Yeni anayasaya start verildi/ Video

Haber Giriş : 20 Eylül 2011 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni anayasa süreci resmen başladı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanan 24 anayasa profesörü, anayasa yapma yöntemini masaya yatırdı. Ortak görüş: Yeni anayasa için şartlar oldukça elverişli.

YILLARDIR gündemde olan yeni anayasa çalışmaları dün TBMM çatısı altında resmen başladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te bir araya geldiği 24 anayasa profesörü ve akademisyenle, hazırlanacak olan yeni anayasanın yöntemini görüştü. 1982 Anayasası'nın 17 kez değiştirilmesine rağmen ?darbe anayasası' imajından kurtulamadığını hatırlatan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni bir anayasa için toplumsal mutabakat olduğunu vurguladı. Yeni anayasa sürecinde izlenecek yöntem ve içerik konusunda tartışmalar yaşanmasının doğal olduğunu da kaydeden Çiçek, ?Bu süreçte birbirimizi suçlamak yerine, sorunlarımızın çözümüne katkı sağlamak amacıyla her türlü fikrin tartışılmasına imkan verecek şekilde ortak noktalarımızı ön plana çıkarmak suretiyle sorunun üstesinden gelmeye çalışmalıyız? dedi.

Temiz ve boş bir sayfa açılmalı

Anayasa profesörleriyle yapılan görüşmenin ilk gününde, görüşmeye katılan hukukçulara 10'ar dakika söz verildi. Toplantıda yeni anayasanın nasıl yapılacağı yöntemi tartışıldı. Hocaların önemli bir bölümü yeni bir anayasa için en uygun şartların oluştuğunu belirtti. Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yavuz Atar, yeni anayasa için öncelikle boş bir sayfanın açılması, her şeyiyle yeni bir metnin hazırlanması gerektiğini söyledi. Atar, ?Anayasada önce insan haklarıyla ilgili maddeleri tartışalım, sonra devletin yapısıyla ilgili hükümleri konuşalım? dedi. HAMZA ERDOĞAN

HER ŞEY DEĞİŞTİRİLEBİLİR

KARADENİZ Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ise Türkiye'nin yeni anayasa için en uygun zamanı yaşadığına işaret ederken, TBMM'deki temsil oranının yüzde 95.5 düzeyinde olduğunu hatırlattı. Hakyemez bu iş için en az iki yıllık bir zaman dilimi gerektiğini ifade etti. İzmir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu ise mevcut parlamentonun anayasa yapma yetkisine sahip olduğunu vurguladı ve Anayasa'daki ?Cumhuriyet' ifadesi dışındaki diğer tüm maddelerin tartışılabileceğini söyledi.

Özel anayasa meclisi görüşü

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi İbrahim Kaboğlu ise mevcut Meclis'in yeni bir anayasa yapma yetkisinin bulunmadığını iddia etti. Anayasa'nın 175. maddesinde anayasanın değiştirilmesinin düzenlendiğine, yenilenmesinin ise düzenlenmediğine işaret eden Kaboğlu, bu nedenle özel bir Anayasa Meclisi oluşturulması gerektiğini savundu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in anayasa profesörleriyle yaptığı görüşmeler önümüzdeki günlerde de devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber