CHP'den ÖTV için araştırma istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2011 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, özel tüketim vergisi (ÖTV) ile toplanan paraların nerede kullanıldığını belirlemek amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra, depremle ilgili olarak 4481 sayılı kanunla ek gelir ve kurumlar vergisi, ek emlak vergisi, ek motorlu taşıtlar vergisi, özel iletişim vergisi ve özel işlem vergisi getirildiği anımsatıldı.

Kanunun 2003'ten sonra yürürlükten kaldırıldığını ancak deprem vergisi ve özel iletişim vergisinin, Gider Vergileri Kanunu kapsamına alınarak, kalıcı hale getirildiği ifade edilen gerekçede, ''Cep telefonundan bankacılık işlemlerine, vergi beyannamelerinden uçak biletleri, talih oyunları, gümrük ve pasaport işlemlerine kadar birçok alanda deprem vergisi alınmaktadır'' denildi.

Gerekçede, 65 milyonu aşan telefon abonelerinden alınan özel iletişim vergisiyle yaklaşık 22,3 milyar lira toplandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''2011 yılı itibariyle deprem vergisi olarak toplanan paranın yaklaşık 40 milyar TL olduğu tahmin edilmektedir. Deprem vergisinden elde edilen gelirin kimin kontrolünde olduğu ve nasıl kullanıldığına dair herhangi bir somut bilgi bulunmamaktadır.

Deprem vergileri eğer yerinde kullanılmış olsaydı ülkemizde deprem bölgesinde bulunan yapılar güçlendirilebilir ve halkımız borçlanmadan depremde yerle bir olmayacak konutlarda oturabilirdi. Deprem vergilerinden toplanan paraların amacına uygun kullanılmadığını yaşadığımız Van depreminden net olarak görmekteyiz. 40 milyar TL çadır stokları yapmaya, güçlü binalar oluşturmaya, halkımızı depreme karşı bilinçlendirme çalışmalarına kat kat yetecek bir rakamdır. Sonuç olarak 40 milyar liranın ne amaçla ne şekilde ve nerelere kullanıldığının şeffaf bir şekilde biran önce Türk halkına açıklanması gerekmektedir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber