Özel Harekât birlikleri sınırda 'kış' nöbetine

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 18 Aralık 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CEYDA KARAASLAN

Kış Şûrası'ndan Suriye odaklı yeni bir askeri strateji şekillendi. Kritik operasyonlar için yetiştirilen Jandarma Özel Harekât birlikleri Suriye sınırına kaydırılıyor. Çatışmaların Halep'e sıçramaması için ise istihbarata dayalı güvenlik ablukası oluşturulacak

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin harbe hazırlık durumunun görüşüldüğü Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) alınan kararlara SABAH ulaştı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan YAŞ'ta Suriye odaklı yeni bir askeri strateji şekillendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "En kötü senaryoya hazırlıklıyız" dediği Suriye sınırında, kış tayakkuzuna geçiliyor.

SINIRDA KIŞ TAYAKKUZU

Ankara Güvercinlik'te konuşlu Jandarma Özel Harekât (JÖH) birliklerinden, istihkam taburlarıyla birlikte yaklaşık 700 personel sınıra kaydırılacak. Jandarma komandoları, sınırda olası bir gerginliğin yaşanması ya da herhangi bir tehdit durumda görev yapacak. Komandolar, sayıları 10 bini geçen Suriyeli göçmenlerin güvenliğinden de sorumlu olacaklar. Türkiye'ye geçmek isteyen Suriyelilerin arasında olası PKK'lıların varlığına karşı kimlik kontrolü yapacaklar. Sınırda, çadır kentlerde kalan Suriyeli göçmen gruplarının bölgeden kaçarak Türkiye içlerine girmesine karşı güvenlik önlemleri alacaklar. Suriye sınırına takviye edilecek Jandarma Özel Harekât, nokta operasyon timi olarak biliniyor. Personel, tim içerisinde bulunan görevlerine uygun olarak, komando, yakın koruma, silah sistem, istihbarat, bomba imha, makineli tüfek, bomba atar kursları alıyor. JÖH timleri özellikle terörle mücadelede Jandarma'nın bel kemiği olarak değerlendiriliyor.

HALEP'E ABLUKA

YAŞ'ta, Halep merkezli güvenlik stratejisi de belirlendi. Çatışmaların Halep'e sıçramaması için 24 saat istihbarata dayalı güvenlik önlemleri alınacak. Türk yapımı İHA'lar sınıra kaydırılacak. Görüntüler, Ankara'dan 24 saat izlenecek. Suriye'nin en zengin ve kalabalık şehirlerinden biri olan Halep, ülkenin "Burjuva" kesimi olarak nitelendiriliyor. Çok sayıda Sünni Müslüman ve Türkmenlerin yaşadığı Halep'te ciddi bir çatışmanın yaşanması halinde ülkenin genelinde kaotik bir ortamın oluşacağı öngörülüyor. Çalışmalar Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleşecek. Tüm kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve ordu komutanları, Hatay da dahil olmak üzere sık sık sınır birliklerini bizzat ziyaret ederek yerinde inceleme yapacak. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu sınırda incelemelerde bulunmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber