TCK'da 26 madde için değişiklik teklifi...

Haber Giriş : 26 Nisan 2005 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Haziran'da yürürlüğe girecek yeni TCK'nın 26 maddesi için değişiklik teklifi hazırlandı. Teklif, Meclis Adalet Alt Komisyonun'da AK Parti ve CHP'li üyeler tarafından incelendikten sonra Adalet Komisyonu'na gönderilecek. Özellikle basın yoluyla işlenen suçları düzenleyen maddelere gelen tepkiler üzerine yasada bazı değişikliklere gidildi. Haber verme sınırını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan açıklamalar suç oluşturmayacak.

Türk Ceza Kanunu'nun bazı maddeleri üzerinde değişiklik yapılması isteği ve belli kuruluşların yasayla mevzuatlarını uyumlu hale getirememesi nedeniyle TCK, 30 Mart'ta iki ay için ertelenmişti. Adalet Bakanlığı ve AKP'nin hukukçuları tarafından yapılan bir çalışmayla TCK'nın 26 maddesi üzerinde bir değişiklik teklifi hazırlandı.

BASIN İÇİN YENİ DÜZENLEME
Özellikle basın yoluyla işlenen suçları düzenleyen maddelere gelen tepkiler üzerine yasada bazı değişikliklere gidildi. Haber verme sınırını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan açıklamalar suç oluşturmayacak.

Bazı suçların basın yoluyla işlenmesini düzenleyen 218. maddede cezaların yarı oranında artırılması ibaresi çıkartılarak, hakime cezayı yarı oranına kadar artırma yetkisi verildi. TCK'nın 84. maddesinin 3 fıkrasında yer alan ?intiharın? basın yoluyla teşvik edilmesi bölümü de yasadan çıkartıldı.

Adil yargılamaya etkileme teşebüssü düzenleyen 288. madde tümüyle yasadan çıkartıldı. Bir suçun basın yoluyla işlenmesi durumunda cezayı üçte bir oranında artıran 299. maddenin ikinci fıkrasındaki bir cümle de çıkartıldı.

KAÇAK YAPILAŞMAYLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİK
TCK'nın, kaçak yapılaşmayı içeren tartışmalı 184. maddesi de değiştirildi. Yasanın yayın tarihine kadar yapılan kaçak yapılar düzenlemeden muaf tutulacak. Teknik düzenlemeleride içeren 26 madde üzerindeki değişiklik teklifi önce Adalet Alt Komisyonu'nda görüşülecek, ardından komisyona gelecek.

NTV

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber