İŞKUR ve SGK'nın yapısı değişiyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Eylül 2011 09:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, üzerinde çalıştığı istihdam paketinden önce bir dizi reform kararı aldı. Yapılacak düzenlemeler arasında İŞKUR ve SGK'nın yapısının değiştirilmesi de var.

Hüseyin Özay

İŞSİZLİKLE mücadele için istihdam paketi hazırlayan hükümet, paketten önce çalışma yaşamında radikal değişiklikler içeren reform yapmayı planlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Başkanlığı ve Türkiye İş Kurumu'nun yapısını tamamen değiştirmeyi amaçlayan reform ile istihdamın artırılması öngörülüyor. Reform çerçevesinde, halk arasında ?İŞKUR' olarak bilinen Türkiye İş Kurumu, tasfiye ediliyor. Kurumun birimleri, Türkiye İstihdam Kurumu çatısı altında toplanacak. Türkiye İstihdam Kurumu, 81 ilde örgütlenecek. Ayrıca, Çalışma Bakanlığı'nın bazı birimleri de Türkiye İstihdam Kurumu'na aktarılacak. Kurumun yetkileri artırılacak. İşsizlik koçu, işsizlik uzmanı gibi yeni birimler oluşturulacak. Kurum, bölgeye, ile ve ilçeye göre meslek kursu düzenleyecek yapıya kavuşturulacak.

Bölge müdürlükleri kaldırılıyor

Çalışma Bakanlığı'nın bünyesinde bulunan, 18 bölge müdürlüğü de kaldırılacak. Bölge müdürlüklerinin personeli, bakanlık bünyesindeki diğer birimlere ve Türkiye İstihdam Kurumu'na kaydırılacak. Böylece, bürokratik işlemler en az seviyeye indirilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde ise yeni genel müdürlükler oluşturulacak. Üç yeni genel müdürlük daha oluşturulması amaçlanıyor. Böylece SGK bünyesinde 7 genel müdürlük olacak. Çalışma hayatındaki denetim elemanları da tek çatı altında toplanacak. Bir süre önce Maliye Bakanlığı'na bağlı denetim birimleri için getirilen, denetim kurulu başkanlığı SGK içinde de hayata geçirilecek. Söz konusu başkanlıkta, SGK müfettişleri, kontrolörleri, denetmenler ve uzmanlar toplanacak. Bütün denetim elemanlarına da iş müfettişi unvanı verilecek. Bu düzenleme ile kayıt dışı istihdam ile mücadelenin etkinleştirilmesi amaçlanıyor. Çalışma hayatında büyük değişiklikler öngören düzenleme yetki kanunu çerçevesinde hazırlanacak kararname ile yürürlüğe girecek. Reform için, Meclis'in açılması beklenmeyecek.

SGK'nın yapısı düzenlenecek

- İŞKUR tasfiye edilecek. Yerine, yetkileri ve görevleri artırılmış İstihdam Kurumu kurulacak.

- Türkiye genelinde 18 ilde bulunan Çalışma Bölge Müdürlükleri kaldırılacak. Türkiye İstihdam Kurumu'na bağlı 81 ilde müdürlük kurulacak.

- SGK'nin yapısı yeniden düzenlenecek. Genel müdürlük sayısı 4'ten 7'ye çıkarılacak.

- Maliye'de uygulanan tek çatı sistemi Çalışma Bakanlığı'nda da uygulanacak. Denetim birimlerinin tamamı tek çatı altında toplanacak.

OVP YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Büyüme şampiyonu olunca, ekonomik hedefler değişiyor

Türk ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde elde ettiği yüzde 8.8'lik büyüme, 2011 yılı için öngörülen makro hedeflerin değişmesine yol açtı. Büyüme rakamları başta olmak üzere, bu yıl için belirlenen tüm hedefler olumlu yönde revize ediliyor. Ekonomi yönetiminin bir süredir üzerinde çalıştığı, Orta Vadeli Program, Mali Plan ve 2012 yılı bütçe tasarısına ilişkin çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Maliye ve Kalkınma Bakanlığı bürokratları, Orta Vadeli Programın makro büyüklüklerini belirlemek için yılın ikinci çeyrek rakamlarının açıklanmasını bekliyorlardı. Rakamlarının açıklanması ile birlikte, 2012-2014 dönemini kapsayan ekonomik hedefler hesaplanmaya başladı. Bu çerçevede yapılan çalışmalarda, 2011 yılı hedefleri de masaya yatırıldı.

Büyüme yüzde 6-6.5 öngörülüyor

Yapılan değerlendirmelerde, 2011 yılı için öngörülen hedeflerin üzerine çıkılacağı görüşünde birleşildi. Bu çerçevede, 2011 hedeflerinin tamamı olumlu yönde revize edilecek. Söz konusu revize hedefler de, Orta Vadeli Program'da ve 2012 yılı bütçe tasarısında yer alacak. 2011 yılı için revize edilecek hedeflerin başında büyüme rakamı geliyor. 2011 yılı için 4.5 olarak belirlenen büyüme oranının yıl sonunda yüzde 7-8'ler düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ancak ekonomi yönetimi revize büyüme rakamında ihtiyatı elden bırakmıyor. Bu nedenle büyümenin yüzde 6-6.5 olarak revize edilmesi planlanıyor. Büyüme dışında, GSYH ve bütçe açığı hedefleri de revize edilecek. Özellikle, 33.5 milyar lira olarak belirlenen 2011 bütçe hedefinin, vergi barışından elde edilen gelirler ile 10-15 milyar liraya düşeceği tahmin ediliyor. Revize hedefler, ay sonunda Yüksek Planlama Kurulu'nda ele alınmasının ardından netleşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber