Liseli öğrenciden 'Kayıp Bul Projesi'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2011 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nde yatılı olarak eğitim gören ve Van'daki depremde bazı yakınlarını yitiren bir kız öğrenci ilginç bir projeye imza attı.

Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nde yatılı olarak eğitim gören ve Van'daki depremde bazı yakınlarını yitiren bir kız öğrenci, ''Bilişim Gençlik Projesi'' kapsamında 3 arkadaşı ile birlikte hayata geçirdikleri ''Kayıp Bul Projesi'' çerçevesinde, enkaz altında kalan insanlara ulaşmakta yardımcı olacak bir cihaz tasarladı.

Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi 10. ve 11. sınıf öğrencilerinden oluşan 13 kişilik grup, ''Bilişim Gençlik Projesi'' kapsamında hayata geçirdikleri 6 ayrı projeyle sosyal hayatta karşılaşılan sorunlara çözüm buldu. Koordinatör öğretmenleri Emre Avuçlu ve Berrin Avuçlu'dan destek alan 13 öğrenci, 6 projeyi 1 ay gibi kısa bir sürede bitirmeyi başardı.

Öğrencilerin geliştirdikleri birbirinden ilginç projeler içerisinde en dikkati çeken ise ''Kayıp Bul Projesi'' olarak göze çarpıyor. Vanlı öğrenci Aysel Ergin (16) ve 3 arkadaşı, proje kapsamında enkaz altında kalan insanlara ve canlılara ulaşmakta yardımcı olacak bir cihaz tasarladı.

Ercişli Ergin ailesinin 7 çocuğundan birisi olan Aysel Ergin ile arkadaşlarının tasarladığı cihaz, görenlerin dikkatini çekti. Uzun bir sopanın bir ucuna, hareket eden varlıklara karşı duyarlılık gösteren sensör monte eden Ergin ve arkadaşları, sopanın diğer ucuna ise sensörden gelen sinyali gösteren led lambalar yerleştirdi.

Buluşları hakkında bilgi veren öğrenciler, enkaz altında bir canlının hareket etmesi durumunda alacakları sinyalle yerinin kolaylıkla tespit edilebileceğini belirtiyor.

Van'ın Erciş ilçesi nüfusuna kayıtlı olan ve 2 yıldır Kız Teknik ve Meslek Lisesinde yatılı olarak eğitim gören Aysel Ergin, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde teyzesi, halası ve bazı akrabalarını kaybettiğini söyledi.

Van depreminin ardından yaşanan olaylardan çok etkilendiğini anlatan Ergin, enkaz altında kalan çok sayıda insana ulaşılmakta zorlanıldığı için böyle bir çalışma yaptıklarını belirterek, ''Depremlerde daha az insanın hayatını kaybetmesi için bu çalışmayı yaptık. Yaptığımız cihaz ile enkaz altında kalan bir kişiye daha kolaylıkla ulaşabiliriz. Ben depremde yakınlarımı kaybettim ve bu şekilde bir proje yapmaya karar verdim'' dedi.

Ergin'in arkadaşları da proje hakkında bilgi verdi. Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi Bilgisayar Öğretmeni Emre Avuçlu ise ''Bilişim Gençlik Programı'' kapsamında öğrencilerin hayatta karşılaşılan sorunlara çözüm için projeler ürettiklerini belirterek, ''Ortaya çıkan projeler, hayatta karşılaşılan sorunlara çare oluyor. Öğrenciler 1 ay içerisinde bu projeleri ortaya çıkardılar. Yapılan projelerin tamamı başarılı olmuştur. Bu projeler geliştirilebilir. Öğrenciler burada kendi düşünce ve fikirlerini ortaya koyarak hayata geçirmişlerdir'' diye konuştu.

Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, ''Kayıp Bul Projesinin'' yanı sıra ''Havayı Temizle'', ''Çarpmaz'', ''Rahatlat'', ''Yol Göster'' ve ''USB ile Isıtıcı Terlik'' projelerini de hayata geçirdi. Okulda, 171'i yatılı toplam 237 öğrenci eğitim görüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber