İşte maliyenin yeni af listesi!

Haber Giriş : 06 Mayıs 2005 10:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Vergi barışı', 'ödeme kolaylığı' altında çok sayıda af getiren hükümet, eksik bırakılan afları da gündemine aldı. Yeni tasarıyla ya borçlar tekrar düzenleniyor ya da faizler tümüyle siliniyor!

Tam teşekküllü vergi affı yolda

. Hazırlanan yasa tasarısıyla, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın suçlandığı hayali ihracata, süresinde yurda getirilmeyen ihracat dövizlerine, mecburi hizmet karşılığı yurtdışına bursla gönderilen ve eğitimini tamamlayamayanlara, hurdaya çıkmış vergi borcu bulunan araçlara, kadastro borcu olanlara, Hazine bürokratlarının yargılanmasına neden olan kur farklarına kadar birçok alanda yeni aflar getiriliyor.

Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı 23 maddelik yasa tasarısıyla Vergi Usul, Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Öğrenciler, Gider, Devlet Memurları, TÜBİTAK, YÖK, KDV, Dernek ve Vakıflar, Kamu Ortaklığı, Türk Parasının Kıymetini Koruma, Petrol ve Bankalar yasalarında değişiklik öngörülüyor. Her değişiklik, ya devlete olan borçları yeniden yapılandırıyor ya da faiz borçlarını siliyor. Başbakanlık'taki çalışmalar sonrasında Bakanlar Kurulu'na sevk edilecek olan yasa tasarısı, af hükümleri taşıdığından, Meclis'te kabulü için 330 oy gerekiyor.

Yasa tasarısı son dönemde hızla büyüyen internet üzerinden oynanan şans oyunlarına da, katılım bedelinin yüzde 20'si kadar vergi getiriyor. Sanal ortamdaki her türlü bahis oyunlarına getirilen vergi, kredi kartıyla katılanlar için katılım bedeli üzerinden, diğer ödemelerde ise, aracılık eden kuruluşlar üzerinden yatırılacak.

Aracılara ceza verilmeyecek

Naylon fatura aracıları: Tasarı, aracılı ihracatta naylon fatura kullanımında, aracılık yapan kuruluşların sorumluluklarını kaldırıyor ve cezaların aracılar hakkında değil, imalatçı ve tedarikçilere uygulanmasını hükme bağlıyor. Böylece, Albaraka Türk gibi haklarında dava açılan ve Unakıtan'ın da yönetim kurulu üyeliği yaptığı dönemle ilgili olarak suçlandığı hayali ihracat davalarında, aracı konumundaki şirketler cezalandırılmaktan kurtuluyor.

Vergi affı Yasa tasarısı, süresi geçtiği halde ihracat taahhütleri kapatılmamış olan kredilere ilişkin Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ile Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintilerini de af kapsamına alınyor. Söz konusu vergi ve fon kesintisinin ödenmemiş vergi cezaları, gecikme zammı, gecikme faizi ve cezai faizlerinin silinmesi öngörülüyor.

Kambiyo affı: Bu maddeye göre, süresi içinde yurda getirilmeyen dövizler, tanınacak sürede yurda getirilirse kur farkları ile bunlara uygulanan ferilerinin tahsilinden vazgeçilecek. Ayrıca, yürütülen idari işlemler ve adli takibe de son verilecek.

'Irakzede' işadamının kredi borcu: Tasarı, Körfez krizi nedeniyle Irak'tan olan alacaklarını tahsil edecek müteahhit, ihracatçı ve nakliyeci firmalara kolaylık getiriyor. Türk Eximbank aracılığıyla kullandırılan nakdi ve gayrinakdi kredilerin anapara ve tahakkuk etmiş ancak ödenmemiş faizlerinin yeniden yapılandırılmasına, tamamen kaldırılmasına, yeniden yapılandırmada uygulanacak faiz oranlarının sıfıra kadar indirilmesine ve 15 puana kadar yükseltilmesine, bu işlemlere ilişkin esasları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. 'Irakzede' 49 firmaya Eximbank aracılığıyla 161.7 milyon dolar ve 4.1 milyon avro tutarında nakdi ve gayrinakdi kredi açıldığı belirtildi.

Kadastro harcı borcu: 1 Ocak 2004'ten önce yenilenen kadastro işlemleri nedeniyle hesaplanan ancak süresince ödenmeyen harçların asılları altı ayda, altı eşit taksitte ödenecek. Bunun için dava açılmayacak ve açılmış davalardan vazgeçilecek.

Hurda araçların vergisi: Başta sınır ticareti yapılan dönemde, Güneydoğu'ya giren araçlardan oluşan hurda araçların bertaraf edilmesi için vergi borçları siliniyor. Söz konusu araçların 31 Aralık 2005 tarihine kadar hurdaya çıkartılması ve il özel idarelerine bedelsiz verilmesi halinde, motorlu taşıt vergisi borçları silinecek.
TMSF bankalarının vergi borcu: Bankalar Yasası'nın 14. maddesinin 3. ve 4. fıkraları uyarınca TMSF'ye devredilen bankaların, devirden önceki vergilendirme dönemlerine ilişkin taahhuk etmiş ve yasanın yürürlüğünden önce edecek olan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları bunlara ilişkin alacaklar, söz konusu bankalardan tahsil edilemeyecek.

Gayrimenkul satışı: Fona devredilen bankaların aktifinde yer alan gayrimenkuller ve iştirak hisselerinin satışından doğan kazançlar, kurumlar vergisi, tapu ve kadastro harcı, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi muaf olacak.
Petrol kur farkları: Hazine bürokratlarının yargılanmasına ve trilyonları bulan farkların Kamu Finasmanı Genel Müdürlüğü'nde imza yetkisine sahip olan bürokratlardan tahsiline yol açan petrol kur farkları alacakları siliniyor.

Vakıf kira stopajı: Tasarı, 1 Ocak 2004 tarihinden dönemlere ilişkin olarak mazbut vakıflara ait taşınmazları kiralayanlardan, bu hükmün yürürlüğe girmesinden itibaren stopaj vergisi tarh edilmeyecek. Tahakkuk etmiş vergiler ve cezaları silinecek.

Rekabet cezaları: Rekabeti ihlal eden şiketlere verilen cezaların tahsili yeniden düzenleniyor. Para cezalarının yine üç ay içerisinde tahsili öngörülüyor. Ancak karara karşı dava açılması ve yürütmeyi durdurma cezası verilmesi halinde, para cezasının yüzde 25'inin tahsili, kalan bölümün karar kesinleşinceye kadar ertelenmesi öngörülüyor.

Öğrenci de sevinecek

Maliye Bakanlığı'nın yasa tasarısı mecburi hizmet karşılığında yurtdışına burslu gönderilen öğrencileri de kapsıyor.

Mecburi hizmet: Devlet tarafından mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilen ancak, eğitimini ya da hizmet süresini tamamlayamadığı için kendilerine ödenen döviz borcu için takibe alınanlar, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde başvurdukları takdirde, borçlarına faiz yürütülmeyecek.

Memurluktan atılanlar: Yurtdışına gönderilen ancak eğitimin herhangi bir aşamasında istifa ettikleri için kadrolarıyla ilişiği kesilen memurlar, mecburi hizmet sürelerini tamamlamayanlar, bu süre içinde memurluktan çıkarılanlar, üç ay içerisinde başvurdukları takdirde kendilerine döviz olarak yapılan masraflardan sorumlu olacak ve faiz alınmayacak.

YÖK kadroları: Lisansüstü için yurtdışına gönderilenlerden öğrenimlerini tamamlayamadıkları için kadrolarıyla ilişiği kesilen, Türkiye'ye çağrılmış olan, istifa nedeniyle ilişiği kesilen, mecburi hizmeti tamamlayamadan ayrılanlar, yüksek lisans eğitimini başarıyla tamamlamaları halinde, YÖK kadrolarına öğretim elemanı olarak atanabilecek.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber