Gençler, yeteneklerine göre meslek seçmiyorlar

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Ekim 2011 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gençlere ilgi ve yeteneğe göre meslek seçimi tavsiyesi hemen her zaman yapılıyor. Ancak Eğitim-Bir-Sen'in bu konuda yaptığı bir araştırma, yetenek ve ilginin ekonomik kazancın gerisinde kaldığını gösteriyor.

1200 öğrenci arasında yapılan araştırmaya göre, gençler meslek seçimi yaparken işin getireceği ekonomik kazancı ve iş bulma kolaylığını önemsiyor. Gençlerin yüzde 33.81'i önceliği ekonomik duruma verirken, ilgi ve yeteneklerine göre bölüm seçmek gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 19.34'te kaldı. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 49'u ailesinin maddi durumunun meslek tercihini etkilemeyeceğini belirtirken, ?Ekonomik yönden etkileyecek? diyen öğrencilerin oranı yüzde 37.7, ?Psikolojik yönden etkileyecek? diyenlerin oranı yüzde 10.2.

Pek serbest bırakmıyorlar

Erkek öğrenciye babalar, kız öğrenciye anneler baskı yapıyor. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 55.5'i ailesinin kendisiyle fikir alışverişi yaptığını ve kararı kendisine bıraktığını ifade ederken, yüzde 10.5'i anne ve babasının baskı yaptığını belirtiyor. Her üç öğrenciden biri ise (yüzde 32.3) meslek tercihi yaparken ailesinin kendisini serbest bıraktığını dile getiriyor. Bölüm tercihinde ?Babam baskı yapıyor? diyenlerin daha çok erkekler (yüzde 63), ?Annem baskı yapıyor? diyenlerin ise daha çok kızlar (yüzde 56.3) olduğu görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber