Herkes Harcırah Alabilecek

6245 sayılı Harcırah Kanununda 2003 yılında yapılan değişiklikte "Kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenlere" harcırah verilmeyeceği belirtilmiş olup, bu Kanuni düzenlemenin yorumunda ise eş veya sağlık durumundan dolayı yapılacak nakiller de aynı kapsamda değerlendirilmiştir. Ancak, düzenlemenin yapıldığı 2003 yılından bu yana memurlar.net, olarak eş veya sağlık durumundan dolayı harcırah verilmemesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtmekteydik. Diğer taraftan, eş veya sağlık durumundan dolayı yer değiştiren ama harcırah alamayan çok sayıda kişi dava açmış ve bu davalar kişilerin lehine sonuçlanmıştır. Devamı için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 05 Mayıs 2005 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, çok sayıda davayı kaybetmesi üzerine, bu yılın başında, yeni bir düzenleme yapmıştır. Söz konusu düzenleme, 6245 sayılı kanununda değişilik yapan ve 27/04/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5335 sayılı Kanundur. 5335 sayılı Kanunda yapılan yeni düzenlemeye göre eş veya sağlık durumundan dolayı yapılan nakillere harcırah verilmesi hüküm altına alınmıştır. Ancak bu yeni düzenlemede de kendi isteği ile nakil olanlar kapsam dışında bırakılmıştır.

Ancak, daha önce def'i yoluyla Anayasa Mahkemesine götürülen, 6245 sayılı Harcırah Kanunun 10. maddesinin (1) numaralı bendinin başına 4969 sayılı yasa ile eklenen "Kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere" ifadesi hakkında, Yüksek Mahkeme iptal kararı vermiştir.

Bu yeni durum, oldukça önemlidir. Ancak Anayasa Mahkemesinin kararı, Resmi Gazetede yayımladıktan sonra bir anlam ifade edecektir. Bu karar Resmi Gazetede yayımladıktan sonra 2003 yılından bu yana harcırah alamayan kişilere harcırah alabilme hakkı doğacaktır.

Dün yayımladığımız haberi görmek için tıklayın.

Harcırahlara İlişkin Olarak Anayasa Mahkemesine İtirazda Bulunuldu başlıklı yazı için tıklayın.

12.8.2003 tarihinde yapılan düzenlemeyi görmek için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber