Ankara Belediyesi-OSB işbirliği yaptı, 40 bin kişiye istihdam sağlanacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2011 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Organize Sanayi Bölgeleri'ne (OSB) alt ve üst yapı desteğinin yanı sıra üretim ve istihdamın artırılmasına imkan sağlayacak işbirliği protokolü imzalandı. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e vermiş oldukları 25 bin kişilik istihdam sözüne, 15 bin kişi daha dahil ederek, bu rakamı 40 bine çıkaracaklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen imza törenine TBMM Başkanı Cemil Çiçek de katıldı. Çiçek, burada yaptığı konuşmada, ?Siyaseten başkent olan Ankara, sanayi açısından başkent olup marka bir şehir haline gelecek. Meclis Başkanı olmamın ötesinde bir Ankaralı ve Ankara Milletvekili olarak, Büyükşehir Belediye Başkanımızla, OSB başkanlarımızın böyle bir törende buluşmaları ve işin protokole bağlanması benim için de son derece önemli.? dedi.

Büyükşehir belediyesi öncülüğünde Ankara'da yapılması planlanan fuar alanına ilişkin de açıklamada bulunan Cemil Çiçek, ?Ankara için fabrikalar kurulacak, üretim yapılacak ama üretilen malın pazarlamasından tutun da erişimine kadar bir kısım hizmetlerin de eş güdümlü sürdürülmesi lazım. Bu noktada fuar meselesi önem arz ediyor. Bununla ilgili çalışmalar belli bir mesafeye kadar geldi ve çalışmalar sürüyor.? diye konuştu.

Bilkent ve Etlik'teki hastane yapımlarından, metro inşaatlarına kadar pek çok konuda da çalışmaların sürdüğünü kaydeden Çiçek, ?Yan yana getirdiğimizde 2011 yılı bir kısım ihtilafların çözüldüğü, bir kısım sıkıntıların protokole bağlandığı, bir kısım çok büyük yatırımların da devreye sokulduğu önemli bir yıldır. Bu heyecanı birlikte yaşıyoruz.? ifadelerini kullandı.

GÖKÇEK: TARİHİ BİR GÜN

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de sanayi bölgerini desteklemeyi kendilerine şiar edindiklerini belirtti. OSB Kanunu çıkınca, bir takım belediye yetkilerinin OSB'ye intikal edince, bir duraklama yaşadıklarını ifade eden Gökçek, ?Ben kolay kolay geri adım atan biri değilim. Ama burada geri adım atmak zaruretine inandım. Ankara'nın geleceği ve işsiz olan vatandaşlarımızın biran önce istihdam edilip, iş sahibi olmaları için OSB ile belediyelerin işbirliği yapması gerekiyordu. Biz de bunu yapıyoruz? diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde ASO'da OSB başkanları ile birlikte bir toplantı gerçekleştirildiğini ve çok samimi geçen sohbette birçok konuda işbirliği yapılabileceğinin ortaya konulduğunu ifade eden Başkan Gökçek, ?Orada yapabileceğimiz işbirliği konularını tespit ettikten sonra Belediye Meclisi'ne konuyu getirdim. Muhalefet partilerinin de oy birliği ile kabul edildi. Bunun için tüm partililere teşekkür ediyorum.? dedi.

2 YIL İÇİNDE 72 MİLYONLUK YATIRIM

Gökçek, imzalanacak protokolle neler yapılacağına ilişkin de şu bilgileri verdi:

?İşbirliğiyle her hangi bir ücret alınmaksızın yol bakım ve onarım hizmetleri, asfalt ve kaldırım, içme suyu, pissu, yağmur suyu alt yapıları ile atık su arıtma tesisleri, itfaiye tesisleri ile bunların işletilmesi ve bakım onarımlarının yapılması, ulaşım ve trafik düzenlemeleri ile ihtiyaç duyulan her türlü çevre düzenlemesinin Belediye tarafından yapılması kararlaştırıldı. Bu protokolle OSB'lere ayda 3 milyon liralık alt yapı yatırımı yapacağız. Bu yatırım için iki sene boyunca bu miktar devamlı olarak sanayi bölgelerimize aktarılacak. Bu da iki senede 72 milyon eder.?

OSB'lere uzak durmak zorunda kaldıkları 3 sene önceki dönemde bile Belediye Meclisi'nden Hasanoğlan, Akyurt ve Kazan sanayi bölgeleri için işbirliği kararı alındığını ve bu karar üzerine buralara yatırımlar yapıldığını anlatan Gökçek, ?Bu karar üzerine 3 sene içinde bu bölgelerde tam 30 bin kişi iş sahibi oldu. Organize sanayi bölgelerine Ankara'ya 50 bin istihdam sözü istiyoruz dedim, ancak kendileri 25 bin için söz verdiler. 50 bin için de gayret edeceklerini söylediler. Onun için organize sanayi bölgelerine teşekkür ediyorum.? şeklinde konuştu.

Gökçek, büyükşehir belediyesinin yedek parça ihtiyacının Ankaralı esnaftan karşılanması için Organize Sanayi Bölgeleri ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden tespit edilen elemanların müşterek bir çalışma yapacağını da kaydetti.

ÖZDEBİR: BÜTÜN İLLER GIPTAYLA BAKACAK

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, yaşanan ekonomik krizin ardından şehirlerarası rekabetin öne çıktığına vurgu yaptı. Özdebir, ?İlimizi, çok çalışkan bir belediye başkanımız var diye bırakma lüksüne sahip değiliz. Birbirimize yardım edip, il olarak birbirimize kenetlenip bu rekabet yarışında Ankara'yı öne taşımamız lazım.? dedi.

Türkiye'nin 2023 yılı için hedeflediği sanayileşme yarışında Ankara'nın 11 organize ve küçük sanayi bölgesi ile var olduğunu belirten Özdebir, Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulacak Ar-Ge biriminin de önemine dikkat çekti. Bu sayede Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin alımlarının öncelikle Ankara'dan sağlanacağını, Ankara'da bu imkanlar yoksa yerli sanayi tarafından temin edilmesi için projeler üretileceğini vurguladı. Özdebir, ?Bu çabamızı hayata geçirerek, Ankara'da üretilen gelirin Ankara'da kalması, ülkemizde üretilen gelirin ülkemiz de paylaşılması için önemli bir hamle yaptık. Gerçekten bütün illerimizin gıptayla bakacağı önemli bir adım atıyoruz. Ümit ediyorum ki diğer illerde de bu projeler aynen bu şekilde gerçekleştirilebilir. Geçenlerde Ege bölgesine yaptığımız gezilerde bundan biraz bahsettim. Orada, ?OSB'lere Gökçek Formülü' diye, imzalayacağımız bu projeyi kıskançlıkla yerel basına yansıttılar.? diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan ise eğitimin önemine ilişkin bilgiler vererek başladığı konuşmasında, ?Övünerek ifade ediyorum, Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek'in Gazi Üniversitesi ile başlattığı işbirliği, uluslararası üniversitelerde uygulanan yapısal değişiklikten çok daha önce başlamıştır.? dedi. BELTEK'lerin önemine değinen Ayhan, ?Bu işbirliğiyle Büyükşehir Belediyesi, sosyal sorumluluğunu yerine getirmiştir. Tüm üniversiteler kapılarını belediyelere açmalı ve Ankara'nın gelişimine katkı sağlamalı.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber