Van merkezde kesin hasar tespit çalışmalarına başlanıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2011 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Valisi Münir Karaloğlu, Van merkezde kesin hasar tespitlerinin 29 Kasım Salı günü başlayacağını söyledi. Karaloğlu, "Yaşanan deprem sonrası terk edilen Van yeniden ayağa kalkacak ve daha modern olacak." dedi.Basın İlan Kurumu tarafından oluşturulan medya merkezini ziyaret eden Vali Karaloğlu, deprem sonrası yapılan çalışmalar ve planlamalarla ilgili bilgi verdi. Uzmanların Van'daki depremle ilgili farklı açıklamalarının vatandaşı tedirgin ettiğini anlatan Vali Karaloğlu, "Hayatında Van'ı görmeyen adam kalkıp Van'da yeni fayların olduğunu, kırılmayan fayların bulunduğunu anlatıyor. Şiddetin rakamını bile söyleyenler var. Böyle bir anlayış olmaz. Depremi kimse bilmiyor ki arkadaşlar. Sadece Özalp, Çaldıran fay hattı olduğunu söyleyenler, bu depremle birlikte yeni fayların oluştuğunu söylüyorlar. Şimdi ortada ters bir fay söz konusu. Kimin söylediği bilimsel gerçeğe uygun, anlayamıyoruz. O yüzden bizler artçıların bitiminin ardından yeni Van oluşturmak için çabalıyoruz." diye konuştu.

"Van boşalmayacak arkadaşlar. Depremler, her ne kadar bir felaket olsa da, yeni kentlerin oluşması için bir fırsattır. Bakın, deprem olan bütün şehirleri şöyle bir ele alın." diyen Van Valisi Karaloğlu, şöyle devam etti: "Hepsi depremden kısa süre sonra çok daha iyi duruma gelmiştir. Van ayağa kalkacak, göreceksiniz. Van, depremin olduğu 23 Ekim 2011'den öncekinden çok daha iyi olacaktır. Birçok bina yıkılıp, yeni yerlere kurulacak. Deprem olmamış olsa bu fırsatlar olmazdı. Ölenler geri gelmeyecek sadece. Onlar için Allah'tan rahmet diliyoruz. Ama yeni bir kentin oluşması için çok güzel çalışmaların olacağı müjdesini verebiliriz."

'Afet bölgesi'nin tehlikeli bir kavram olduğunu belirten Karaloğlu, "Bir yeri afet bölgesi ilan ettiğinizde orayı iskâna kapatmış olursunuz. Vatandaşları da devlet olarak o bölgeden çıkarmak zorunda kalırsınız. Şimdi Kocaeli depreminden sonra Değirmendere ve Gölcük'ün sahillerinde göçükler oluşmuştu. Binalar denizin içine kaçmıştı. Sadece o bölge, İhsaniye'deki Fort Otosan'a kadar afet bölgesi ilan edildi. Ford kendi gücünü kullanarak, kendi bölgesini afet bölgesi olmaktan kurtardı, çünkü fabrikasını büyütemiyordu. Oradaki bir mahalle, afet bölgesi ilan edildiği için, 12 yıldır bu kararın kaldırılması için mücadele ediyor. Çünkü afet bölgesi kararıyla birlikte, telefon hattı, elektrik hattı çekilemiyor. O bölge tamamen yaşama kapatılıyor. Van'ı afet bölgesi ilan etme isteği çok büyük bir yanlıştır. Hiçbir belediye kendi şehrinin afet bölgesi olmasını istemez. Onun için afet kararı çok tehlikeli bir karardır. İnsanlar bu ifadeyi bilmeden kullanıyor. Vatandaşları bu konuda bilgilendirmek gerekir. Bu kararla birlikte sadece belediyenin payları artıyor. Fakat hiçbir belediye böyle bir kararın alınmasını istemez. Çünkü o bölgeye bir çivi çakamazsınız." dedi.

"KESİN HASAR TESPİTİ BAŞLIYOR"

Kesin hasar tespitinin şu anda Erciş merkez ile köylerde ve Van'a bağlı birçok köyde devam ettiğini, merkez köyler ile Erciş'teki mahalleler ve köylerin bitmek üzere olduğunu anlatan Karaloğlu, "Bir aydır Van'da çalışan bir ekip vardı. Onları rotasyon ile değiştiriyoruz. 110 kişilik yeni ekip ise 28 Kasım Pazartesi günü Van'a geliyor. Van merkezde kesin hasar tespitleri 29 Kasım Salı günü başlıyor. İşyerlerinin yoğun olduğu merkez mahallelerde başlayarak, hasar tespitleri sürecek. Mahalle muhtarları ile toplantılar yapılacak. Bunların duyurularını da internet siteleri, gazeteler, cami hoparlörlerinden halka duyuracağız. Bizim vatandaşlarımızdan isteğimiz, sitelerde bekçiler, evlerde ise birer kişi kalsın ki, tespit komisyonu geldiğinde boş dönmesin. Kesin hasar tespiti yapıldıktan sonra, vatandaşa kesin karar verilecek. Eğer, orta hasarlı karar verilen şahıs, 'benim evim hafif hasarlı' diye itiraz ediyorsa mahkemeye gidebilecek. Veya tam tersi bir itiraz da söz konusu olabilecek. Bu arada kurumlarımızda çalışanlar için konteynırlar ayarlanacak. Şu an çadırda hizmet veren basın mensupları için de ilk etapta iki konteynır ayarlayacağız. Sonraki zaman diliminde konteynır sayısını artırabiliriz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber