DİSK, 'Üçlü Danışma Kurulu'na katılmayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2011 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİSK, Üçlü Danışma Kurulu'nun gündeminde bulunan "Sendikalar Kanunu" ve "Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu" görüşmelerinde gelinen aşamanın hayal kırıklığı yarattığına dikkat çekerek, Üçlü Danışma Kurulu'nun 19 Ekim Çarşamba günü yapılacak olan toplantısına katılmama kararı aldı.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Konfederasyon Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında DİSK'in Üçlü Danışma Kurulu'ndan çekilme kararı aldığını bildirdi.

2011 Genel Seçimleri'nden sonra oluşturulan yeni Hükümetin, ILO sözleşmelerine uygun bir düzenleme için çalışmalar yapmak üzere tarafları davet ederek Üçlü Danışma Kurulu görüşmelerine başladığını söyleyen Görgün, "Konfederasyonumuz geçmişteki olumsuz deneyimlere rağmen iyi niyetle çalışmalara katılmıştır" dedi.

Ancak zaman içinde işveren örgütlerinin taleplerinin hükümet nezdinde giderek ağır bastığı bir ortamın oluşmaya başladığını ifade eden Görgün, "İşveren örgütlerinin ?kaygılarını' gidermeyi ve çıkarlarını gerçekleştirmeyi ön plana alan bir yaklaşım izlenmiştir. Bizler açısından üzücü ve düşündürücü olan, 12 Eylül'ün yasakçı ve baskıcı düzeninin izlerini taşıyan yaklaşım ve önerilerin hâlâ dile getiriliyor olmasıdır" diye konuştu.

Görgün, Üçlü Danışma Kurulu'nun gündeminde bulunan 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu görüşmelerinde hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, "Bu tasarılar Türkiye'nin günümüzde yaşadığı gelişmeleri ve karşı karşıya bulunduğumuz değişim ihtiyacını gözardı eden bir anlayışla ele alınmaktadır. Özellikle Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı'nın bugünkü şekliyle yasalaşması halinde 12 Eylül Askeri Cuntası tarafından çıkarılan 2822 sayılı Yasa'nın bir benzeri olmaktan başka sonuç yaratması mümkün değildir" dedi.

YAPILACAK TASLAKLARIN TAMAMI İŞVEREN LEHİNE

Hazırlanan taslakların "Kıdem Tazminatı Fonu" kurulması, "Bölgesel Asgari Ücret Uygulanması" ve "Özel İstihdam Büroları" eliyle işverenler için yaratılmak istenen "ucuz emek" cennetine, güvencesiz çalışma koşullarına zemin yaratacağını söyleyen Görgün, "Böylece hem çalışma ve geçinme koşulları işçiler aleyhine bozulmak, hem de işçilerin bu sürece karşı mücadele olanakları tümüyle ellerinden alınmak istenmektedir" dedi.

Görgün, tüm bu nedenlerle 19 Ekim Çarşamba günü yapılması planlanan Üçlü Danışma Kurulu'na katılmayacaklarını açıkladı.(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber