SPK: Mortgage sistemi 2006'da devreye girecek...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2005 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, '2006 başı itibariyle Mortgage sistemi Türkiye'de devreye girecek. Ancak sistem devreye girer girmez hemen konut sahibi olunacak diye bir şey yok" dedi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen "5. Gayrimenkul Zirvesi"nde konuşan Cansızlar, Mortgage sistemine değinen Cansızlar, uzun vadeli konut finansmanı veya ipoteğe dayalı konut finansmanı açılımlarının Türkçe'de bu sistemi tam anlamıyla karşılamadığını söyledi. Cansızlar, "İnternete alıştığımız gibi mortgage kelimesini de Türkçe'ye kazandırmamız gerekir" dedi.

Cansızlar, mortgage sistemine ilişkin hazırlanan taslağın bu yasama döneminde Meclis'ten geçmesini beklediklerini, yasalaşmasını beklemeden de ikincil piyasalara ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"2005 sonu itibariyle sistem tamamlanmış olacak. 2006 başı itibariyle sistem Türkiye'de devreye girecek. Ancak sistem devreye girer girmez hemen konut sahibi olunacak diye bir şey yok. Çok fazla talep artışı karşısında konut arzı biraz geride kalabilir. Bu, kısa bir süre de olsa konut fiyatlarında artışa neden olabilir."

Cansızlar, sistemin devreye girmesiyle özellikle vergi teşvikleri konusunda bazı kolaylıklar sağlanacağını, 100 bin YTL'ye kadar olan konut kredilerinde bazı indirimler uygulanacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber