Ak Parti'ye kapatma davası savcılarına Ergenekon merceği/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Eylül 2011 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İkinci Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AK Parti'ye kapatma davasında görev alan savcıların kimler olduğu, ayrıca, hangi aşamada soruşturmaya katıldıklarının ayrıntılı bilgisini istedi.

İSTANBUL

Helin Şahin

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AK Parti'yi kapatma davası sürecinde görev alan savcılar ile, bu dönemde kamuoyu oluşturmaya yönelik miting ve yürüyüşlerde görev alan rektörlerle görüşen generallerin kimler olduğunu Yargıtay ve Jandarma Genel Komutanlığı'na sordu. Ergenekon silahlı terör örgütü iddiasıyla devam eden 2. davada mahkemenin önceki celselerde aldığı ara kararları belli oldu. 23 maddelik ara kararlar arasında en dikkat çekeni mahkemenin kendi verdiği 19 numaralı madde oldu. Daha önce AK Parti hakkındaki kapatma davasının dosyasını Anayasa Mahkemesi'nden isteyerek dosyaya delil olarak koyan mahkeme, bu kez de kapatma davası soruşturmasını yürüten Yargıtay savcılarının isimlerini mercek altına aldı.

O iddianameyi kimler hazırladı

Mahkeme, kapatma davası soruşturmasını yürüten Yargıtay savcılarının isimlerini mercek altına aldı ve bu yönde bir ara karar verdi. Mahkeme ara kararında, ?Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak, Ak Parti ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne açılan parti kapatma davasıyla ilgili olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan soruşturmada görev alan Yargıtay Cumhuriyet savcılarının kimler olduğuyla soruşturmanın hangi aşamasında soruşturmaya katıldıklarının ayrıntılı olarak bildirilmesine? ifadelerine yer verdi. Mahkemenin, Yargıtay'dan gelecek cevap üzerine incelemesini genişleterek AK Parti soruşturmasında görevli savcıların ifadelerini alabileceği belirtildi. Yine, bu kapsamda kapatma davası soruşturmasına dahil olan savcıların Ergenekon sanıklarıyla irtibatları olup olmadığı da mercek altına alınacak.

Rektörlerle görüşen generaller

istanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dünkü ara kararları arasında, iddianamede Ergenekon faaliyeti olarak yer alan ve kamuoyunda ?Rektörler yürüyüşü' olarak anılan eylemlerin perde arkasını araştırmaya yönelik madde de dikkat çekti. Mahkeme, kararında ?19 Eylül 2003 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı sosyal tesislerinde rektörlerle görüşen ve düzenlenen yemeğe katılan generallerin ve subayların kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilerek mahkememize bildirilmesi için Jandarma Genel Komutanlığı'na yazı yazılarak, bu kişilerin tanık olarak dinlenmesi de sanık savunmaları tamamlandıktan sonra değerlendirilecek? denildi. Tutuklu sanık emekli Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım'ın talebi üzerine İnternet Andıcı davasında sanık olan Genelkurmay Adli Müşaviri Tümg. Hıfzı Çubuklu, emekli Org. Hasan Iğsız, emekli Albay Dursun Çiçek, sivil memur Bülent Sarıkahya'nın ifadeleri de 2. Ergenekon dava dosyasına girdi. Tutuklu ?Asena' lakaplı sanık Fatma Cengiz'in de ?Beni yönlendirdiler? iddiasında bulunduğu ve MİT mensubu olduğu iddia edilen kişilerin araştırılmasına karar verildi. 2. Ergenekon iddianamesinde, Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt'ün (Ergenekon sanığı) kapatma davası sürecinde Ergenekon'un firari sanığı Turhan Çömez'e bilgiler verdiği belirtilmişti.

Çoğu yalanlanmış haberler delil sayıldı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından AK Parti'nin kapatılmasına yönelik hazırlanan iddianamede delil olarak gösterilen 400 maddenin 370'i Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Savcıların hazırladığı delillerin çoğunluğu tekzip edilmiş gazete küpür ve internet bilgilerinden oluşmuş olması nedeniyle, kamuoyunda ?google davası' olarak anılmıştı. Delillerin bir kısmının, AK Parti hükümetini devirmek için hazırlanan İnternet andıcı tarafından hazırlanmış sahte kara progpaganda haberleri olduğu da ortaya çıkmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber