35 yaş üstü olursa bedelliden 200 bin kişi yararlanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2011 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Avrupa turuna çıkarken müjdesini verdiği bedelli askerlikle ilgili çalışmalara bayramdan sonra başlanacağını açıkladı.

Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplandıran Savunma Bakanı, "Arkadaşlar çalışıyor. Çalışma bittiğinde Sayın Başbakan'ımıza arz edeceğiz ve açıklamayı yapacak.'' dedi. Yılmaz, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada ise bedelli askerliğin 35 yaşın üstündeki vatandaşlar için çıkarılması durumunda yaklaşık 200 bin kişinin bu haktan faydalanabileceğini kaydetti.

"Yeni başlayan bir çalışma mı?'' sorusuna "Bayramdan sonra başlayacağız." karşılığını veren Savunma Bakanı, "35 yaş sınırıyla'' ilgili bir soru üzerine ise şöyle konuştu: "Bununla ilgili kimin açıklaması lazım? Benim değil mi? Benden duyarsanız inanın, benden duymazsanız inanmayın. Çalışma önce benim elime gelecek benden sonra da Başbakan'ımıza gidecek. Özü bu.''

Bakan Yılmaz, Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada ise bedelli askerliğin 35 yaşın üstündeki vatandaşlar için çıkarılması durumunda yaklaşık 200 bin kişinin bu haktan faydalanabileceğini kaydetti. Yılmaz, yurtdışında yaşayan vatandaşların dövizle askerlik hizmeti kapsamında, dört dönem halinde yapılan uygulamanın, yığılmaları azaltmak maksadıyla 2012 yılından itibaren altı dönem halinde Burdur'da tek bir merkezde icra edileceğini sözlerine ekledi. Bedelli askerlik konusu partilerin seçim vaatleri arasında bulunuyor. Düzenlemeden yaş sınırına bağlı olarak 100-200 bin kişinin yararlanacağı tahmin ediliyor. Bedelin 10 bin Euro civarında olacağı belirtilirken, uygulamadan en az 2 milyar lira gelir elde edilmesi bekleniyor.

Yılmaz, savunma sanayiine ilişkin de bilgiler verdi. Türkiye'de helikopter üretimlerine gelecek 5 yıllık dönemde başlanacağını söyledi. Savaş uçağı ile jet eğitim uçağı tasarım ve geliştirilmesi çalışmalarına başlanacağını, uçakların 10 yıl içinde tamamlanacağını vurguladı. Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların 2016 yılı sonuna kadar temizlenmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber