İşsizlik maaşına zam geliyor!

Haber Giriş : 30 Nisan 2005 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurulduğu yıldan bu yana işsizlerin derdine derman olamadığı için sürekli eleştiri konusu olan İşsizlik Sigortası Fonu, işsizler lehine iyileştiriliyor.

Çalışırken yüksek maaşını bordrosuna yansıtan işçilerin işsizlik ödeneği 700 milyona kadar çıkacak. Asgari ücretle çalışanların işsizlik ödeneği de 175 milyon'den 245 milyona yükselecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni tasarı taslağına, işçi ve işveren sendikalarından alınan görüşler doğrultusunda son şekli veriliyor. Taslağın önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulması planlanıyor.

Taslakta yer alan düzenlemelere göre, yeni sistemle birlikte işsizlik sigortasından daha fazla işsiz yararlanabilecek. Bu amaçla, daha önce son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olma şartı 450 güne çekiliyor. Böylece eskiden işsizlik maaşı alabilmek için 20 ay çalışmak gerekirken yeni düzenlemeyle 15 aylık çalışma Fon'dan 6 ay boyunca işsizlik maaşı almak için yeterli olacak. Ayrıca, ödenekten yararlanmak için son 120 gün bir işte çalışma şartı da kaldırılıyor.

MAAŞLARA ZAM

Yeni düzenlemede en radikal değişiklik işsizlik maaşlarında yapıldı. Mevcut uygulamada işsizlere verilen maaş, çalışırken ödedikleri prim ne kadar yüksek olursa olsun 350 milyon'yi aşamıyor. Üstelik, asgari ücretle çalışanlar ise en fazla 175 milyon maaş alabiliyor. Yeni düzenlemenin uygulamaya girmesi halinde asgari ücretliler işsiz kaldıklarında maaşlarının yüzde 50'si yerine yüzde 70'i oranında işsizlik ödeneği alabilecekler. Böylece asgari ücretlinin işsizlik ödeneği yüzde 48 oranında artarak 175 milyonan 245 milyon liraya çıkacak.

Maaşlarda esas radikal değişiklik ise, yüksek prim ödeyenlerin durumunda yapıldı. Buna göre, daha önce 350 milyon ile, yani net asgari ücretle sınırlandırılan işsizlik ödeneği tavanı, yüzde 100'lük artışla asgari ücretin 2 katına çıkarıldı. Bu da işsizken 700 milyon (700 milyon lira) maaş almak anlamına geliyor. Bir işsizin 700 milyon işsizlik ödeneği alabilmesi için çalışırkenki net maaşının en az bin milyon (1 milyar TL) olması gerekiyor. Aynı şekilde çalışırkenki net maaşı 500 milyon olanlar işsiz kaldıklarında 350 milyon, 750 milyon olanlar da 525 milyon işsizlik ödeneği alacaklar. Maaşlarda sağlanan bu artıştan yararlanabilmek için çalışanların gerçek ücretlerini bordrolarına yansıttırmaları gerekiyor.

DB Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber