Yaş tartışması mahkemeleri böldü

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Ekim 2011 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4 askerin şehit olduğu saldırıda, PKK'ya yardımcı olan C.Ü.'nün, olay günü 17 yaşında olması, hangi mahkemede yargılanacağı tartışmasına yol açtı

Bingöl'ün Yedisu İlçe Jandarma Karakolu'na 3 yıl önce düzenlenen ve 4 askerin şehit olduğu, 4'ünün de yaralandığı saldırıyla ilgili Diyarbakır'da görülen dava, hukuki bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Olaydan önce bölgede çobanlık yapan 17 yaşındaki C.Ü de PKK'lılara karakol binası çevresindeki mevzilerin yerlerini, içlerinde kaç asker olduğunu ve ağır silahları olup olmadığı yönünde bilgiler verdiği iddiasıyla yakalandı. Ardından Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılanmaya başlandı. Geçen yıl yargılama sürerken Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın da yararlandığı ve "Taş atan çocuklar" yasası olarak bilinen düzenleme yürürlüğe girince, mahkeme görevsizlik kararı vererek dosyayı, "Çocuk mahkemesi" sıfatıyla yargılama yapması için en yakın ağır ceza mahkemesi olan Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Ancak bu mahkeme "Sanık şu anda 18 yaşından büyük olduğu için biz yetkili değiliz" diyerek dosyayı uyuşmazlığın çözülmesi için Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderildi. Sanığın şimdiki yaşının değil, suç tarihindeki yaşının dikkate alınması gerektiğine hükmeden Yargıtay ise kemik yaşının tespit edilmesine ve rapora göre suç tarihinde 18 yaşında küçük olması halinde Bingöl'de, aksi halde Diyarbakır'da yargılanmasına karar verdi. Bu karar tartışmalarıda beraberinde getirdi.

ÇOCUK MAHKEMESİ DOĞRU

Prof. Dr. Süheyl Donay (Ceza Hukuku Profesörü): Mevcut yasalara göre Özel Yetkili Mahkeme ile Yargıtay'ın kararları doğru. Türkiye'de çocuklar 16-17 yaşlarında evlendiriliyor. Çocuk mahkemelerinde yargılama yaşı 18'den 17'ye indirilebilir.

Uğur Poyraz (Avukat): Suçun işlediği tarihi esas alıyoruz ve şu andaki sistem doğru. Dünyada da böyle uygulanıyor. Ama sanık çocuk başlayıp yetişkin olarak yargılaması sürüyorsa bu yanlış.

Avukat Tahir Elçi (Ceza Hukukçusu): Mahkemenin dosyayı Bingöl'e göndermesi doğru bir karar. Aynı durumu Ogün Samast'ta da yaşadık. Adli Tıp'ta sanığın olay tarihinde yaşı 18'in üstünde çıkarsa dosya o zaman özel yetkili mahkemede görülmeye başlar.

Fethiye Çetin (Dink'in ailesinin avukatı): 6008 sayılı 'taş atan çocuklar' ile ilgili çıkarılan yasa Terörle Mücadele Yasası'nın çocuklarla ilgili bir maddesini değiştirmişti. Olay tarihinde 18 yaşından küçük olanlar şu anda kaç yaşında olursa olsun özel yetkili mahkemelerde yargılanamıyor. Olay tarihinde 18 yaşından küçük için yargılama yeri özel yetkili mahkemeler değil, çocuk ağır cezadır.

Özgür CEBE

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber