Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Kasım 2011 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Bakanlığı'nın depremde hayatını kaybeden öğretmenlerle ilgili hazırladığı çalışmanın ayrıntıları netleşti. Buna göre 1 gün dahi prim ödeyen öğretmenler ile esnaf ve işçi emeklilik hakkından yararlandırılacak.

Hüseyin Özay

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu, depremde hayatını kaybeden 43 öğretmenin emeklilik durumlarıyla ilgili inceleme yaptı. Yapılan incelemede, depremde hayatını kaybeden 1 yılın üzerinde çalışma süresi bulunan kişilerin yakınlarının emeklilik haklarından yararlanabildiği belirlendi. Söz konusu düzenlemenin Marmara depreminin ardından çıkarıldığı ve halen yürürlükte bulunduğu tespit edildi.

Esnaf ve işçi yakınları da yararlanacak

Ancak, hayatını kaybeden öğretmenlerin büyük kısmının 4 aylık çalışma süresi bulunması yeniden düzenleme hazırlama zorunluluğunu getirdi. Bu kapsamda, hayatını kaybedenler öğretmenler için 1 gün dahi prim ödemiş olsalar emeklilik hakkından yararlanması için düzenleme hazırlanması kararlaştırıldı. Bu çalışmalar sırasında, düzenlemenin Anayasa'nın eşitlik ilkesi çerçevesinde sadece öğretmenler için çıkarılamayacağı gündeme geldi. Ve düzenlemeden, işçi ve esnafın da yararlanması öngörüldü. Bu doğrultuda hazırlanan düzenlemeyle ilgili maliyet hesaplanıyor. Bu konuda diğer kurumların da görüşleri alınıyor. Ayrıca, geçmiş yıllarda meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşların sosyal güvenlik durumları da inceleniyor. Bu yönde bir düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde önceki yıllarda meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşların da aynı haktan yararlanması söz konusu olacak. Bu nedenle, düzenleme ile ilgili çalışmalar uzun sürdü. Düzenleme, son şeklin verilmesinin ardından hükümete sunulacak. Hükümetten onay çıkarsa uygulamaya konulacak. Yürürlüğe girmesi halinde, depremde hayatını kaybeden çalışanların yakınlarına aylık bağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber