YAŞ mağdurlarına bürokrasi engeli devam ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2011 11:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

28 Şubat postmodern askerî darbesi sürecinde disiplinsizlik suçlamasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nden atılan Yüksek Askerî Şura (YAŞ) mağduru astsubay ve subayların geri dönüşünde veya haklarının iade edilmesinde askerî bürokrasinin ağır davranarak direnç gösterdiği iddia ediliyor.

Anayasa değişikliği referandumunun ardından, disiplinsizlik gerekçesiyle haksız yere ordudan uzaklaştırılan subay ve astsubayların itibarını iade eden kanun tasarısı, 17 Şubat 2011'de TBMM tarafından kabul edildi. Böylece ordudan YAŞ kararıyla uzaklaştırılan 2 bin 500'e yakın askerin uzun yıllar çektiği sıkıntılara çözüm bulunmuş oldu. YAŞ mağduru bin 543 subay ve astsubay, Millî Savunma Bakanlığı'na müracaat ederek haklarının iadesini talep etti. TSK'de görev yapan emsalleriyle aynı kanuni haklara kavuşan bu askerlerin bazıları, hakettikleri tazminatın bir türlü ödenmediğini söylüyor.

Balıkesir 9. Ana Jet Üssü Komutanlığı Uçak Bakım Komutanlığı Kalite Güvence Amirliği'nde 1997 yılında kıdemli başçavuş olarak görev yapan Mehmet Aydaz, o zamana kadar sicili takdirle dolu olmasına rağmen disiplinsiz olduğu gerekçesiyle bir günde ordudan atıldı. Ordudan atıldıktan sonra Denizli'de çeşitli şirketlerde çalışmak zorunda kalan Aydaz, "Kızlarım imam hatip lisesinde okuyordu, eşim başörtülüydü. Atılma gerekçesi aslında buydu. 90 olan sicilim, bir günde 45'e düşürülmüştü. 22. hizmet yılımın içindeydim." diyor. Kuvvet komutanlıklarında bürokratik engellere takıldıklarını vurgulayan mağdur Aydaz, "SGK'de bir büro müdürü, Hava ve Kara kuvvetlerinde işlerin yavaş yürüdüğünü, Deniz Kuvvetleri'nde ise normal olduğunu ifade etmişti. Bir kapak yazısıyla bir isim listesinı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na göndermişler. Oysa müracaat eden herkesin dosyası geldiğinde, ayrı ayrı gönderilerek işlemlerin çabuk yapılması gerekiyor. Hava Kuvvetleri Komutanımız ve Millî Savunma Bakanımız yeni, bizim işlerin yavaş yürüdüğünü bildiklerini sanmıyorum. Ayrıca gazetelerde, biz YAŞ'zedelerin haklarımıza yavaş yavaş kavuştuğumuzun yazılması sebebiyle de Başbakanımız, kamuda işlerin normal yürüdüğünü düşünmekte haklı. Oysa biz, haklarımızı almada bürokratik engellerle karşılaşıyoruz fakat bunlar pek gündeme gelmiyor." şeklinde konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber