Maliye 3 yıl süreyle eğittiği yetişmiş elemanlara kıydı

Haber Giriş : 10 Mayıs 2005 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, zorlu sınavların ardından seçip, 3 yıl boyunca eğittiği yetişmiş vergi denetmen adaylarını bir çırpıda vasıfsız memur statüsüne indirdi.

Maliye Bakanlığı, zayıf olan vergi incelemelerinin güçlendirilmesi amacıyla zorlu sınavların ardından seçip 3 yıl boyunca eğittiği yetişmiş genç vergi denetmen adaylarını bir çırpıda silerek vasıfsız memur statüsüne indirdi.

Bakanlık, vergi inceleme oranı yüzde 2'yi geçmeyen Türkiye'de vergi alanında yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak için 2001 senesinde açtığı sınavları kazanan 75 vergi denetmen adayını işe aldı. O tarihten 2004 yılı sonuna kadar türlü eğitimlerden ve sınavlardan geçerek imza ve mühür yetkisiyle bağımsız şirket denetimleri de gerçekleştiren vergi denetmen yardımcıları son olarak Vergi Denetmenliği Yeterlik Sınavı'na tabi tutuldu. Aralık 2004'te gerçekleşen bu sınava giren 75 adaydan 21'i başarısız bulunduklarını, isterlerse bundan sonra vasıfsız memur olarak çalışabileceklerini öğrenince şok oldular.

Zira, 21 genç 3 sene boyunca önce ÖSYM tarafından yapılan seçme sınavını geçmiş, Maliye Bakanlığı'nca yapılan yazılı ve sözlü sınavları geçerek vergi denetmen yardımcısı adayı olmuş, 9 aylık temel mesleki eğitim semineri almış, sonra bu seminerde verilen dersler için yapılan yazılı sınavı geçmiş, ardından 3 ayrı kıdemli üstadın refakatinde bir yıl boyunca vergi incelemesi, teftiş ve soruşturma yapmış, Bakanlığın re'sen inceleme, teftiş ve soruşturma yetkisi ve mühür almaya hak kazanmış, sonraki 1 yıl boyunca da yetkili vergi denetmen yardımcısı olarak bağımsız vergi incelemesi yapmaya başlamıştı.

Sınavda elenen adaylar adına gazetemize açıklamalarda bulunan bir grup denetmen adayı, bütün bu sürecin ardından bir sınavla vasıfsız memur olmaya mahkum edildiklerini, bu sınavın gerçek yeterliliği test etmek amacıyla değil elemek gayesiyle yapıldığını söyledi. Elenen adaylar, devletin 21 kişiye 4 yıl boyunca büyük masraflara girerek eğitim verdiğinin altını çizdi. Kariyer performanslarının da hiç dikkate alınmadığını vurgulayan denetmen adayları, Maliye Bakanlığı'nın vergi denetmeni olma haklarını hakkaniyete uygun şekilde vermesini beklediklerini kaydetti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber