Bedelli askerlik mesaisi başlıyor/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Kasım 2011 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HÜKÜMET, bedelli askerlikle ilgili polemikleri bir an önce sonlandırmak için 'bedelli askerlik' mesaisini yoğunlaştırıyor.

Konuyla ilgili detayların, bugün 'Van depremi' ana başlığıyla toplanması planlanan Bakanlar Kurulu'nda da değerlendirileceği belirtiliyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, Genelkurmay Başkanlığı ile yapılan görüşmeleri Başbakan Erdoğan ve bakanlara aktarması öngörülüyor.

1986 ÖNCESİ KAPSAMDA

Hükümetin, 1999 yılındaki Marmara depreminin ardından uygulanan son bedelli askerliği de mercek altına aldığı, 'yaş sınırı' konusunda müzakerelerde en hassas noktayı oluşturuyor. Son uygulamada olduğu gibi 27 yaş ve üstündekilerin kapsamda tutulması ağırlıklı seçenek olarak görülüyor. Eğer değerlendirmeler 1999'daki uygulama paralelinde olursa, 1 Ocak 1986'dan önce doğanlar kapsamda olabilecek.

Hükümet, 25 yaşına kadar olanların da kapsama dahil edilmesini, alt sınırda 30 yaşın üstüne çıkılmamasını planlıyor. Ancak Genelkurmay'ın hassasiyetleri bu süreçte belirleyici olacak. Genelkurmay'ın da 'yükümlü sayısında keskin düşüş olmaması' yönündeki beklentisi biliniyor.

Bu süreçte, 'sözleşmeli er'lerin de çalışmaya başlayacak olmasının, daha önce 35 olarak gündeme gelen yaş sınırının daha alta çekilmesine olanak tanıyacağı belirtiliyor. Genelkurmay, sözleşmeli er ve erbaş alımı kapsamında bin 992 kişiyi üç aylık eğitime almıştı. Bu grubun Mart 2012'de mesaiye başlaması öngörülüyor. 2012 yılında da 10 bin 659 kişinin temini planlanmasına karşın, 8 bin 450 kişi müracaat etti. Bu gruptan da testlerde başarılı olanlar eğitime alınarak Ağustos 2012'de göreve başlayacak. Bu durumda, 10 bin civarında sözleşmeli er ve erbaşın, bedelli uygulamasının devreye girmesi beklenen Ağustos 2012 itibariyle görev başında olacağı, bunun da yaş sınırının belirlenmesinde göz önüne alındığı belirtiliyor.

BEDELE 'TAKSİT' FIRSATI

'Bedel' miktarı da uygulamadaki tartışmalardan biri. 40 yaşına kadar olan gruptan alınacak bedel için üst sınırın 10 bin Euro olabileceği belirtiliyor. 40 yaş ve üzerindekiler ise daha fazla bedel ödeyerek temel askerlik eğitiminden de muaf tutulacak. Bedelin biri peşin olmak üzere dört taksitte alınması öngörülüyor. Bedelli askerlik için başvuru sürecinin de 6 ayla sınırlı tutulması planlanıyor. Konuyla ilgili düzenlemenin, kasım sonuna kadar şekillenerek Meclise gönderilmesi ve yıl sonuna kadar da çıkarılması hedefleniyor.

Bedelli, 2B ve deprem dönüşümü Hazine'nin kasasını dolduracak

Bütçede 'sosyal pansuman...' Atılacak adımlarla 'kasa' dolacak. Bedelli askerlikten 1.5 milyar euro, 2B arazileri için atılacak adımdan ise 26 milyar lira gelir hedefleniyor. Bunlara ek olarak yabancılara satılacak konutlardan yıllık 5 milyar dolar, deprem dönüşümüyle ise yılda 40 milyar, 10 yılda ise 400 milyar dolarlık para dönüşü gerçekleşecek

Hakkı KURBAN / ANKARA

hakkı[email protected]

Hükümetin sosyal ve kentsel dönüşüm amacıyla atacağı adımlar Hazine'ye ilaç olacak. İşte ekonomi yönetiminin de yüzünü güldürecek o adımlardan öne çıkanlar: 2B arazilerinin satışıyla ilgili düzenleme de bir kez daha raftan indi. Bu hafta son detayları ele alınarak şekillenecek düzenlemenin kısa sürede Meclis'e gönderilmesi ve yıl sonuna kadar komisyonlarda değerlendirilmesi planlanıyor. Yaklaşık 174 bin hektarlık arazilerin satışından toplam 26 millyar TL'lik paranın devletin kasasına girmesi bekleniyor.

FARK 5 MİLYAR DOLAR

2B düzenlemesiyle birlikte yabancıların Türkiye'den konut ve arazi alma imkanlarının da artırılacağı belirtiliyor. Yabancılara mülk satışında 'mütekabiliyet' esasının belli ölçülerde kaldırılacağı kaydedildi. Bu adımla birlikte 1 milyon mülkün satışının da önünün açılacağı hesaplanıyor. Yıllık beklenti ise 5 milyar dolarlık gelir.

BEDELLİDEN 1.5 MİLYAR EURO

HÜKÜMET bedelli askerlikle ilgili taslağa Genelkurmay Başkanlığı ile birlikte son şeklini vermeye çalışıyor. Birbiri ardına yapılan açıklamalar, düzenlemenin yıl sonuna kadar Meclis'ten geçeceğinin işareti olarak görülüyor. Belirlenecek yaş sınırına göre, düzenleme 100 bin ila en fazla 200 bin arasında kişiyi ilgilendiriyor. Tahminlere göre bedelli askerlik uygulamasından Hazine'ye gelecek miktarın 1.5 milyar euroya yaklaşabileceği kaydediliyor. Bu paranın öncelikle şehit aileleri ve depremzedeler için kullanılması üzerinde duruluyor.

Özelleştirmeden 10.7 milyar $ hedefleniyor

2012 yılında elektrik dağıtım bölgelerine ilişkin özelleştirmelerin tamamlanması ve EÜAŞ'a ait üretim santrallarından bir kısmının da özelleştirilmesi planlanıyor. Köprü ve otoyollarla ilgili özelleştirme de 2012'ye kalmıştı. Bu çalışmalar karşılığında hedeflenen gelir ise 10.7 milyar TL olarak belirlendi. Yargıya da taşınan bazı özelleştirmelerin bu hedefi nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek.

Dönüşümün bedeli 40 milyar TL

HÜKÜMET, özellikle Van depremlerinin ardından 'kentsel dönüşüm'le ilgili düzenlemelere hız verdi. Başbakan Erdoğan'ın 'Seçim kaybetme pahasına uygulamaya koyacağız' dediği; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da gerektiğinde 'yıkım kararı' vermesini sağlayacak şekilde düzenlenen tasarının yıl sonuna kadar Meclis gündemine yansıması planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün toplam maliyetinin 400 milyar doları bulabileceğini belirtmişti. Bu, yıllık 40 milyar dolarlık dönüşüm anlamına geliyor. Hazine de bundan payını alacak. Onlarca sektörde on binlerce kişi, bu çalışmayla iş sahibi olacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber