Bakan Yıldız'ın önerisine esnaf ve iş dünyasından destek geldi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 15 Ekim 2011 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın enerji tasarrufu sağlamak için memura erken mesai önerisine sendikalardan tepki, esnaf ve iş dünyasından destek geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın memura erken mesai ve cumartesi günü çalışma önerisi ses getirdi. İş dünyası Avrupa Birliği'ni örnek vererek, "Onlar az çalışmanın bedelini ödüyor. Artık erken kalkmak gerektiğini anladılar" derken, sendikalar ise saat 06:00'da başlayacak mesainin tasarruf değil, israfa neden olacağını savunuyor. Sabah Gazetesi'ne önceki gün verdiği demeçte Bakan Yıldız, gün ışığına göre mesai uygulaması ve esnek çalışma saatinin enerji verimliliği açısından doğru olacağını söylemesi tartışmalara neden oldu. Enerji Bakanı Yıldız'a sendikalardan tepki, esnaf ve iş dünyasından ise destek geldi.

'YILLARDIR 6'DA KALKARIM'

Güne saat altıda başlayan Fenerbahçe'nin Eski Başkanı ve Bosphorus Gaz'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şen, "Spor yapmak gibi bir şey erken kalkmak. Daha dinç oluyorsunuz. Daha verimli ve daha sağlıklı düşünüyorsunuz. Ben yıllardır sabah 06:00, akşam 23:00 arasında hayatımı yaşarım. Bir Rumeli atasözü var, 'Erken kalkan işine, altın takar dişine' diye. Bakan Yıldız'ın söylediği desteklenmeli" dedi.

'HARCAYACAK ZAMAN KALACAK'

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ise yıllarca saat 06:00'da uyandığını belirtiyor. "Birkaç yıl önce yaşın da verdiği sebeplerden dolayı 07:00'da uyanıp, iş başı yapıyorum. Başbakan bile birkaç saat uyuyor. Ne kadar ihtiyaç varsa o kadar uyunmalı. Avrupa Birliği tembelliğin cezasını çekiyor. Şimdi mesai saatlerini uzatmak emeklilik yaşını artırmak için çabalıyorlar" diye konuştu. Erken kalkmanın sağlığı da olumlu etkilediğini söyleyen Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Aytekin Sır "Bizde bir gariplik vardır. İlkokul çocukları güne erken başlıyor. Ama büyük insanlar mesaiye saat 09.00-10.00'da başlıyor. Aslında tam tersi olması gerekiyor" dedi.

SAATLER DEĞİŞMESİN VERİMLİ ÇALIŞALIM

Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: Bir patron olarak cumartesi değil pazar günleri de çalışılsın isterim. Hayatım boyunca 7'yi 1 gece kalktığımı hatırlamam. Hafta sonları da dahil olmak üzere erken kalkarım. Ancak dünyaya entegre olmuş bir çalışma sistemini bozmayalım. Mesai saatleriyle bu şekilde oynamak yerine daha verimli çalışacak yollar bulalım.

'ERKEN MESAİ İSRAFI ARTIRIR'

KESK Genel Sekreteri İsmail Tombul: Saat 06:00'da hiçbir kurum çalışmazken, bizim mesaiye başlamamız tamamen israfa neden olur. Kimse sabahın erken saatinde gidip vergisini yatırmayacaktır.

'TRAFİK AZALIR BİZE ZAMAN KALIR'

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken: Trafik karmaşasını çözülür. Zaten memur işe yetişmek için büyük metropollerde saat 6'da kalkıyor, hazırlanıyor. Yola çıkıp işine ulaşacağı saatler trafiğin sıkıştığı, arttığı saatler.

'EKONOMİ TEMBELLİKTEN PATLADI'

Limak Holding'in patronu Nihat Özdemir: Ben çalışma saatlerinin uzamasından yanayım. Cumartesi günü Türkiye kesinlikle çalışmalı. Cumartesi kamu dairelerinin de çalışması taraftarıyım. En azından 14:00'a kadar. Bu sıkıntıların uzun çalışma saatleri ile çözüleceğine inanıyorum. Dünya sırf bu yüzden patladı. Biz onların hatalarına düşmemeliyiz. Daha çabuk ve hızlı büyüme çok çalışmaktan gelir. Bizim büyümeye ihtiyacımız var.

'AMERİKALILAR BİZDEN DAHA MI İLERİ?'

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Sabah 06.00'da mesainin başlaması ve cumartesi de çalışılması ile ilgili fikri sonuna kadar destekliyorum. Türkiye'nin verimli ve çok çalışan bir ülke olması gerekiyor. Bu fikrin doğru olduğunu düşünüyorum. ABD bu şekilde çalışıyor. Biz onlardan çok mu ileriyiz ki bu kadar tatil yapıyoruz. Türkiye'nin kat etmesi gereken çok yolu var. Ben de her gün 06.30'da kalkar işime başlarım.

ESNAF ERKEN KALKIYOR

Sabah Gazetesi'ne dün verdiği demeçte erken mesai öneren Bakan Yıldız, 600 milyon lira tasarruf sağlanacağını söyledi. Yıldız, "Bunu özel sektörün önemli ölçüde uyguluyor. Özel sektörle beraber kamunun bu manada yapılanması olabilir mi olamaz mı? Sanayici, esnaf, tüccar şu anda bunu zaten uyguluyor" dedi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Fikir çok güzel, biyolojik ritim açısından da doğru" diye konuştu.

'BİR ÇALIŞMAYA BAŞLAMADIK'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gün ışığına göre mesai uygulamasına yönelik, "Çalışma saatlerinin değiştirilmesiyle alakalı bakanlık olarak bizim şu an için bir çalışmamız söz konusu değildir" dedi. Bakan Faruk Çelik, çalışma saatlerinin kanunla düzenlendiğini, değişiklik için kanunlarda düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber