeniz lazım. Sıkıntı hala terörün olması. Örgütün de kendi dışındaki sesleri susturması. Burada başka siyasi partilere, dini cemaatlere fırsat vermek istemiyorlar. Beraber yaşamanın yollarını bulmamız gerekiyor. Ankara'yla mücadele halinde kaynak bularak binlerce öğrenciyi dersaneye gönderdik. Okulları öğretmenlerle donatmaya çalışıyoruz. Bakanımız Fatma Şahin bize 370 bin lira kaynak gönderdi. Burada üretim yok, ticaret zayıf. İran'a açılan Esendere sınır kapısı bir süredir sıkıntılara rağmen açık. Şemdinli ve Çukurca'da da birer kapı açılmasına karar verildi. Bu kapılar açıldığında buranın çehresi tamamen değişecek.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber