Enerji Bakanı, Uzanlar için 'Türkiye bir sülükten kurtulmuştur' dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Eylül 2011 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye aleyhine toplam 230 milyar $'lık tazminat davası açan Uzanlar 20 milyar $'lık Libananco davasını da kaybetti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye böyle bir sülükten kurtulmuştur. Kangren olmaya yüz tutmuş bir kol kesilip atılmıştır'' dedi

Bugüne kadar Türkiye'ye yaklaşık 230 milyar dolarlık tazminat davası açan Uzan Ailesi, son darbeyi dün Avrupa Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesi'nde (ICSID) açtığı ve faizi ile 20 milyar doları aşan Libananco davasında aldı. Binlerce sayfalık belgeleri değerlendiren ve belgelerin mürekkebine kadar inceleme yapan mahkeme, davayı esasa geçmeye gerek görmeden reddetti. Uzan Ailesi Türkiye aleyhine açtığı 230 milyar dolarlık beş tahkim mahkemesinde Türkiye'den 1 kuruş tazminat alamazken şimdiden 30 milyon doları aşkın borç içine girdi. Mahkeme, Uzanlar'ın Türkiye'ye 16 milyon dolar yargılama giderini faiziyle birlikte ödemesine karar verdi. Uzanlar'ın uluslararası mahkemelerdeki tüm davaları reddedilirken, Türkiye'ye gereksiz uğrattığı yargılama masrafları nedeniyle yaklaşık 30 milyon dolarlık yargılama masraflarını tazmin etmek zorunda kalacak.

"SÜLÜKTEN KURTULDUK"

Temaslarda bulunduğu Bolu'da konuyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uzanlar'ın önceki mahkemelerde sahte ve düzmece delil ileri sürdüklerinin sabit olduğunu belirterek, "Türkiye böyle bir sülükten kurtulmuştur. Kangren olmaya yüz tutmuş bir kol kesilip atılmıştır'' dedi. Yıldız, devlet içinde devlet olmaya çalışmanın, kuralsızlığı kural haline getirmenin er ya da geç güçlü Türkiye Cumhuriyeti karşısında ezilmek zorunda olduğunu da ifade etti.

16 MİLYON $ BORÇLU

Enerji Bakanlığı'na dün gece ulaşan 187 sayfalık gerekçe metnine göre Uzan tarafı davada ana parası 16 milyon dolar olan yargılama giderlerini faiziyle Türkiye'ye ödeyecek. Uzanlar daha önce reddedilen ve Polonya davası olarak anılan 13.8 milyar dolarlık iki davadan da 11 milyon dolarlık yargılama giderlerine mahkum edilmişti.

CESARET EDEMEDİLER

Yıldız, özellikle Cem Uzan'ın Libananco davasını Başbakan Erdoğan'a yönelik, siyasi linç kampanyasına alet etmek üzere kullandığı belirterek, "Dava yetki aşamasında reddedildi. AK Parti hükümetlerinden önce bu arkadaşların sahtekarlıkları, yolsuzlukları, evrakta sahtecilik yaptıkları bilinmiyor değildi ama devletin, milletin haklarını koruyacak irade oluşmamıştı.

Uzanlar'la alakalı bu konu onların sıkça kullanmaya çalıştıkları gibi siyasi bir hareket değildir, siyasi bir üslup da değildir. Biz ÇEAŞ ve Kepez'e 9'a beş kala girilip sonra geri çıkıldığına da şahit olduk'' dedi.

MÜREKKEP BİLE İNCELENDİ

Hükümet 2003 yılında Çukurova ve Kepez Elektrik'e "sözleşmedeki şartların yerine getirilmediği" gerekçesiyle el koydu. 2006 yılında ise Güney Kıbrıs merkezli Libananco şirketi ICSID Mahkemesi'nde dava açarak "Şirkete el konulduğunda ben de ortaktım. 10.1 milyar dolar zarara uğradım" dedi. 2006'dan bugüne inceleme yapan mahkeme beş bavulluk binlerce yazışmayı inceledi. El konulan Çukurova ve Kepez Elektrik'in evraklarının mürekkep incelemesini dahi yapan mahkeme, "El koyma hukuka uygundur. El konulma işlemi sırasında da Libananco diye bir şirket Çukurova ve Kepez'e ortak değildir" kararı verdi. Yargılama sürecinde Enerji Bakanlığı Uzanlar'ın mahkemeye sahte belge ileri sürdüğünü ispatlamıştı.

UZANLAR 'KAYIPLARI' OYNUYOR

Uzanlar'ın Türkiye aleyhine açtığı 4 tahkim davası dünyanın en yüksek davaları arasında ilk 11'de yer alıyor.

Cem, Kemal, Hakan Uzan'ın Türkiye aleyhine mağdur olduğunu belirterek AİHM'de 170 milyar dolarlık açtığı davayı AİHM reddetti.

Europe Cement Investment & Trade SA.'nın Türkiye aleyhine açtığı 3.8 milyar dolarlık dava yetki nedeniyle reddedildi.

Temmuzda ICSID Hakem Heyeti, Saba Fakes'in Telsim'in Vodafone'a satışı nedeniyle zarara uğradığı iddiasıyla Türkiye aleyhine açtığı 19 milyar dolarlık davayı reddetti.

ICSID önceki gün Uzanların ÇEAŞ ve Kepez Elektriğe haksız el konulduğu iddiası ile açtıkları davayı reddetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber