Milli Savunma Bakanı Türk malı helikopter ve jet için tarih verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2011 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'de helikopter üretimlerine gelecek 5 yıllık dönemde başlanacağını belirterek, savaş uçağı ile jet eğitim uçaklarının da 10 yıllık dönemde tamamlanacağını açıkladı.

Yılmaz, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların 2016 yılı sonuna kadar temizlenmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığının 2012 yılı bütçesini Plan ve Bütçe Komisyonuna sunan Yılmaz, 18 Milyar 229 Milyon TL'lik bakanlık bütçesinin; mevcut ekonomik ve sosyal politikalar, büyümenin sürdürülebilmesi, cari işlemler açığının azaltılması, makroekonomik ve finansal istikrarın korunması ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin(TSK) uluslararası savunma ve güvenlik ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlandığını ifade etti.

-''Libya'nın mevcut yönetimine desteğe devam''-

Yılmaz, Türkiye'nin bölgesinde barış ve güvenliğe katkıda bulunmayı, bölgesinde güç ve denge unsuru olmayı, çevresinde bir ''Barış ve Güvenlik Kuşağı'' oluşturmayı, tüm ülkelerle işbirliği içinde çalışmayı çağın gereği olarak gördüğünü kaydetti. Yılmaz, Türkiye'nin Libya'daki NATO harekatına, ''silah ambargosunun uygulanmasının'' desteklenmesi boyutuna aktif olarak katkıda bulunduğunu ifade ederek, Libya'nın mevcut yönetimine destek vermeye ve katkıda bulunmaya devam edeceğini belirtti.

Askeri eğitim ve işbirliği kapsamında yaklaşık 12 bin Afgan personele Afganistan'da, bin 961 personele Türkiye'de eğitim verildiğini belirten Yılmaz, ''TSK tarafından Afganistan'a yapılan yardımların genel toplamı 80 Milyon ABD Dolarına ulaşmıştır. Bugüne kadar 500 dolayında Iraklı askeri personel Türkiye'de askeri kurumlarda eğitim görmüştür'' dedi.

Türkiye'nin bugüne kadar, 62 ülke ile askeri alanda eğitim, teknik ve bilimsel işbirliği, 43 ülke ile savunma sanayi işbirliği, 47 ülke ile de askeri eğitim işbirliği anlaşması imzaladığını belirten Yılmaz, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ihalelerinin 2012 yılı içerisinde yapılması ve 2016 yılı sonuna kadar temizliğin tamamlanmasının hedeflendiğini anlattı.

İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanlığı Bilgi Sistemi ile vatandaşların kayıtlı oldukları askerlik şubelerine gitmeden herhangi bir askerlik şubesinden işlemlerini yaptırma imkanına kavuştuğunu söyledi. Yurtdışında yaşayan vatandaşların dövizle askerlik hizmeti kapsamında, dört dönem halinde yapılan uygulamanın, yığılmaları azaltmak maksadıyla 2012 yılından itibaren altı dönem halinde Burdur'da tek bir merkezde icra edileceğini bildirdi.

-Sınırdaki karakolların inşaatları-

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, TSK'nın iç güvenlik ve hudut karakol tesisi ihtiyacının karşılanması amacıyla, bakanlık, Maliye Bakanlığı ve TOKİ arasında imzalanan protokol kapsamında; Ağrı, Iğdır, Hakkari, Hatay, Şırnak ve Van'da 129 hudut birlik tesisi inşa edilmesinin planlandığını belirterek, 31 tesisin tamamlandığını, 50'sinin inşaat faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi. Yılmaz, ''Ayrıca 172 müstakil gözetleme kulesi ile bin 23 kilometre hudut yolu inşa edilmesi öngörülmüş ve inşaatlar büyük oranda tamamlanmıştır'' dedi.

Yılmaz, bakanlık ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yapılan protokol gereği, sivil vatandaşların askeri hastanelerden faydalanabildiğini, TSK personelinin de sivil sağlık kurumlarında muayene olma hakkı tanındığını ifade etti.

2010 yılı verileriyle TSK ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranının yüzde 52'ye, dolaysız sektör cirosunun yüzde 17,8 artışla 2,73 milyar dolara, toplam savunma ve havacılık ihracatının 853,5 milyon dolara, Ar-Ge harcamalarının ise 666 milyon dolara yükseldiğini dile getiren Yılmaz, ''Ülkemizin 'dünyada savunma sanayisinin en gelişmiş ilk 10 ülke arasına girme' hedefi doğrultusunda; tüm kara ve deniz araçları ile insansız hava araçlarının üretiminde ülkemizin merkez olmasa sağlanacaktır'' diye konuştu.

-Helikopter ve uçak yapımı-

Yılmaz, şöyle konuştu:

''Havacılıkta hızla gelişen helikopter alanında, orta ve hafif sınıf genel maksat helikopterlerinin sanayimiz tarafından üretilmesine ilişkin kapsamlı bir altyapı oluşturulacaktır. Helikopter üretimlerine önümüzdeki 5 yıllık dönemde başlanacak olup, gerek ülkemizin gerekse bölge ülkelerinin ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmektedir.

F-16 uçaklarımızın ömürlerini tamamlaması sonrasında kullanıma alınmak üzere, hava-hava sınıfı bir savaş uçağı ile bir jet eğitim uçağının tasarım ve geliştirilmesine başlanılacak ve dost ülkelerle işbirliği alternatifi de değerlendirilerek önümüzdeki 10 yıllık dönemde uçaklarımız tamamlanacaktır.

Alçak ve orta irtifa hava savunma sistemleri ülkemiz sanayisi tarafından tasarlanarak önümüzdeki 5 yıllık dönemde üretime geçilecektir. Radar teknolojilerine dayalı bir gözlem uydusunun milli teknolojilerle geliştirilmesi için çalışmalara önümüzdeki 5 yıllık dönemde başlanılacaktır.''

Bakan Yılmaz, Savunma Sanayi İcra Komitesi kararları çerçevesinde, müsteşarlıkça yürütülen projelere 2010'da savunma sanayini destekleme fonundan 1,8 milyar dolar, milli bütçeden 674 milyon dolar aktarıldığını söyledi.

-''500 Şirket içinde 90. sırada''-

Bakanlığa bağlı Makine ve Kimya Kurumunun amacının, bilgiye ve teknolojiye sahip olarak, hem barışta hem de seferberlik-harp durumunda TSK'nın ve güvenlik güçlerinin silah, mühimmat, roket ve patlayıcı ihtiyaçlarını azami yerli katkı ile düşük maliyetli ve kaliteli ürünlerle karşılamak olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Kurumun hedefi, savunma sanayi alanında teknoloji ve özgün ürün üreten, dünya pazarında da tanınan ve aranan bir kuruluş olmaktır. Kurum 2010 yılı sonu itibarıyla, 651 milyon TL olarak gerçekleştirdiği satışları sonucunda, İstanbul Sanayi Odasının organize ettiği 'İSO 500 Şirket' içinde 90. sırada yer almıştır'' dedi.

Yılmaz, kurumun tamamlanan, devam eden ve başlayacak olan yatırım ve başlatılan Ar-Ge projelerinin toplam tutarının 3 milyar 55 milyon TL olduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanlığının 2012 yılı bütçe teklifinin 18 Milyar 229 Milyon TL olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Mal ve Hizmet Alım Giderleri kapsamında, 8 Milyar 103 Milyon TL'nin yüzde 50'si TSK personelinin barınma, beslenme, giyim gibi yasal istihkakları ile akaryakıt, yakacak, taşıma, ulaşım gibi tüketim mal ve hizmet alımlarına; yüzde 50'si ise stratejik hedef planı (SHP) 2012 yılı programı modernizasyon ihtiyaçlarına planlanmıştır'' diye konuştu.

Bakan Yılmaz, Savunma Sanayi Müsteşarlığının özel bütçesinin, savunma projelerinin haricinde kalan müsteşarlık idari giderlerine ait toplam 33 milyon 919 bin TL olduğunu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber