Bakanlık, Rehberlik Sistemini kökten değiştiriyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2005 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ODA SİSTEMLİ REHBERLİK SİSTEMİ SONA ERİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, daha önce kamuoyunun ve öğretmenlerin tepkisini çeken okullardaki rehberlik sisteminin değiştirilmesiyle ilgili ara verdiğini açıkladığı çalışmaları tamamlanmaya hazırlanıyor. Bakanlık, il ve ilçelerle ilgili genel müdürlüklerine göndermeyi planladığı genelge çalışmasını bitirdi. İHA muhabirinin edindiği genelgeye göre; Bakanlık, "Oda Sistemli" Rehberlik sistemine son veriyor.

YENİ SİSTEMDEN TAMAMEN İL VE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ SORUMLU OLACAK

İlk uygulamaya 2005-2006 eğitim-öğretim döneminde başlanacak. Rehber öğretmen açığının giderilememesi ve rehberlik sisteminin okul idarelerince iyi alınamayıp asli fonksiyonunun dışında çalıştırılması gibi gerekçeleri dikkate alan bakanlık, rehber öğretmenleri il ve ilçeler kapsamında okul türlerine bakılmaksızın gruplandıracak. Rehber öğretmenler ve psikolojik danışma hizmetleri bölümü İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde Müdür Yardımcısı veya Şube Müdürü sorumluluğunda ilgili Rehberlik Araştırma Merkezleri'nin gözetiminde olacak.

Yeni sistemde "Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Büroları" kurulacak. Bu bürolar, donanım, ulaşım, iletişim ve koordinasyon kolaylığı ve güvenliği, öğrenci sayıları gibi ölçütler dikkate alınarak, tür ve derecelerine bakılmaksızın bu eğitim kurumlarından şartları en uygun olanda oluşturulacak. "Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Büroları" numaralandırılarak isimlendirilecek. Büroların her türlü araç-gereç ihtiyaçları İl Milli Eğitim Müdürlükleri'nce sağlanacak ve gerekli destek kesintisiz verilecek.

BÜROLAR ARASI BİLGİSAYAR AĞI KURULACAK

Numaralandırılacak isimlendirilen "Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Büroları" arasında bilgisayar ağır kurulacak, öğrencilerin devam ve devamsızlıklarıyla not durumları ve diğer bilgileri günlük olarak rehber öğretmenlerce takip edilecek.

Eğitim kurumlarında bulunan rehber öğretmenler, oluşturulacak bürolarda kurumlarınca görevlendirilecekler. Bürolarda görevlendirilen rehber öğretmenler arasında öğretmenlikteki hizmet süresi en fazla olan, büronun oluşturulduğu eğitimin kurumunun bağlantılı olduğu rehberlik ve araştırma merkezi müdürünün onayıyla veya Milli Eğitim Müdürü tarafından uygun görülmesiyle koordinatör rehber öğretmen olarak belirlenecek. Koordinatör Rehber Öğretmen, öğretmenlerin görevlendirilmesinde ve bağlantılı oldukları rehber ve araştırma merkezi ile koordinasyonu sağlamakla sorumlu olacaklar.

Bürolardaki rehber öğretmenlere belli sayıda öğrenci ismi verilecek. Öğretmenler bu öğrencilerle ilgili rehberlik hizmetlerini gerek büroda, gerekse öğrencinin okuluna giderek yürütecekler. Okula giden öğretmen okulda rehberlik odası yoksa rehberlik boralarında varsa okulda öğrenci ile görüşmesini yapacak. Rehber öğretmenlerin büroları çekilmesi sonucu boşalan tüm rehberlik servisleri açık ve hazır bir şekilde tutularak, rehber öğretmenlerine açık tutulacak.

Öğretmenler, kendilerine isimleri verilerek sorumlu tutulan öğrencilerle ilgili her 3 ayda bir raporlar hazırlayıp, koordinatör rehber öğretmen aracılığıyla bağlantılı oldukları Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine (RAM) gönderecekler. RAM'lar ise bu raporları ilgili Milli Eğitim Müdür Yardımcısı veya ilgili Şube Müdürünün sorumluluğunda değerlendirilerek, değerlendirme sonuçları, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne ve bilgi içinde Bakanlık Müsteşarlığı'na gönderilecek.

OKUL GRUPLARININ OLUŞTURULMASI

Okul gruplarının oluşturulmasında, bu okullarda bulunan mevcut rehber öğretmenlerin sayısı dikkate alınmazken, yeterli sayıda rehber öğretmen bulundurulması sağlanacak. Bu gruplandırmalar, il merkezi ve ilçe bazında yapılacak. Köyler ise bağlı bulundukları il merkezi veya ilçede oluşturulacak rehberlik ve sosyolojik danışma hizmetleri büroları kapsamında eşit olarak değerlendirilecek.

Yeni sisteme geçişle birlikte öğretmenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de maaşları, ek ders ücretleri ve özlük haklarıyla ilgili durum. Bakanlık, görevlendirilecek rehber öğretmenlerin aylık, ek ders ve diğer özlük haklarını eskiden olduğu şekilde kadrolarının bulunduğu eğitim kurumlarınca ödenmesine davam edileceğini kararlaştırdı.

Personelin hak etmeleri halinde harcırah ödemeleri ile hasta sevk, izin, sicil ve disiplin ve benzeri işlemleri ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülecek.
Öte yandan, büyük bir gizlilik içerisinde yürütülen çalışmalarda oluşturulacak tüm büroların 30 Haziran 2005 tarihine kadar hazır olması il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden istendi. Bu tarihe kadar ayrıca bu bürolarda çalışacak rehber öğretmenlerin isimleri ve hangi okulların öğrencilerinden sorumlu oldukları belirlenecek. Ayrıca hazırlanan genelgede uygulamaya 2005-2006 eğitim öğretim yılından itibaren başlanacağına da yer verildiği dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber